Növényvédelem
Növényvédelem

NÉBIH: túl nagy mennyiségben mutattak ki növényvédő szer hatóanyagot burgonyában

NÉBIH: túl nagy mennyiségben mutattak ki növényvédő szer hatóanyagot burgonyában

Agrofórum Online

Egy 500 kg-os burgonya tételből vett mintából a NÉBIH laboratóriuma határérték feletti mennyiségben mutatott ki klórpirifosz növényvédő szermaradékot: a 0,01 mg/kg-os maximális értékhez képest 0,038 mg/kg-ot.

Határérték feletti mennyiségben mutatott ki növényvédő szer hatóanyagot egy étkezési burgonya tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. A termékben mért klórpirifosz mennyisége nem jelent akut egészségügyi kockázatot. A hatóság azonban ismételten felhívja a termesztők figyelmét a növényvédelmi technológiák előírásszerű alkalmazásának, valamint az élelmezés-egészségügyi előírások betartásának fontosságára.

Egy 500 kg-os burgonya tételből vett mintából a NÉBIH laboratóriuma határérték feletti mennyiségben mutatott ki klórpirifosz növényvédő szermaradékot: a 0,01 mg/kg-os maximális értékhez képest 0,038 mg/kg-ot.

A mért mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot, ugyanakkor növényvédelmi technológiai fegyelmezetlenségre – pl. a talajfertőtlenítő szer egyenetlen kijuttatására – utal..

A tétel forgalomból történő kivonása folyamatban van.

A NÉBIH ismételten felhívja a termesztők figyelmét a növényvédelmi technológiák előírásszerű (a növényvédő szer engedélyokirata szerinti) alkalmazásának, valamint az élelmezés-egészségügyi előírások (élelmezés-egészségügyi várakozási idő, az engedélyezett szermaradék mértéke stb.) betartásának fontosságára!

(NÉBIH)

Elérkezett az állományszárítás nélküli betakarítás kora - de kinek jó ez?

2019. november 29. 05:36

A bromoxinil hatóanyagú növényvédő szerek napraforgó lombtalanítására még engedélyezettek. Ezen kívül gyakorlatilag semmi nem maradt…

Új növényegészségügyi rendszer és új nyilvántartási kötelezettségek

2019. november 26. 08:32

A rendelet szerint bővül a nagy veszteséget okozó, idegenhonos károsítók terjesztésére képes, éppen ezért vizsgálatköteles termékek köre.

Kötelező bejelenteni időszakos műszaki felülvizsgálatra a növényvédelmi gépeket!

2019. október 22. 09:03

Az uniós előírás szerint az árutermelésben, illetve szolgáltatásban alkalmazott permetező gépet, valamint a növényvédő szerek kijuttatásához használt berendezéseket és tartozékokat 3 évenként kötelező felülvizsgálni.

A hónap végéig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat

2019. október 18. 10:33

2019. október 31-ig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR).

Most kell védekezni a fenyércirok, a mezei acat és a gyapottok bagolylepke ellen

2018. július 4. 08:27

Az aratás és a járulékos munkák elvégzése mellett fontos feladat a tarlók ápolása, ami nemcsak agronómiai, hanem növényvédelmi szempontból is fontos teendő.

Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban

2018. március 19. 07:47

A kalászos gabonafélék tavaszi növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Jelentősen felerősödött a bagolylepke fajok aktivitása

2019. szeptember 3. 08:32

A bagolylepke fajok aktivitása nemcsak szántóföldön, de a szabadföldi zöldségkultúrákban is gondot okozhat. A csapdák napi 10-20-as egyedszámban fogják a káposzta, a C-betűs, a gamma, a felkiáltójeles, a vetési és a gyapottok bagolylepkéket.

Támadásba lendült a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska

2019. június 12. 10:37

A moníliás fertőzés mellett intenzíven rajzik a cseresznyelégy, ami még képes a zsendülésben levő gyümölcsöket megfertőzni, valamint megjelentek az első levéltetű kolóniák a cseresznye és meggyfák hajtásvégein.