30℃ 17℃
június 15. Jolán, Vid, Viola
Szőlő-Bor

Késik Európa, ezzel együtt hazánk első szürete

Agrofórum Online

Elsőként Európában a Varga Pincészet ma megkezdte a Csabagyöngye szőlő szüretelését. Immár sok éves hagyomány, hogy minden évben a Balatonboglári borvidéken található Ordacsehiben kezdődik a szüret Magyarországon, így az is hagyomány, hogy a Csabagyöngyéből készül Európa első újbora.

Ez a szőlőfajta gyors szüretelést igényel, hiszen a darazsak és a madarak szeretik megdézsmálni, és az esős időre is érzékenyen reagál. A Csabagyöngyéből készült bor üde, friss, gyümölcsös, szőlőízű, kiváló fröccsalapanyag, de önmagában fogyasztva is nagy élmény a kóstolása. Könnyed gyümölcsös stílusa miatt sokak kedvence, de leginkább a fiatalokat, kezdő borivókat lehet vele elvarázsolni.

„A későinek számító szüret elsősorban a szokatlanul hideg májusnak köszönhető” – nyilatkozta Varga Máté Péter ügyvezető. Majd hozzátette: „A májusi átlagos középhőmérséklet 4 Celsius-fokkal volt alacsonyabb a sokévi átlagánál, ez példátlanul nagy különbség a korábbi években megszokottakhoz képest. Ennek köszönhető, hogy a tavalyi szürethez viszonyítva idén három héttel később tudjuk csak elkezdeni a munkálatokat. A másik ok pedig a tavaszi szárazság, hiszen ebben az időszakban lenne a legnagyobb szüksége a szőlőnek a csapadékra, az elmaradás a virágzás időszakában látszódott meg a legjobban. Tavaly május végére már elvirágzott szinte az összes szőlőfajta, míg idén ez csak június legelején kezdődött el. A későbbi érés a minőséget nem befolyásolja, de a szőlő mennyisége el fog maradni az előző évtől.”

A hétfőn megkezdett szüretelt mennyiség idén várhatóan 300 ezer kg lesz, amelyet 38 hektárról, több mint 50 termelőtől vásárol meg a Varga Pincészet. A Csabagyöngye az egyetlen fajta, amely borként is megőrzi a szőlő eredeti ízét.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Piros gyümölcsfa takácsatka van a szőlőben?

2018. augusztus 23. 11:57

S. Mihály kérdése: Nagyon korán ledobta a levelét idén a szőlő a kiskertemben, korán is kezdtek el színesedni a levelek. Mi lehet az oka?

Lehet-e már most a szőlő levelein lisztharmat?

2022. május 11. 04:37

Elképzelhető, hogy a szőlő levelein már most, tavasszal is a lisztharmat fertőzés tüneteit láttam?

A palackba zárt természet

2021. október 23. 07:35

A Grál Pincészet a csúcsgasztronómiába, illetve a hozzáértő magán vásárlók számára forgalmaz a kezdetektől fogva.

Miért fontos a kálium és a magnézium esetében a harmonikus tápanyagellátás?

2018. október 5. 06:01

A harmonikus tápanyagellátás fogalmán azt értjük, hogy a termesztett növény számára olyan mennyiségben és arányban biztosítjuk a létfontosságú tápelemeket.