8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Zöldség-Gyümölcs

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

Biokontroll

Az unió és a magyar kormány közös törekvése, hogy minél magasabbra emeljék a mezőgazdaságon belül az ökológiai gazdálkodás arányát. Ennek megfelelően egyre több helyen kapni biogyümölcsöt, -zöldséget és ilyen jelölésű, feldolgozott élelmiszereket, népszerűségük, fogyasztásuk egyre nő.

Egy almára pillantva ránézésre nem lehet megmondani, hogy valóban ökológiai gazdálkodással termelték-e, miközben az ára rendszerint magasabb a vegyszeresen termeltekénél, ami akár visszaélésekre is lehetőséget adhat. A Biokontroll tájékoztatása segít eldönteni a kérdést.

Azt, hogy egy termény, például az említett alma milyen vegyszeres hatásoknak van kitéve a fejlődése során, leginkább csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni ‒ vezette fel a témát dr. Roszík Péter címzetes egyetemi docens, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A minősítés megszerzésében kemény munka van

A bio-, vagy más néven ökominősítés lényegében egy arról szóló tanúsítvány, hogy az illető terményt vagy feldolgozott élelmiszert sem a földeken, sem később nem kezelték egészségre ártalmas anyagokkal, és a talajból sem tudott ilyet magához venni. A biogazdálkodás mindezek miatt munkaigényesebb és alacsonyabb termésátlagok jellemzik. Elsősorban ez az oka annak, hogy a biominősítésű termények általában drágábbak, miközben beltartalmuk is értékesebb, egészségesebb.

Ezt látva sok vásárlóban felvetődik a kétely az adott élelmet valóban ökológiai gazdálkodásban termelték, vagy a kereskedő csak ezt a látszatot keltve akar némi plusz haszonra szert tenni? Szerencsére ez a fajta visszaélés nem gyakori, másrészt könnyen kiszűrhető ‒ mutat rá a helyzetre a szakember. Minden ökogazda rendelkezik ugyanis ó minősítéssel, amit rendszeresen meg kell újítani.

Ha kétségeink vannak a bio néven árult zöldség, gyümölcs, tojás vagy bármi más eredetét illetően, hogy megnyugodhassunk, csak el kell kérnünk megtekintésre a termelő minősítést igazoló okmányát, amely egyébként az interneten, akár egy okostelefonnal is megkereshető. Az előre csomagolt élelmiszereken jogszabályban rögzített módon kell jelölni az élelmiszer ökológiai eredetét, amelynek része az EU-biologó ‒ zöld levél a csillagokkal ‒ és az ellenőrző szervezet kódszáma, amelynek első két betűje utal az ellenőrző szervezet országára, a Biokontroll esetében ez például HU-ÖKO-01.

Sokszorosan ellenőrzött termékek

Elvben persze előfordulhat, hogy valaki biotermelő, és „hozzácsap” a terményeihez más forrásból származókat is, de ez nagyon valószínűtlen. Egy gazda évekig dolgozik azért, hogy át tudjon állni ökológiai gazdálkodásra. Aki erre ennyi időt, energiát áldoz, az egyrészt hisz abban, amit csinál, másrészt büszke arra, amit elért, a tudásra, ami ehhez kell. Nagyon valószínűtlen, hogy évek munkáját, a saját elért eredményeit veszélyeztetné néhány kiló idegen származású terményért.

Ráadásul a Biokontroll munkatársai bármikor, a piacokon is ellenőrizhetik az árut, aminek során az analitikai vizsgálathoz nagy gyakoriságú mintát vesznek belőle, tehát a gazdálkodó az egész addigi munkásságát, az elért minősítését kockáztatná egy ilyen lépéssel. Súlyos szabálytalanság esetén ‒ és a fenti csalás mindenképp az ‒ ugyanis a termelő kiesik az ökológiai gazdálkodás támogatásából, sőt visszafizetési kötelezettsége keletkezhet. Így a szigorú ellenőrzés és a visszaélésekre kedvezőtlen környezet is garantálja, hogy a bio tényleg bio.

Mindezek fényében arra biztatjuk a vásárlókat, hogy ha kétségei vannak, akkor nézzék meg az adatbázisban, vagy bátran kérjék el a termelő vagy a termény biominősítéséről szóló, egyébként nehezen hamisítható okmányt. Ha az árus rendelkezik ilyennel, vagy megtaláljuk az online felületen akkor lényegében biztos, hogy valódi biotermékről van szó ‒ mutatott rá Roszík Péter.

Fotó Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Lombtrágyázás a zöldségtermesztésben

2019. május 22. 06:54

A növény a tápanyagokat a gyökerein keresztül veszi fel, ezért a tápanyag-utánpótlási technológiákban alapvetően a gyökéren keresztüli tápanyag-hasznosulással számolunk. Ugyanakkor vannak esetek, vagy pusztán egyetlen megoldás bizonyos tápanyag-ellátási zavarok megelőzésére illetve megszüntetésére, ezek a következők:

Mekkora veteményes kell egy négytagú családnak?

2023. április 12. 05:36

Bár ma már a termesztés sem kimondottan olcsó, de azért mégis megfizethetőbb, mint a zöldségfélék megvásárlása a piacon vagy az élelmiszerüzletben. De vajon mekkora veteményes lehet szükséges egy család számára?

Hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek őszi talaj-előkészítése és trágyázása I.

2021. szeptember 21. 07:37

A hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek közül az ipari, illetve tárolási sárgarépa és petrezselyem talajigényével kapcsolatosan osztunk meg néhány hasznos gondolatot.

Miért fontos a kálium és a magnézium esetében a harmonikus tápanyagellátás?

2018. október 5. 06:01

A harmonikus tápanyagellátás fogalmán azt értjük, hogy a termesztett növény számára olyan mennyiségben és arányban biztosítjuk a létfontosságú tápelemeket.