Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Két kiemelkedő bor is ugyanabban a magyar borászatban készült

Két kiemelkedő bor is ugyanabban a magyar borászatban készült

Agrofórum Online

A legjobb cabernet franc lett az országban a villányi Bodor Borászat 2017-es vörösbora a TOP 100 Magyar Bor idei megmérettetésén. A borászat nyár végén a legjobb cabernet sauvignon címet is megszerezte, ami kivételes eredmény.

Bodor Bence borász szerint az idei karácsonyi szezonban várhatóan a szokottnál is többen vásárolnak ajándékba hazai borokat, különösen a borválogatások népszerűek.

A Legjobb Cabernet Franc

Az idei TOP 100 Magyar Bor versenyen a szakmai zsűri közel 500 bort és pezsgőt kóstolt meg, hogy kiválassza Magyarország legjobbjait. Az első tíz helyezett közé ezúttal 3 villányi tétel került, a cabernet franc-ok között pedig a Bodor Borászat 2017-es vörösborát sorolta a legelőkelőbb helyre a 10 tagú borbíráló bizottság.

A tétel az összesített borranglista 8. helyén zárt, és 91 pontot kapott, mindössze eggyel kevesebbet, mint a nyertes – szintén villányi – Riczu Tamás 2018-as Symbol Cuvée-je.

„Mély, intenzív illatában meggy, szilva és nagyon finom hordófűszerek. Szép arányokkal rendelkező, harmonikus vörösbor, melynek mindene a helyén van: jók a savai, a tanninérzet közepes és csiszolt, a hordós-fűszeres érzetek finoman adagoltak és az intenzív piros bogyós gyümölcsösség karakteresen ott van a korty előterében.

Nem a szokásosabb dübörgően nagy stílus, sokkal inkább elegáns. Izgalmas, életteli és finom, könnyed karakterű villányi cabernet franc” – méltatta a zsűri a 2017-es Bodor Cabernet Franc-t.

A Bodor Borászatot a kétezres évek elején Bodor Bence alapította. Ma 10 hektáron gazdálkodik, jórészt saját telepítésű ültetvényén a villányi borvidék nyugati részén, a diósviszlói szőlőhegyen kékfrankossal, merlot-val, cabernet sauvignonnal és cabernet franc-nal.

Részben a Nagydomb-dűlő különleges mikroklímájának, részben Bodor Bence innovatív, ugyanakkor rendkívül precíz szakmai munkájának köszönhető, hogy a Bodor borokat rendszeresen díjazzák.

A Legjobb Cabernet Sauvignon

A 2016-os Bodor Cabernet Sauvignon néhány héttel ezelőtt a világ egyik legrangosabb borversenyén, a Winelovers Wine Awardson közel 840 nevező közül a Magyarország legjobb vörösbora, a Legjobb Cabernet Sauvignon, valamint a Legjobb tanninhangsúlyos vörösbor címet is elnyerte.

A 2022-es Bodor Rosét a XXX. Jakab-hegyalja Borversenyen a Legjobb Rosébor Nagydíj 2023 címmel tüntették ki, de Aranyérmes lett a XXXVIII. Szent György-napi Borversenyen is.

Nehézségek, kedvezmények

Kétségtelen tény, hogy jelenleg sajnos a magyar bortermelők még az olyan történelmi borvidékeken is súlyos problémákkal küzdenek a drasztikusan megemelkedett előállítási költségek és a visszafogott kereslet miatt, mint a villányi.

„Némi könnyítést jelent a nem túl rózsás borpiaci helyzetben, hogy 2023. november 16-tól mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól a reprezentációs céllal adott borászati termékek, amennyiben azokat közvetlenül a termelőtől vásárolják a cégek.

Ennek hatása már érezhető a webshopunk forgalmán, ahogy az is, hogy sokan szeretnének a karácsonyi menü mellé valami különlegeset kinyitni. A jó bor továbbra is luxuscikk, amit azonban az ünnepi alkalmakra megvásárolnak az emberek” – mondja Bodor Bence. Tapasztalatai szerint idén különösen népszerűek a borválogatások.

„Mi ezt a karácsonyi szezont is kiváló borokkal várjuk, bízom benne, hogy a vevői oldalon is sokan gondolnak majd a hazai bortermelőkre, és előnyben részesítik őket” – teszi hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Borkoktélok a kánikulai napokra

2024. július 15. 16:40

Idén is folytatódik a tavalyi promóció, amelynek célja az, hogy a fiataloknak megmutassák a minőségi magyar bor sokszínűségét.

Tényleg van íze a talajnak? Magyar kutatók is válaszolnak erre

2024. március 17. 16:10

Megalakul Magyarország első olyan kutatócsoportja, amely egy adott régió, terület komplex vizsgálatát képes elvégezni, ezzel segítve a gazdasági szereplőket – elsősorban a borászokat –, hogy terméküket tudományos alapokra helyezett módon állítsák elő.

Jelentősen visszaesett a bortermelés Ausztriában

2024. március 13. 09:10

Az osztrák statisztikai hivatal közzétette a 2023-as bortermelés végleges mérlegét. Ausztria-szerte éves összevetésben nyolc százalékkal csökkent az előállított mennyiség. A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban még nagyobb volt a visszaesés.

Megválasztották az év bortermelőjét

2024. március 6. 12:10

Március első vasárnapján a Marriott Hotelben, egy elegáns gálaebéd keretében átadták a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést Günzer Tamás villányi borásznak.

A magyar kultúra és gasztronómia remekeivel ismerkednek Brüsszelben

2019. június 30. 10:10

A belvárosi Cinquantenaire parkban immár harmadik alkalommal megrendezett HUNGAstRY, kultúra és gasztronómia fesztiválon játékos és zenés gyerekprogramokkal, kézműves-foglalkozással, borkóstolóval és gasztrobemutatóval is várják az érdeklődőket.

Megéri manapság szőlőtermesztéssel foglalkozni?

2018. június 26. 04:00

Az egri borvidék egyik friss telepítésű szőlőjében jártunk.

Gazdahely Videó

Hivatalos honlapot kapott a magyar bor

2019. december 20. 09:02

Az oldal a hiánypótló leírások és képek mellett közöl híreket, beszámol eseményekről, és útmutatásokkal is erősíti a borkultúrát.

Jó bor: Neked Melyik?

2020. november 4. 09:58

Indul a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) „JÓ BOR” edukációs kampányának második szakasza, amely az elsőhöz hasonlóan a fiatalokat, kezdő borfogyasztókat célozza meg és új tartalmakkal hívja fel a figyelmet a minőségi magyar borfogyasztásra.