Szőlő-Bor

Kihívás a piacilag helyes út megtalálása a szőlő- és borágazatban

MTI

A hétvégén megrendezték a XXI. András napi bormester találkozót Somlójenőn. A rendezvényen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a legnagyobb kihívást a piacilag helyes út megtalálása jelenti, melyet az ágazatban tapasztalható változások nehezítenek.

Feldman Zsolt a konferencián tartott megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás, a fogyasztói szokások, valamint az értékesítési csatornák változása jelenti a legnagyobb kihívást a szőlészeti, borászati ágazatban.

A kormányzati eszközök, mint a kamatstop, valamint a hitelmoratórium hivatott segítséget nyújtani az ágazat szereplőinek – húzta alá.

Mint mondta, 2016-ban és 2018-ban 27 milliárd forint kormányzati támogatást nyújtottak a szőlő- és borágazat számára, 2021-ben pedig 26 milliárd forintnyi támogató okirat született.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hangsúlyozta: 1500 milliárd forint uniós forrás pályázható meg 2027-ig, a pénzt az energiahatékonyság növelésére, valamint a klímaváltozás következményeinek enyhítésére használhatják az ágazat képviselői.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora előadásában azt emelte ki, hogy többen végeznek szőlész-borászként manapság, mint amekkora az ágazat igénye. Mint mondta, az állam felelőssége, hogy annyi szakember kerüljön ki az intézmények falai közül, amennyire szükség van, így fontos célnak nevezte a piaci igényekre reagáló képzés indítását.     

Stratégiai megállapodásra készülnek a szőlész, borász ágazat szereplőivel a jövő év elején, szeretnék visszahozni a szakképzési hozzájárulást, megerősíteni a szakképzést – tette hozzá.

A találkozó részeként avatták fel Tornai Endre (1921-2011) borász, Somlóvásárhelyen található bronz mellszobrát, mely Raffay Béla szobrászművész alkotása.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Jó permetszerből kevesebb is elég a szőlőnek: IKR Agrár növényvédő szerek a Bujdosó családi birtokon

2021. június 30. 10:17

Bujdosó Ferenc szerint, ha mérlegre kell tenni a dolgokat, akkor a kiváló borhoz sokkal inkább egészséges szőlőszemekre lesz szükségünk, mint technikai zsonglőrködésre. Közepes vagy rossz alapanyagból ugyanis nincs mit feltárni egy borban, még a legjobb borásznak sem. A Balatoni borrégió egyik legkedveltebb pincészeténél ezért kiemelt hangsúlyt fektetnek a növényvédelemre, illetve azokra a modern fitotechnikai megoldásokra, amelyek kíméletesebb szerekkel a megelőzésre helyezik a hangsúlyt az ültetvényekben. A permetezéshez egy régi partner, az IKR Agrár Kft. szaktanácsai alapján választanak termékeket.

Szőlő-, alma- és körte-körkép a világból

2021. július 17. 08:34

Az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) előrejelzései szerint a csemegeszőlő termésének mennyisége globális léptékben a 2017-2018-as szezon rekordja alatt marad: idén 24,7 millió tonna várható.

Az Etyek-Budai borvidék és talaja

2022. november 18. 08:36

Az Etyek-Budai borvidék klímája a magyarországi átlaghoz képest hűvösebb, az évi középhőmérséklet 9-10 Celsius-fok körül van. Az intenzív légmozgás ugyancsak hűti a nyári melegben felhevült szőlőnövényt, ezzel biztosítva a hosszabb tenyészidőszakot.

Kiemelkedő mennyiségű szőlőt szüreteltek eddig a gazdák

2018. november 8. 14:33

A hazai szőlőtermelők alaposan helyt álltak az idén, mert nemcsak nagy mennyiségben, hanem minőségben is jó szőlőt termeltek, és ezzel komoly feladatot adtak a felvásárlóknak.