Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Az örök második – ősi magyar körtefajták

Az örök második – ősi magyar körtefajták

Agrofórum Online

Hazánkban mindig is az alma volt a nagybetűs gyümölcs, a körte mindig csak az alma után következett – termesztésben és fogyasztásban egyaránt. Pedig az alma mellett a körtének is nagy hagyománya van hazánkban, sőt, számtalan finomabbnál finomabb ősi magyar körtefajta ismert, melyet akár nagyüzemi körülmények között is lehet sikeresen termeszteni.

Árpávalérő. Lehet, hogy sokaknak nem mond sokat ez a körtefajta, viszont akik ősi magyar körtefajták termesztésével foglalkoznak, most biztosan felkapták a fejüket. Az Árpávalérőt ugyanis már a római korban is megemlítik az akkori irodalmak, de sok helyen ősi magyar fajtaként tartják számon. Nevét onnan kapta, hogy érési ideje egybeesik az árpáéval, június végén-július elején már szedhető. Könnyű felismerni gyümölcsét, kisméretű, szabályos körtealakkal rendelkezik, héjának színe pedig citrom- és aranysárga. Elsősorban friss fogyasztásra javasolt fajta, ugyanis a tárolást nem jól tűri. De ez nem is probléma, fehér színű, illatos gyümölcshúsa tökéletesen megfelelő asztali fogyasztásra. Igénytelen fajta révén termesztése egyszerű, nem igényes sem talajra, sem éghajlatra.

A 15. században már ismert volt Erdély területén a Mézvackor elnevezésű körtefajta, amely sokunk kedvenc körtéje volt egykoron. Ez a fajta már-már gömb alakú – melynek nyaki része erősen hajlott formát mutat – kisméretű, sárgászöld színű a héja, édes ízű gyümölcsöket nevel. Elsősorban, az Árpávalérőhöz hasonlóan, azonnali fogyasztásra alkalmas, de emellett kiváló pálinka készülhet belőle. Már csak azért is készítettek belőle előszeretettel pálinkát dédapáink, mert kifejezetten bőtermő fajtának számított, nem volt ritka, hogy szó szerint roskadoztak a fák a megszámlálhatatlan gyümölcs súlya alatt. Nem véletlen tehát, hogy hazánkban kifejezetten népszerű fajtának számított korábban.

Újabb ősi nyári fajta a Kálmán körte, amelyet még többek között Budai körtének is neveznek. Az előző két fajtától eltérően a Kálmán körte gyümölcse középnagy méretű, puha húsú, igazán édes ízű. Tárolásával hosszabb távon nem érdemes próbálkozni, néhány napos tárolás után ugyanis romlásnak indul. Ezért gyümölcse elsősorban azonnali fogyasztásra ideális. Termőhelyet tekintve nem válogatós, szinte bárhol megterem, betegségekkel szemben azonban nem ilyen ellenálló. Varasodásra például kifejezetten hajlamos a gyümölcse. Mára hazai termőhelyének mérete jelentősen zsugorodott, a fajta fennmaradása lassan csak a házi termesztésnek köszönhető. Friss fogyasztásán túl még pálinka alapanyagnak is kiváló a gyümölcse.

Újra több burgonyát termelnek a britek

Az egészség fontos, de az élvezet a fő oka annak, hogy élelmiszereket vásárolunk. A burgonya ízletes, kényelmes és megfizethető.

Hamarosan itt a szarvasgombagyűjtési naplók érvényesítésének határideje

A hatályos jogszabályi előírások alapján szarvasgombát gyűjteni csak érvényes gyűjtési napló birtokában lehet.

Több ezer tonna eladatlan almával nem tudnak mit kezdeni a szabolcsi termelők

Eddig négyszáz megyei gazdálkodó csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, mely a termelői tulajdonban lévő feldolgozóüzem megépítését célozza meg.

500 millió forint feletti támogatást kap a fűszerpaprika ágazat

A fűszerpaprika vetésterülete visszaszorulóban van, a termesztők jövedelmezősége pedig kritikus szintre csökkent, éppen ezért az Agrárminisztérium számos forrásból nyújt támogatást az ágazatnak.

Az Essex grófságból hazánk kertjeiig – olvasóink kedvenc történelmi almái

Újabb három történelmi almafajta kerül bemutatásra, melyeket még ma is örömmel emlegetnek hazánkban, sőt, még akár termesztik is őket. Ezek a fajták a London pepin, a Bőralma és a Pónyik alma.

2019. február 19. 08:36

Mindenkinek előnyös lehet a rövid ellátási láncban való együttműködés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett fórumon a zöldséget, gyümölcsöt termesztő kamarai tagok találkozhattak a további beszállítókat, partnereket kereső áruházlánc szakembereivel, akik a termelőkkel szembeni elvárásaik mellett az eddigi együttműködések tapasztalatait is ismertették.

2019. március 1. 04:36

Viszlát málna, hello kivi?

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

2018. július 16. 11:47

Ismerjük föl idejében a hiánytüneteket!

A gyümölcstermő növényeken előforduló fejlődési rendellenességek láttán hajlamosak vagyunk először valamilyen kórokozóra vagy kártevőre gyanakodni, pedig ezeket a tüneteket gyakran nem ezek, hanem valamilyen tápelem hiánya okozza.

2018. október 17. 07:25