Zöldség-Gyümölcs

Ettől különleges az elefántfokhagyma

Agrofórum Online

Küllemét tekintve rendkívül látványos, már-már gulliveri növény, amely formájában hasonlít a hagyományos fokhagymára. Azonban ízében sokkal lágyabb és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben a sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Az elefántfokhagyma (Allium ampeloprasum) az Amaryllidaceae (amarilliszfélék) családba tartozik, és Közép-Ázsiában, illetve a Földközi-tenger térségében őshonos. Nagy íves levelei inkább hajaznak a póréhagyma küllemére, mint a fokhagymáéra. Virágzata azonban meseszép rózsaszín vagy lila színű.

Ezért ragadt rá az elefánt elnevezés

Két év alatt érlel termést, amely lényegesen nagyobb méretű, mint a hagyományos fokhagyma gumója. Míg egy hagyományos fokhagymagerezd 1-2 centi széles, az elefántfokhagyma gerezdje 4-6 cm széles. A gumó átmérője pedig elérheti a 8-10 centimétert, a hagyományosnál megszokott 4-6 cm helyett.

Fogyasztása során a nagyobb méretéből fakadóan figyelni szükséges a felhasznált mennyiséget. Enyhe íze miatt eleve friss salátákhoz, pástétomokhoz javasolják, nem pedig intenzív ízű sültekhez vagy levesekhez. Levesekhez azért sem ajánlják, mert a nagy nedvességtartalma miatt erősen felhabzik, épp úgy, mint a héjában főtt burgonya.

Ez a nedvességtartalom idővel csökken, ha például pincében tárolják, így a későbbiekben könnyebb felhasználni. Sokszor a földben hagyják, mert elriasztja a kártevőket, ezért előszeretettel ültetik veteményesek közelébe.

Kedveli a humuszos talajt

Az elefántfokhagyma napfénykedvelő és a jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát, kiváltképp, ha az laza és humuszban gazdag. Szépen fejlődik, ha rendszeresen öntözik, de a túlöntözés miatt hamar rothadásnak indul.

Kora ősszel érdemes ültetni, hogy a tél folyamán gyökeret tudjon ereszteni, majd tavasszal meginduljon a fejlődése. Kártevők ritkán támadják meg, esetleg a zsenge növényeknek kell csak szembenézniük tripszekkel vagy lisztharmatos problémákkal. Utóbbit azonban mindig a túl nedves környezet okozhatja, amit kellő odafigyeléssel meg lehet előzni.

Az állatoknak nem jó

A hagyományos fokhagymához és hagymafajtákhoz hasonlóan az elefántfokhagyma is mérgező a háziállatok számára, ezért sosem szabad adni nekik (olyan főtt ételt sem, amiben ilyen van). Általában nem is kedvelik, mert az illata kellemetlen a számukra.

Így termesztik az elefántfokhagymát:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Fókuszban a kertészeti és erdészeti gépek: Alfa-Gép

2024. január 24. 09:40

Jól ismert termékekkel és újdonságokkal egyaránt jelentkezett az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon a kertészeti és erdészeti gépek specialistája, az Alfa-Gép Kft.

Mely növények hagymáit, gumóit szükséges felszednünk ősszel?

2019. november 1. 11:17

Melyek azok a dísznövény fajok, amelyek gumója, hagymája, gyöktörzse nem vészeli át kertünkben a telet? Milyen teendőink vannak a felszedés során? Hogyan tároljuk ezeket a növényi szerveket?

Vöröshagyma-termesztés a világon és Magyarországon

2018. október 6. 13:54

A vöröshagyma esetében nálunk a jelenlegi világtendenciák nem érvényesülnek. A termelés történelmi mélyponton van, nagyságrendje ma már a hazai szükségleteket sem fedezi. Az előrelépés csak a termesztés korszerűsítésétől várható. Ehhez nyújt segítséget a szerző a fajtatípusok és a különböző termesztési módok ismeretésével.

A házikertekben is megjelenhet a hagymavész?

2020. július 13. 07:16

Évek óta nevelek hagymát családi fogyasztásra. Tavasszal a zöldhagymák levelein, később a fokhagyma leveleken is ugyanolyan apró vörösbarna foltok fejlődtek. Mik lehetnek ezek és hogyan lehet ellene védekezni?