Zöldség-Gyümölcs

Gumórontó fonálféreg egy romániai vetőburgonya tételben

NÉBIH

Gumórontó fonálférget (Ditylenchus destructor) azonosított egy Romániából származó vetőburgonya szállítmányból múlt héten a Nébih laboratóriuma.

A gumórontó fonálféreg kártevővel fertőzött gumókat vetési célra nem szabad felhasználni, így a 10 tonnás tételt a Bács-Kiskun megyei hatóság visszahívja és megsemmisítteti.

A gumórontó fonálféreg legfontosabb tápnövénye a burgonya, kártételének elsődlegesen a vetőburgonya termesztésben van jelentősége, ezért szaporítóanyagon zárlati károsítónak minősül.

A hatóság által hozott zárlati intézkedések célja minden esetben a károsító tovább terjedésének megakadályozása. Az étkezési burgonyában a károsított gumók az emberi és állati egészségre nem jelentenek veszélyt.

Forrás: https://www.eppo.int/

A gumórontó fonálféreg

Tápnövényei között több száz növényfaj szerepel, közülük gazdaságilag a legfontosabb a burgonya, valamint a hagymás és gumós dísznövények. A kártevő burgonya esetében a gumót támadja meg. A gumórontó fonálféreg okozta szárazrothadás jellemzője a ráncos, felszakadozott héj, a húsban sötét, morzsalékos törmelékkel. A tünetek kezdetben jelentéktelenek, később a héj foltonként elvékonyodik, gyűrött lesz, alatta egyre terjedő barna foltok, rothadási gócok jelennek meg, minőségromlást és gumóhozam veszteséget okoz. A károsított gumókon rothasztó baktériumok és gombák telepedhetnek meg, amelyek az egészséges gumókra is átterjedhetnek.

Kártételi veszélye az öntözött táblákban fokozott, mivel szaporodási üteme a hőmérséklet mellett a talaj nedvességtartalmától függ. Felszaporodását egészséges vetőgumó használatával, minél hosszabb idejű vetésforgó alkalmazásával előzhetjük meg.

Behurcolása, terjedése ültetésre szánt növényekkel, növényi részekkel (gumók, hagymák, rizómák), valamint talajjal történhet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A birsalmasajt recept, amitől mindenki elolvad

2025. szeptember 18. 15:10

A birsalmasajt nemcsak hagyományos magyar csemege, hanem rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges finomság is.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Mikor kell megkezdeni a burgonyánál a fitoftóra elleni védekezést?

2024. május 28. 04:39

Kérem szíves válaszukat: mikor kell megkezdeni a burgonya fitoftórás betegsége elleni védekezést?

Mitől sárgul a krumplim levele?

G. Csaba kérdése: Mitől sárgul a krumplim levele?

Milyen levélbetegség támadta meg a burgonyát?

2025. június 21. 04:36

Mitől betegedhetett meg a burgonya? A képen látható tüneteket tapasztaltam a növények levelein? Mit lehet tenni ebben az esetben?

Miért és hogyan érdemes a burgonya gumóját ültetés előtt csíráztatni?

2021. március 17. 08:36

A burgonya előcsíráztatása házikerti körülmények között is bevált módszernek számít.