Zöldség-Gyümölcs

Hódítanak a tájfajta paradicsompalánták

ÖMKi – Sajtóközlemény

Újra hódíthatnak a kiskertekben a zamatos ízeket ígérő tájfajta, bio paradicsompalánták.

A biodiverzitás megőrzésének fontosságáról egyre gyakrabban hallunk, de azt talán kevesen tudják, hogy mi magunk is sokat tehetünk közvetlen környezetünk biológiai változatosságának megóvásáért és fenntartásáért. Még akkor is, ha csak egy kiskertben, vagy akár a teraszunkon kertészkedünk. A háztáji művelés során ugyanis rajtunk múlik, mennyi teret adunk az élővilágnak: a beporzóknak, a talajéletnek, vagy éppen a termesztett növények sokszínűségének. Az agrár-sokszínűséghez és a jeles naphoz kapcsolódva az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Föld napján hirdette meg, hogy immáron ötödik alkalommal, újra kaphatóak lesznek a különleges tájfajta paradicsompalánták.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének beszámolója alapján 200, az ipari élelmiszertermelésre használt növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint 66%-át. A probléma ráadásul tovább súlyosbodik azáltal, hogy ezek a kultúrnövények, a genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan, sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben.

A tájfajták, amelyek természetes és emberi szelekció útján, hosszú idő alatt létrejött, változatos növényfajták, sokszínűségüknek köszönhetően kiemelkedő alkalmazkodóképességgel rendelkeznek, ezáltal ellenállóbbak a klímaváltozás hatásaival szemben.  Ültetésük nemcsak a fenntartható mezőgazdasághoz járul hozzá, de segíti agrárörökségünk megőrzését is a kiskertekben. A tájfajta paradicsomok különleges zamata pedig új ízt hoz a mindennapi étkezésünkbe és a paradicsomos ételeket olyannyira kedvelő magyar gasztronómiába.

Nevelj te is tájfajtát!

Évről évre nagy sikert arat az ÖMKi tájfajta paradicsompalánta akciója, amely idén ismét egy országos üzletlánc együttműködésével valósul meg. A kutatóintézet több mint öt évig vizsgálta, hogy a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központban (közismert nevén a tápiószelei génbankban) fenntartott, mintegy 40 tájfajta paradicsomból melyek az ökológiai módszerekkel legjobban termeszthetők, legjobban alkalmazkodók, amelyek egyúttal visszahozzák a változatosságot táplálkozásunkba és kertjeinkbe. 2017-ben egy palánta-örökbefogadási akció keretében indították el a tájfajta paradicsomok népszerűsítését, ami két évre rá, már országos akcióvá nőtte ki magát. Az akció azóta is töretlen népszerűségnek örvend, mindezt jól mutatja, hogy 2021-ben az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) a kezdeményezés elnyerte a „Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban” elismerést, ugyanebben az évben a Highlights of Hungary versenyen pedig az ötödik helyezést érték el e különleges magyar tájfajták.

(Fotó: ÖMKi)

Kutatásaik eredményeképp most ismét lehetősége lesz minden lelkes kertésznek, hogy megvásárolja a bio körülmények között nevelt palántákat és egy kis újdonságot csempésszen mind a kertbe, mind a konyhaasztalra. A Cegléd, Fadd, Máriapócs és Tolna paradicsom tájfajták elültetésével és gondozásával nemcsak a saját egészségünkért teszünk, de a kiskerti gazdálkodás színesítésével a környezetünk biodiverzitását, azaz változatosságát is növeljük. A palánták öko minősítése pedig garantálja, hogy szintetikus növényvédőszerektől és műtrágyáktól mentesen nevelkedtek, és ezzel a termesztési módszerrel hosszútávon járulnak hozzá egészségünk és környezetünk védelméhez.

Az öko-palánták május elejétől országosan kerülnek kereskedelmi forgalomba: a május 4., 11. és 18-i időpontokat érdemes megjegyezni, mert a fiatal növények – a tapasztalatok alapján – igen gyorsan gazdára találnak. Az áruházlánc számára, csakúgy, mint tavaly, idén is 24.000 palántát szállít az ÖMKi partnere, az ecseri Gyöngyszem Biogazdaság, ezúttal három részletben.  

Öko a kertben, öko az asztalon

A fenntartható élelmiszertermelés, a biodiverzitás megőrzése és fokozása az agráriumban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet által a gyakorlatban is támogatott célok.

Bár kutatómunkánk során elsősorban a mezőgazdasággal foglalkozó szakembereket, profi termelőket szólítjuk meg, a fenntartható élelmiszertermelés támogatásában és népszerűsítésében a kiskertes gazdálkodóknak is jelentős szerepe van. Ezért tartjuk kiemelten fontosnak, hogy évről-évre eljussanak az ország minden pontjára a tájfajta paradicsompalántáink, és általuk minél szélesebb körben megismertessük az ökológiai gazdálkodás fontosságát, és a friss öko-termények utánozhatatlan ízét

– hangsúlyozta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Érdemes palántát nevelni, ha uborkát termesztenénk?

2023. február 17. 04:37

Szeretném megtudni, hogy érdemes-e az uborka magjaiból palántát nevelni? Hogyan és mikor vessem el a magokat?

Kedvet csinálnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz

2023. június 16. 10:41

A Zöldség- és Gyümölcsnapot idén negyedik alkalommal hirdeti meg az Európai Friss Csapat program, hagyományosan június 17-ére, amikortól a hazai gyümölcsszezon a kezdetét veszi. A kezdeményezés célja kedvet csinálni a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz, valamint népszerűsíteni a hazai agrárium igazán zamatos, szezonális termékeit.

Új hűtőház épül Harsányban

2018. november 8. 11:36

A projekt lehetősséget biztosít a helyi és környékbeli gazdák, őstermelők által megtermelt zöldségfélék előkészítésére, tisztítására, osztályozására, csomagolására, tárolására.

Kedvezőtlen klímaviszonyok miatt jelentkező hiánytünetek

2020. április 16. 06:36

Az asszimilációra ható környezeti tényezők (kevés van, ami nincs rá közvetlen hatással) a tápanyagfelvételt is kisebb-nagyobb mértékben, jól látható tünetekkel, vagy kevésbé észlelhető elváltozásokkal befolyásolják.