Zöldség-Gyümölcs

Bőséges termés várható szamócából

Magyar Idők

Kedvező idényben bízhatnak az idén a hazai szamócatermesztők, sem a fagy, sem az eső nem károsította a termést. Bár a fűtött üvegházakban már elindult a szüret, a valódi szezonkezdetre még egy hetet várni kell. A vásárlóknak nem kell áremelkedéstől tarta­niuk, sőt a bőséges terméskilátásoknak köszönhetően a tavalyinál kicsit olcsóbban kerülhet a boltok kínálatába a közkedvelt gyümölcs.

Kis mennyiségben ugyan, de az elmúlt hetekben már megjelent a magyar szamóca a piacokon. A fűtött üvegházakban április elején elkezdődött az eperszüret, a jövő hét második felében pedig a nem fűtött fóliasátrakból is piacra kerülhet a termés.

Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeB alelnöke a Magyar Időknek elmondta: itthon 700-800 hektáron foglalkoznak szamócatermesztéssel a gazdálkodók; a terület egyik felén szabadföldi, míg a másik felén fóliasátras, üvegházas termelés folyik. Fűtött üvegházban csak nagyon kevesen termesztenek epret, az összfelület alig néhány százalékát teszi ki. Így a szezon igazán csak most kezd beindulni.

– Április 25-ét követően egyre több helyen találkozhatnak magyar eperrel a vásárlók, az igazán nagy mennyiség pedig május elejétől kerül majd a piacra, ekkor kezdik szedni a szabad földön termő gyümölcsöt – emelte ki.

Apáti Ferenctől megtudtuk, hogy az idén nem nehezítették az időjárási szélsőségek a termelést. – Míg egy évvel korábban jelentős, 50-60 százalékos téli fagykárról kellett beszámolnunk, addig az idén szó sincs ilyen mértékű kiesésről. A márciusi fagyhullámok a Dunántúlon és Szabolcsban okoztak kisebb károkat, ez azonban nem lesz hatással az országos szamócaszezonra – emelte ki.

Az eperföldeken a tavaszi fagy sem okozott gondot, s remélhetőleg a következő hetekben sem kell már nagyobb lehűléstől tartaniuk a gazdálkodóknak. Míg a legtöbb növénykultúránál a belvíz és a sok eső is megnehezítette a termelők dolgát, addig a jellemzően homokos talajon termelt szamócánál nem okozott nagyobb gondot a nagy mennyiségű őszi és téli csapadék.

Apáti Ferenc szerint így összességében jó szezonra számítanak a termelők, a mennyiséggel és a minőséggel sem lehet probléma. A kedvező terméskilátásoknak köszönhetően az árakban sem várható nagyobb változás, a vásárlók jellemzően az előző években megszokott áron vásárolhatják meg a szamócát.

– Az előző évi szezonkezdethez képest egy kicsit olcsóbban kerülhet piac­ra a gyümölcs, tavaly ugyanis a fagykár okozott némi drágulást, az idén viszont bőséges termés ígérkezik – jegyezte meg az alelnök. Bár az import, mint minden évben, az idén is nagy mennyiségben van jelen az országban, ugyanakkor Apáti Ferenc szerint egyre több vásárló tudatosan keresi a magyar gyümölcsöt.

A szezon kezdetén is sokan választják a jó ízű, ám ekkor még drágább hazai árut. Az árak közt továbbra is nagy különbség van, a fóliasátorban termelt magyar eper másfélszer, de akár kétszer annyiba is kerülhet, mint a spanyol vagy az olasz gyümölcs.

Áprilisban nem ritka a két-háromezer forintos eper a boltokban és a piacokon. Május elején azonban – ahogy megjelenik a szabadföldi szamóca a kínálatban – az árak is csökkenni kezdenek, ezzel együtt pedig lassan az import is eltűnik a piacokról.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, VIII. – Uborka hajtatása

2024. március 4. 11:40

Az uborkahajtatásnak az ország délkeleti részén komoly hagyománya volt, kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy Békés, Csongrád és Bács-Kiskun vármegyék látták el az országot primőr uborkával.

Mire lehet jó 1500 katicabogár egy fóliasátorban?

2024. február 4. 07:10

A TikTok e heti agrár-sztárjai a katicabogarak, amelyek a szemünk láttára kezdenek el dolgozni és tisztítják meg a levéltetvekkel fertőzött növényeket.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XI. – Paradicsom hajtatása, I. rész

2024. március 18. 16:10

Az egyik legnépszerűbb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott primőrünk a paradicsom, amelynek termőfelülete az elmúlt években lényegesen nem változott, megközelítőleg 400 hektáron hajtatják, az így megtermelt paradicsom mennyiség 130-140 ezer tonna.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XII. – Paradicsom hajtatása, II. rész

2024. március 19. 12:10

Jelentős azoknak a kisebb paradicsomhajtató gazdaságoknak a száma, amelyek később, csak valamilyen előnövény (fejes saláta, hónapos retek, káposztafélék stb.) betakarítása után ültetnek.