Zöldség-Gyümölcs

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

Agrofórum Online

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.

Egy nehéz válságidőszakon voltunk túl, amelyet az enterohemorrhagiás E. coli (EHEC) járvány követett. Visszatekintve ez a lépés aranyat érő döntésnek bizonyult

– árulták el a Van Iperen interjúban, amelyben a fentiek mellett a bio-növényvédelemről is szó esett.

Ferry szerint a bio a mérce, ha a védekezésről van szó:

Tavaly egyetlen alkalommal sem kellett közbelépnünk. Ha szükség van valamire, megvannak a magunk eszközei

– magyarázta Ferry, aki szerint, ha a védekezésről van szó, csak a biomódszerek jöhetnek szóba.

A fiatalabb korosztály többnyire biotermékeket akar

Három évvel ezelőtt a van Iperennél dolgozó Erik Noordam tanácsára áttértek a biotermesztésre.

– Elégedettek vagyunk ezzel – jelentette ki Marcel. – Senki sem szeret permetezni, hiszen drága, és emellett nem is praktikus. Ha ma este liszteskéket látunk, azonnal be kell avatkoznunk, de holnap már újra szüretelni akarunk, márpedig ha permetezünk, akkor nem tudunk.

Ez a termény más piacnak adható el. A snack-paradicsomot főként a fiatalabb közönség fogyasztja, ők pedig főként organikus terméket akarnak. Amint valaki megkérdezi, hogy mivel foglalkozol, és elmondod, hogy paradicsomot termesztesz, rögtön az a következő kérdés: bio? Ez erősen jellemző erre a piacra

– árulta el Ferry, aki azt is elmondta, hogy a TVA Growers kimutatásai szerint a koktélparadicsom termőterülete évről évre csökken. Idén várhatóan a harmadára esik vissza.

Másfajta gondolkodásmódra van szükség

A biotermesztés másfajta gondolkodásmódot igényel a termesztők részéről.

Meg kell győződni arról, hogy mindig a problémák előtt járunk. Ha már benne vagy a problémában, egész évben nem fogsz tudni megszabadulni tőle. Akkor ezek az eszközök már nem elég hatékonyak. A biológia segítségével leginkább megelőző jelleggel járunk el: ragadozó atkákat használunk a liszteskék ellen. Ezeket azonban egész évben etetnünk kell, különben elpusztulnak. Néha elgondolkodunk azon is, hogy nem juttatunk-e be túl sokat, de túl nagy a kockázat ahhoz, hogy a mennyiségekkel kísérletezzünk. A biologián alapuló megközelítésben ezért aztán mindig úgy tartjuk, hogy „minél több, annál jobb”, és eddig működött is ez a teória.

Paradicsomvírus

A cég dolgozói rendkívül óvatosan bánnak a ToBRFV nevű paradicsomvírussal.

Távol kell tartani, ezért nem látogatjuk egymás kertjeit. Nem cserélgetjük az alkalmazottakat sem. Ez néha bosszantó, amikor az egyik helyszínen éppen nagy a pangás, és az emberek korán hazamennek, míg a másik helyen rengeteg a munka. De nem kockáztatunk

– magyarázta Ferry.

A Van Iperen tanácsadói sem lépnek be többé az üvegházba. Folyamatosan felderítő munkát végzünk, hogy előre tudjunk a lehetséges problémákról. Erre a feladatra belsőleg képeztünk ki embereket, de minden mást is mi csinálunk, így például jelenleg az új ventilátorok kikötését.

Megbízható megoldás

A műtrágyák és a hatóanyagok beszerzését az Oxin Growers végzi a Van Iperennél, csak a biológiai anyagokat kapják mástól.

Amikor Eric egy kedvező ajánlattal állt elő, váltottunk. A Van Iperennél versenyképes az ár, ráadásul megbízható cégről van szó. Amit rendelünk, az valójában mindig 24 órán belül meg is érkezik, mivel mindent raktáron tartanak. Amivel pedig különösen elégedettek vagyunk, az a szintmérő rendszer, amelynek köszönhetően soha többé nem kell amiatt aggódnunk, hogy nem tudjuk, mennyi folyékony műtrágyánk van még készleten. Ez nagy biztonságot jelent év közben, a munkálatok során.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9510782/snack-tomato-growers-opt-for-prevention-with-biology/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Utópia vagy realitás? - Van esélye a marsi földművelésnek

2019. november 10. 12:12

A hollandiai Wageningen Egyetem kutatói tíz különböző földi növényt ültettek háromféle talajba. Az egyik tipikus, kerti talaj volt, a másik a hold, a harmadik pedig a marsi talajt utánozta.

Vetésforgó a konyhakertben: használjuk ki az előnyeit!

2024. augusztus 24. 11:10

A vetésforgó lényege, hogy a zöldségfélék meghatározott csoportjait minden évben a konyhakert más-más részén termesztjük. De mire is jó ez?

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

Biotermékeket termesztenek az ukrán frontvonal mellett

2024. június 27. 13:10

Aki teheti, elmenekül a háború sújtotta ukrán régiókból, mégis vannak gazdák, akik maradtak, és a lakosságot friss terményekkel látják el.