Zöldség-Gyümölcs

Ettől különleges az elefántfokhagyma

Agrofórum Online

Küllemét tekintve rendkívül látványos, már-már gulliveri növény, amely formájában hasonlít a hagyományos fokhagymára. Azonban ízében sokkal lágyabb és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben a sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Az elefántfokhagyma (Allium ampeloprasum) az Amaryllidaceae (amarilliszfélék) családba tartozik, és Közép-Ázsiában, illetve a Földközi-tenger térségében őshonos. Nagy íves levelei inkább hajaznak a póréhagyma küllemére, mint a fokhagymáéra. Virágzata azonban meseszép rózsaszín vagy lila színű.

Ezért ragadt rá az elefánt elnevezés

Két év alatt érlel termést, amely lényegesen nagyobb méretű, mint a hagyományos fokhagyma gumója. Míg egy hagyományos fokhagymagerezd 1-2 centi széles, az elefántfokhagyma gerezdje 4-6 cm széles. A gumó átmérője pedig elérheti a 8-10 centimétert, a hagyományosnál megszokott 4-6 cm helyett.

Fogyasztása során a nagyobb méretéből fakadóan figyelni szükséges a felhasznált mennyiséget. Enyhe íze miatt eleve friss salátákhoz, pástétomokhoz javasolják, nem pedig intenzív ízű sültekhez vagy levesekhez. Levesekhez azért sem ajánlják, mert a nagy nedvességtartalma miatt erősen felhabzik, épp úgy, mint a héjában főtt burgonya.

Ez a nedvességtartalom idővel csökken, ha például pincében tárolják, így a későbbiekben könnyebb felhasználni. Sokszor a földben hagyják, mert elriasztja a kártevőket, ezért előszeretettel ültetik veteményesek közelébe.

Kedveli a humuszos talajt

Az elefántfokhagyma napfénykedvelő és a jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát, kiváltképp, ha az laza és humuszban gazdag. Szépen fejlődik, ha rendszeresen öntözik, de a túlöntözés miatt hamar rothadásnak indul.

Kora ősszel érdemes ültetni, hogy a tél folyamán gyökeret tudjon ereszteni, majd tavasszal meginduljon a fejlődése. Kártevők ritkán támadják meg, esetleg a zsenge növényeknek kell csak szembenézniük tripszekkel vagy lisztharmatos problémákkal. Utóbbit azonban mindig a túl nedves környezet okozhatja, amit kellő odafigyeléssel meg lehet előzni.

Az állatoknak nem jó

A hagyományos fokhagymához és hagymafajtákhoz hasonlóan az elefántfokhagyma is mérgező a háziállatok számára, ezért sosem szabad adni nekik (olyan főtt ételt sem, amiben ilyen van). Általában nem is kedvelik, mert az illata kellemetlen a számukra.

Így termesztik az elefántfokhagymát:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Permetezni kell: kedvez az időjárás a tafrina kialakulásának

2020. március 3. 15:15

2020 első két hónapja nem kényeztette el a gazdálkodókat csapadék tekintetében. Január-február hónapokban csupán egy havi mennyiség hullott le, mindehhez pedig több évtizede nem látott, magas téli hőmérséklet társult. Szerencsére az elmúlt esztendő utolsó két hónapja csapadékban bővelkedett, mindkét hónapban többhavi csapadék hullott, eső formájában.

Zöldségfélék kénigénye és kéntrágyázása

2019. április 24. 04:37

A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérje szintézise. A ként a növények főleg szulfát formában veszik fel a talajból, de a levegő kéndioxid-tartalmát is képesek hasznosítani. Magában ként trágya formájában nem szoktunk adni, más tápelemek kísérőanyagaként visszük a tápoldatba (talajba).

Most nyílik: díszhagymák a kertben

2021. május 12. 10:50

Az egyik legszebb látvány a tavaszi, késő tavaszi kertben a nagy hagymavirágok gömbje. Most nyílnak a díszhagymák.

Csak januárig elég a magyar hagymatermés

2018. szeptember 3. 10:30

Szeptember elejétől januárig-februárig képes ellátni a hazai igényeket a Magyarországon termelt vöröshagyma és fokhagyma. Aki a magyar hagymát választja, az a hazai termelőket segíti – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az éves vöröshagyma-fogyasztás 8-9 kg/fő, fokhagymából 0,8-0,9 kg/fő.