0℃ -1℃
november 23. Kelemen, Klementina, Kolumbán
Zöldség-Gyümölcs

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

Agrofórum Online

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.

Egy nehéz válságidőszakon voltunk túl, amelyet az enterohemorrhagiás E. coli (EHEC) járvány követett. Visszatekintve ez a lépés aranyat érő döntésnek bizonyult

– árulták el a Van Iperen interjúban, amelyben a fentiek mellett a bio-növényvédelemről is szó esett.

Ferry szerint a bio a mérce, ha a védekezésről van szó:

Tavaly egyetlen alkalommal sem kellett közbelépnünk. Ha szükség van valamire, megvannak a magunk eszközei

– magyarázta Ferry, aki szerint, ha a védekezésről van szó, csak a biomódszerek jöhetnek szóba.

A fiatalabb korosztály többnyire biotermékeket akar

Három évvel ezelőtt a van Iperennél dolgozó Erik Noordam tanácsára áttértek a biotermesztésre.

– Elégedettek vagyunk ezzel – jelentette ki Marcel. – Senki sem szeret permetezni, hiszen drága, és emellett nem is praktikus. Ha ma este liszteskéket látunk, azonnal be kell avatkoznunk, de holnap már újra szüretelni akarunk, márpedig ha permetezünk, akkor nem tudunk.

Ez a termény más piacnak adható el. A snack-paradicsomot főként a fiatalabb közönség fogyasztja, ők pedig főként organikus terméket akarnak. Amint valaki megkérdezi, hogy mivel foglalkozol, és elmondod, hogy paradicsomot termesztesz, rögtön az a következő kérdés: bio? Ez erősen jellemző erre a piacra

– árulta el Ferry, aki azt is elmondta, hogy a TVA Growers kimutatásai szerint a koktélparadicsom termőterülete évről évre csökken. Idén várhatóan a harmadára esik vissza.

Másfajta gondolkodásmódra van szükség

A biotermesztés másfajta gondolkodásmódot igényel a termesztők részéről.

Meg kell győződni arról, hogy mindig a problémák előtt járunk. Ha már benne vagy a problémában, egész évben nem fogsz tudni megszabadulni tőle. Akkor ezek az eszközök már nem elég hatékonyak. A biológia segítségével leginkább megelőző jelleggel járunk el: ragadozó atkákat használunk a liszteskék ellen. Ezeket azonban egész évben etetnünk kell, különben elpusztulnak. Néha elgondolkodunk azon is, hogy nem juttatunk-e be túl sokat, de túl nagy a kockázat ahhoz, hogy a mennyiségekkel kísérletezzünk. A biologián alapuló megközelítésben ezért aztán mindig úgy tartjuk, hogy „minél több, annál jobb”, és eddig működött is ez a teória.

Paradicsomvírus

A cég dolgozói rendkívül óvatosan bánnak a ToBRFV nevű paradicsomvírussal.

Távol kell tartani, ezért nem látogatjuk egymás kertjeit. Nem cserélgetjük az alkalmazottakat sem. Ez néha bosszantó, amikor az egyik helyszínen éppen nagy a pangás, és az emberek korán hazamennek, míg a másik helyen rengeteg a munka. De nem kockáztatunk

– magyarázta Ferry.

A Van Iperen tanácsadói sem lépnek be többé az üvegházba. Folyamatosan felderítő munkát végzünk, hogy előre tudjunk a lehetséges problémákról. Erre a feladatra belsőleg képeztünk ki embereket, de minden mást is mi csinálunk, így például jelenleg az új ventilátorok kikötését.

Megbízható megoldás

A műtrágyák és a hatóanyagok beszerzését az Oxin Growers végzi a Van Iperennél, csak a biológiai anyagokat kapják mástól.

Amikor Eric egy kedvező ajánlattal állt elő, váltottunk. A Van Iperennél versenyképes az ár, ráadásul megbízható cégről van szó. Amit rendelünk, az valójában mindig 24 órán belül meg is érkezik, mivel mindent raktáron tartanak. Amivel pedig különösen elégedettek vagyunk, az a szintmérő rendszer, amelynek köszönhetően soha többé nem kell amiatt aggódnunk, hogy nem tudjuk, mennyi folyékony műtrágyánk van még készleten. Ez nagy biztonságot jelent év közben, a munkálatok során.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9510782/snack-tomato-growers-opt-for-prevention-with-biology/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vége a szenvedésnek: a trükk, amitől a gesztenye magát pucolja meg

2025. november 23. 11:10

A gesztenyehámozás rémálom? Már nem! Megmutatjuk a gesztenyesütés valódi titkát.

A fahamu sem csodaszer, nagyon megbánhatjuk a használatát

2025. november 21. 13:10

A télen keletkező fahamut érdemes felhasználni a komposztban, vagy tavasszal a kertünkben, de bánjunk vele szűkmarkúan, ha nem akarunk vele kárt okozni.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Muslicák a tárolóban? - Így oldjuk meg házilag, olcsón!

2022. november 10. 05:38

A sok betárolt zöldség a tárolóban finom csemegeként még ilyenkor, ősz vége felé is veszélyben van a muslicák miatt.

Már elindult a spárgaszezon Csongrád megyében

2019. március 27. 14:03

A zöldség a térségben sokaknak nyújt megélhetést, fogyasztásának élettani hatásai kiválóak, s bár a termés túlnyomó része exportra megy, a magyar piacon is egyre népszerűbb.

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban - kertészeti tippek a hónapra

2019. május 23. 04:37

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.

Zöld Kert-TÉSZ: a prémium minőség garantált

2019. november 27. 13:43

A gyorsaság nagy szerepet játszik a sikeres értékesítésben, a betakarítást követő egy héten belül a paprikának meg kell érkezni a rendeltetési helyére, a boltok polcaira.