Zöldség-Gyümölcs

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

Agrofórum Online

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.

Egy nehéz válságidőszakon voltunk túl, amelyet az enterohemorrhagiás E. coli (EHEC) járvány követett. Visszatekintve ez a lépés aranyat érő döntésnek bizonyult

– árulták el a Van Iperen interjúban, amelyben a fentiek mellett a bio-növényvédelemről is szó esett.

Ferry szerint a bio a mérce, ha a védekezésről van szó:

Tavaly egyetlen alkalommal sem kellett közbelépnünk. Ha szükség van valamire, megvannak a magunk eszközei

– magyarázta Ferry, aki szerint, ha a védekezésről van szó, csak a biomódszerek jöhetnek szóba.

A fiatalabb korosztály többnyire biotermékeket akar

Három évvel ezelőtt a van Iperennél dolgozó Erik Noordam tanácsára áttértek a biotermesztésre.

– Elégedettek vagyunk ezzel – jelentette ki Marcel. – Senki sem szeret permetezni, hiszen drága, és emellett nem is praktikus. Ha ma este liszteskéket látunk, azonnal be kell avatkoznunk, de holnap már újra szüretelni akarunk, márpedig ha permetezünk, akkor nem tudunk.

Ez a termény más piacnak adható el. A snack-paradicsomot főként a fiatalabb közönség fogyasztja, ők pedig főként organikus terméket akarnak. Amint valaki megkérdezi, hogy mivel foglalkozol, és elmondod, hogy paradicsomot termesztesz, rögtön az a következő kérdés: bio? Ez erősen jellemző erre a piacra

– árulta el Ferry, aki azt is elmondta, hogy a TVA Growers kimutatásai szerint a koktélparadicsom termőterülete évről évre csökken. Idén várhatóan a harmadára esik vissza.

Másfajta gondolkodásmódra van szükség

A biotermesztés másfajta gondolkodásmódot igényel a termesztők részéről.

Meg kell győződni arról, hogy mindig a problémák előtt járunk. Ha már benne vagy a problémában, egész évben nem fogsz tudni megszabadulni tőle. Akkor ezek az eszközök már nem elég hatékonyak. A biológia segítségével leginkább megelőző jelleggel járunk el: ragadozó atkákat használunk a liszteskék ellen. Ezeket azonban egész évben etetnünk kell, különben elpusztulnak. Néha elgondolkodunk azon is, hogy nem juttatunk-e be túl sokat, de túl nagy a kockázat ahhoz, hogy a mennyiségekkel kísérletezzünk. A biologián alapuló megközelítésben ezért aztán mindig úgy tartjuk, hogy „minél több, annál jobb”, és eddig működött is ez a teória.

Paradicsomvírus

A cég dolgozói rendkívül óvatosan bánnak a ToBRFV nevű paradicsomvírussal.

Távol kell tartani, ezért nem látogatjuk egymás kertjeit. Nem cserélgetjük az alkalmazottakat sem. Ez néha bosszantó, amikor az egyik helyszínen éppen nagy a pangás, és az emberek korán hazamennek, míg a másik helyen rengeteg a munka. De nem kockáztatunk

– magyarázta Ferry.

A Van Iperen tanácsadói sem lépnek be többé az üvegházba. Folyamatosan felderítő munkát végzünk, hogy előre tudjunk a lehetséges problémákról. Erre a feladatra belsőleg képeztünk ki embereket, de minden mást is mi csinálunk, így például jelenleg az új ventilátorok kikötését.

Megbízható megoldás

A műtrágyák és a hatóanyagok beszerzését az Oxin Growers végzi a Van Iperennél, csak a biológiai anyagokat kapják mástól.

Amikor Eric egy kedvező ajánlattal állt elő, váltottunk. A Van Iperennél versenyképes az ár, ráadásul megbízható cégről van szó. Amit rendelünk, az valójában mindig 24 órán belül meg is érkezik, mivel mindent raktáron tartanak. Amivel pedig különösen elégedettek vagyunk, az a szintmérő rendszer, amelynek köszönhetően soha többé nem kell amiatt aggódnunk, hogy nem tudjuk, mennyi folyékony műtrágyánk van még készleten. Ez nagy biztonságot jelent év közben, a munkálatok során.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9510782/snack-tomato-growers-opt-for-prevention-with-biology/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Idén is palántákat adományozott az agráregyetem

2023. május 28. 06:34

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 15.000 paradicsom-, paprika-, tök- és uborkapalántát nevelt karitatív célra az idei esztendőben.

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái II. - Levelezés, tetejezés, kocsánytartó klipszek elhelyezése

2021. június 10. 04:38

A javuló termésátlagokban nagy szerepe van az egyre pontosabban és szakszerűbben végzett fitotechnikai munkáknak, így a szárrögzítésnek és elfektetésnek, a kacsozásnak, a levelezésnek, a fürtszabályozásnak.

Hashajtó hatású zöldségek és gyümölcsök, amelyekkel érdemes óvatosan bánni

2023. szeptember 2. 13:10

Jobb, ha óvatosan bánunk néhány zöldséggel és gyümölccsel, vagy legalábbis olyan helyen fogyasztjuk el őket, ahol van mosdó a közelben. Viccesnek tűnhet ez (vagy épp ijesztőnek), de igenis jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy néhány zöldség és gyümölcs olyan szinten hat az emésztőrendszerre, hogy meglehet, futásra készteti az embert.

Hajtatott fejes saláta tápanyagellátása

2022. február 12. 09:36

A fejes saláta termesztéstechnológiája sokat javult, ami köszönhető a betegségeknek ellenálló fajtákon kívül, a korszerűbb termesztő berendezéseknek is, amelyekben jobb lehetőség nyílik a pontos klímaszabályozásra.