8℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Zöldség-Gyümölcs

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

Biokontroll

Az unió és a magyar kormány közös törekvése, hogy minél magasabbra emeljék a mezőgazdaságon belül az ökológiai gazdálkodás arányát. Ennek megfelelően egyre több helyen kapni biogyümölcsöt, -zöldséget és ilyen jelölésű, feldolgozott élelmiszereket, népszerűségük, fogyasztásuk egyre nő.

Egy almára pillantva ránézésre nem lehet megmondani, hogy valóban ökológiai gazdálkodással termelték-e, miközben az ára rendszerint magasabb a vegyszeresen termeltekénél, ami akár visszaélésekre is lehetőséget adhat. A Biokontroll tájékoztatása segít eldönteni a kérdést.

Azt, hogy egy termény, például az említett alma milyen vegyszeres hatásoknak van kitéve a fejlődése során, leginkább csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni ‒ vezette fel a témát dr. Roszík Péter címzetes egyetemi docens, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A minősítés megszerzésében kemény munka van

A bio-, vagy más néven ökominősítés lényegében egy arról szóló tanúsítvány, hogy az illető terményt vagy feldolgozott élelmiszert sem a földeken, sem később nem kezelték egészségre ártalmas anyagokkal, és a talajból sem tudott ilyet magához venni. A biogazdálkodás mindezek miatt munkaigényesebb és alacsonyabb termésátlagok jellemzik. Elsősorban ez az oka annak, hogy a biominősítésű termények általában drágábbak, miközben beltartalmuk is értékesebb, egészségesebb.

Ezt látva sok vásárlóban felvetődik a kétely az adott élelmet valóban ökológiai gazdálkodásban termelték, vagy a kereskedő csak ezt a látszatot keltve akar némi plusz haszonra szert tenni? Szerencsére ez a fajta visszaélés nem gyakori, másrészt könnyen kiszűrhető ‒ mutat rá a helyzetre a szakember. Minden ökogazda rendelkezik ugyanis ó minősítéssel, amit rendszeresen meg kell újítani.

Ha kétségeink vannak a bio néven árult zöldség, gyümölcs, tojás vagy bármi más eredetét illetően, hogy megnyugodhassunk, csak el kell kérnünk megtekintésre a termelő minősítést igazoló okmányát, amely egyébként az interneten, akár egy okostelefonnal is megkereshető. Az előre csomagolt élelmiszereken jogszabályban rögzített módon kell jelölni az élelmiszer ökológiai eredetét, amelynek része az EU-biologó ‒ zöld levél a csillagokkal ‒ és az ellenőrző szervezet kódszáma, amelynek első két betűje utal az ellenőrző szervezet országára, a Biokontroll esetében ez például HU-ÖKO-01.

Sokszorosan ellenőrzött termékek

Elvben persze előfordulhat, hogy valaki biotermelő, és „hozzácsap” a terményeihez más forrásból származókat is, de ez nagyon valószínűtlen. Egy gazda évekig dolgozik azért, hogy át tudjon állni ökológiai gazdálkodásra. Aki erre ennyi időt, energiát áldoz, az egyrészt hisz abban, amit csinál, másrészt büszke arra, amit elért, a tudásra, ami ehhez kell. Nagyon valószínűtlen, hogy évek munkáját, a saját elért eredményeit veszélyeztetné néhány kiló idegen származású terményért.

Ráadásul a Biokontroll munkatársai bármikor, a piacokon is ellenőrizhetik az árut, aminek során az analitikai vizsgálathoz nagy gyakoriságú mintát vesznek belőle, tehát a gazdálkodó az egész addigi munkásságát, az elért minősítését kockáztatná egy ilyen lépéssel. Súlyos szabálytalanság esetén ‒ és a fenti csalás mindenképp az ‒ ugyanis a termelő kiesik az ökológiai gazdálkodás támogatásából, sőt visszafizetési kötelezettsége keletkezhet. Így a szigorú ellenőrzés és a visszaélésekre kedvezőtlen környezet is garantálja, hogy a bio tényleg bio.

Mindezek fényében arra biztatjuk a vásárlókat, hogy ha kétségei vannak, akkor nézzék meg az adatbázisban, vagy bátran kérjék el a termelő vagy a termény biominősítéséről szóló, egyébként nehezen hamisítható okmányt. Ha az árus rendelkezik ilyennel, vagy megtaláljuk az online felületen akkor lényegében biztos, hogy valódi biotermékről van szó ‒ mutatott rá Roszík Péter.

Fotó Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Rhizobium rhizogenes járvány tört ki egy belga paradicsomtermesztőnél

2024. január 2. 15:40

Belgiumban egy 3,8 hektáros területen működő paradicsomtermesztő a Rhizobium rhizogenes fertőzés kirobbanásával szembesült, amelynek egyik jellemző tünete a túlzott gyökérnövekedés.

Tíz százalékkal csökkent az alma ára

2020. október 16. 06:17

Összességében az élelmiszerek ára átlagosan 7,3 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben és 0,4 százalékkal mérséklődött az elmúlt hónapban.

Érdemes palántát nevelni, ha uborkát termesztenénk?

2023. február 17. 04:37

Szeretném megtudni, hogy érdemes-e az uborka magjaiból palántát nevelni? Hogyan és mikor vessem el a magokat?

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Szeptember

2023. szeptember 17. 06:40

Beköszöntött a színes és napsütötte ősz, ami szeptember havában még gazdagon ontja a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket is.