Zöldség-Gyümölcs

A holland epertermesztők napkollektoros kazánokkal fűthetik üvegházaikat

A növények decemberben kerülnek az új üvegházba.

Kok Aardbeien reméli, hogy a héten megkezdheti az újonnan telepített napkollektoros fűtőberendezés használatát. Kicsit később, mint tervezték, de még éppen idejében, mielőtt az időjárás igazán rosszra fordulna.

Az üvegházak fűtésére szolgáló napelemes vízmelegítő rendszer egyedülállóvá teszi a holland epertermesztőket, akik ezen a télen egy új üvegházat is üzembe helyeznek – hívja fel a figyelmet a hortidaily.com. A G2 Energy, a rendszer szállítója, megkeresésükre azt mondta, hogy ők az egyetlen epertermesztők, akiknek ilyen rendszere van.

A közösségi médián keresztül jó okuk van arra, hogy ezt el is mondják a törzsvásárlóiknak. – A vásárlóink fontosnak tartják a fenntarthatóságot, és kérdéseket tesznek fel ezzel kapcsolatban – mondta Arjen Kok – mi pedig szeretjük megmutatni az ezzel kapcsolatos elkötelezettségünket.

A termesztőtársaknál látták

A napkollektoros kazán segítségével ezek a termesztők a földgázfelhasználásuk felét képesek megtakarítani. Becsléseik szerint talán még ennél is többet. – Több különböző éghajlati adottságú részlegünk van. Azzal, hogy a vizet a legmelegebb részből visszafuttatjuk a hidegebbeken keresztül, kétszer használjuk fel a hőt. A víz optimális visszahűtése a rendszer hatékonyságát is növeli – magyarázta Arjan, aki azt is elárulta, hogy ő és Esmeralda Kok két termesztőtársuktól kapták az ötletet. – Barátok vagyunk Jeroennel és Marcóval a Mol Freesiától. Ők már három éve használják ezt a módszert, igaz, nagyobb volumenben. Ők mutattak rá, hogy ez tulajdonképpen nekünk is jó lenne.

Kevesebb fűtés

Az üzletet 2021 novemberében kötötték meg. – Mindenképpen csökkenteni akartuk a gázfelhasználásunkat. Kiderült, hogy ez kimondottan jó lépés volt, hiszen a gázárak azóta az egekbe szöktek. A napkollektoros kazánunk fűtése nélkül nekünk, mint kisvállalkozásnak, végünk lett volna és kész. És ez nem túlzás. Ilyen gázárak mellett nem engedhetnénk meg magunknak a fűtést – vallotta be Arjan.

A napkollektoros kazán telepítése éppen egybeesett az új üvegház építésével, amellyel az üvegházi termesztésüket kívánták bővíteni. Ez az új üvegház azt jelenti, hogy a termesztők – akik szabadföldi szamócát is termesztenek – hamarosan 4000 négyzetméternyi üvegházzal rendelkeznek majd. – Az üvegház és a napkollektoros fűtőberendezés finanszírozását is a banktól kértük – mutatott rá Arjan.

Pályáztak ISDE-támogatásra is. És bár türelmüket próbára tették, végül a kérelmüket jóváhagyták. – Enélkül is megtettük volna ezt a lépést. De most, hogy a kormány azt akarja, hogy gazdaságosabban használjuk a gázt, különösen jó, hogy egy kis támogatással tudjuk finanszírozni az ehhez szükséges eszközöket – hangsúlyozta Kok.

Hőség, még felhős napokon is

A Prins Group építette meg az új üvegházat. A termesztők azonban a belső teret nagyrészt maguk alakították ki. – Én csak a fűtéscsöveket nem hegesztettem. Abban nem vagyok túl jó – viccelődött Arjan, aki azt is elmondta, hogy a napkollektoros kazán üzembe helyezése előtt a meglévő fűtési rendszert is átalakították. – A G2 Energy kifejezetten erre specializálódott, így a mi igényeinknek megfelelően hangolta át a rendszert.

Figyelemreméltó, hogy ezek a napkollektoros kazánok még felhős napokon is hőt termelnek. – Ezt láttam a Mol Freesia-nál is. Meglepő módon a kazán vize így is 30 és 40 °C között van. Ez ideális hőmérséklet az ereszcsatornák alatti fűtőcsövek számára. Emellett, néhány más termesztővel ellentétben, nekünk nem kell több hektárnyi területet azonos hőmérsékleten tartani.

Puffer

A termesztők jelenleg csak egy kazánt használnak az üvegház fűtésére. – Ez bekapcsolva marad. Egyrészt azért, hogy szükség esetén egy kis plusz fűtést biztosítson, de a CO2 miatt is – folytatta Arjan. – A felesleges hőt egy speciálisan erre a célra kialakított tartályban tudják pufferelni. Ebben 80 m3 fér el, amit néhány napig tudunk használni. Lehet, hogy telepítünk még egy ilyen tartályt, de először a jelenlegi berendezést akarjuk tesztelni. Meg akarjuk nézni például, hogy milyen gyorsan telik meg a tartály, és milyen hatással van rá az időjárás.

Az új növények decemberben kerülnek az új üvegházba. – Jelenleg a meglévő üvegházban éppen a betakarítással vagyunk elfoglalva – zárta szavait Arjan. – A termesztők, akik a Coforta szövetkezet tagjai, márciustól karácsonyig kínálják a különböző fajtájú, különböző termesztésű szamóca-termésüket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Segített a szabadföldi kertészeti kultúráknak a csapadékos idő

2019. május 16. 06:02

A FruitVeB szakértői szerint a szabadföldi zöldségkultúrák közül a zöldborsótáblák állapota kielégítő, a gyökérzöldségek és a vöröshagyma esetében jó átlagos termés várható, a spárgatermést közepesre becsülik.

Naspolya lekvár: királyi csemege múltja és receptje otthonra

2023. január 4. 05:36

Egyidőben a naspolya a királyi konyhák különlegességének számított, és más ritka, vagy éppen drága alapanyaggal társították, mint a szarvasgomba vagy a kaviár.

Mitől vannak piros kinövések a ribiszke levelén?

2019. április 5. 08:15

G. István kérdése: Ribiszkéimen a fejlődő leveleken piros kiemelkedések láthatók, egyre szaporodnak. Mik ezek?

Mi okozhatta a Clapp kedveltje körte termésinek kövecsességét?

2023. február 20. 04:37

Sajnos már a második évben ehetetlenné vált a Clapp kedveltje körténk, pedig az előző években gyönyörű szép, hibátlan termése volt. Olyan mértékben kövecsessé vált, hogy csak kidobálni lehet őket. Gondolom, ha vírus lenne, akkor eddig sem lett volna szép a termése. Nem tudom az okát kideríteni. Mi lehet a probléma hátterében?