Zöldség-Gyümölcs

A fejes saláta változékonysága gyakorlatilag lehetetlenné teszi a jövőbeni befektetéseket

Agrofórum Online

A héten Belgiumban a Devo-Fleur megkezdte az új fejes saláta betakarítását.

„A helyzet nagyszerűen alakul, nagy a kereslet és kedvezőek a piaci árak. De a jelenlegi árak és az ingadozó piac miatt egyre nehezebb előre tervezni” – jelentette ki Mathias De Vestele ügyvezető.

Rengeteg flamand termesztő vállalkozás küzd azzal, hogy örökösöket találjon, akik tovább viszik az üzletet, miközben az termelők átlagéletkora egyre nő. A Devo-Fleur jövője azonban garantáltnak tűnik. A vállalkozást Mathias szülei alapították. Jelenleg a 25 éves fiú és testvére, Cedric (22) vezeti az üzletet. A Devo-Fleur a fűszernövények termesztésével indult, ennek köszönheti a nevét is. Amióta azonban a testvérek beszálltak az üzletbe, a vállalat egyre inkább a teljes talajon történő zöldségtermesztésre összpontosít:
„Mindketten 18 évesen vágtunk bele a vállalkozásba. Csak mostanában, részben az egekbe szökött bekerülési árak miatt döntöttünk úgy, hogy visszaszorítjuk a krizantémok termesztését. Egy hektáron még mindig termesztjük őket, de a legnagyobb részben fejes salátát és póréhagymát termesztünk. Emellett sárgarépát termelünk az üzletág számára és spenótot a mélyhűtött élelmiszer-ágazat számára. E hét végén elkezdjük betakarítani ezt a 20–25 ezer darabot, majd november-december felé ez a mennyiség körülbelül heti 35 ezer darabra fog emelkedni. A vállalat májusig termeszt fejes salátát. Áprilisban és májusban más salátafajtákat is termesztünk, például Lollo Biondát és Lollo Rossát. Ezeket teljes egészében a REO Auctionen keresztül forgalmazzuk.”

Ingadozó piac
Azt egyelőre még nem akarja megmondani, hogy miként alakul majd a piac:
„Nagyon nehéz ezt előre megjósolni. Februárban fantasztikus volt a piac. Aztán márciusban és áprilisban rettenetes volt, de jelenleg ismét jónak tűnik. Ez megnehezíti a fiatal termelők dolgát, hiszen nem tudhatják, mire számítsanak. A kereslet óriási, mivel nyáron nem volt olyan nagy a kínálat. Ez részben annak köszönhető, hogy az elmúlt években Belgiumban jelentősen csökkent a termőterület. Nagyon sok termelő küzdött a fuzáriummal. Némelyik céget pedig nincs ki tovább vigye. Ennek eredményeképpen a belga fejes saláta kínálata zuhanásszerűen csökkent. De azért továbbra is van konkurencia például Spanyolországból és Olaszországból. Németország is egyre többet termel, így egyre inkább önellátóvá válik. Ez megnehezíti a helyzetet egyelőre, annak ellenére, hogy a termékünk szép és jó minőségű.”

Nincs garancia, nincs befektetés
A termelő ezt az ingadozást – a szélsőséges éghajlati viszonyok mellett – az egyik legnagyobb kihívásnak nevezi, amellyel a teljes talajon gazdálkodó zöldségtermesztő gazdaságoknak szembe kell nézniük.

„Az árveréseken egyfajta jojó-effektust tapasztalunk. Ez különösen nagy kihívást jelent abban, hogy az ember befektessen a vállalkozásába. A kertészeti szektorban folyamatosan növekedni és beruházni kell, de ha mondjuk banki hitelt akarunk, akkor számokat kell felmutatnunk”– folytatta Mathias. – Ez azonban elképzelhetetlen, ha az embernek fogalma sincs arról, hogy mire számíthat a hozamokat illetően. A korlátozott termesztők száma arra utal, hogy a miénkhez hasonló fiatal cégek számára bőven van elég hely a terjeszkedésre. Ennek ellenére állandó felvevőpiac nélkül nem merünk sok pénzt költeni. Rendkívül elégedettek vagyunk az REO aukcióval, de ahhoz, hogy fontolóra vegyük a növekedést, szükség van egyfajta biztonságra. Ellenkező esetben nem fogunk belevágni.”

A testvérpár szeretne tovább terjeszkedni: komoly terveket szövögetnek a Devo-Fleurrel kapcsolatban. Nemrégiben például megvásárolták a saját, a cég logóját ábrázoló utánfutójukat. A póréhagyma-termesztésük a meglátásuk szerint nem fog jelentősen növekedni, de az üvegházakból biztosan többet tudnak kihozni: nagyobb hozamot és változatosságot, de ehhez szükségük van beruházásokra. Ezt azonban az ő szakmájukban komolyan végig kell gondolni.

(Fotó: IsabelPerello/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Spárga termesztése: kisokos

2022. július 16. 08:24

A spárga évelő növény, így ha egyszer meghonosodik, a zsenge hajtásai évről évre visszatérnek, ráadásul szeldelt lombja mutatós dísznövény.

Vertikális zöldségtermesztés víztakarékosan, fenntarthatón (Planet Budapest II.)

2022. január 6. 18:05

Számos mezőgazdasági téma mellett a kertészeti ágazat is nagy hangsúlyt kapott a november 30. és december 3. között megrendezett Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón - többek között a hidropóniás rendszereken keresztül.

Kedvezőtlen klímaviszonyok miatt jelentkező hiánytünetek

2020. április 16. 06:36

Az asszimilációra ható környezeti tényezők (kevés van, ami nincs rá közvetlen hatással) a tápanyagfelvételt is kisebb-nagyobb mértékben, jól látható tünetekkel, vagy kevésbé észlelhető elváltozásokkal befolyásolják.

Melyik tök héja ehető? Itt a válasz!

2025. november 2. 11:10

Nem minden tök héja rágós: van, amit bátran megehetünk héjastul is. Megmutatjuk, mely fajtákkal érdemes próbálkozni!