Zöldség-Gyümölcs

Hogyan kerüljük el a virágvégi rothadást?

Agrofórum Online

A virágvégi rothadás gyakori probléma a termelők számára.

E problémára jellemző, hogy például a paradicsom és a paprika alján elhalt szövetek jelennek meg. Az elhalt szövetek jelenlétét a kalcium hiánya okozza a termőterületen az új sejtek felépülése során. A tápanyaghiány általában közvetlenül a tápoldat receptjéhez köthető. Ugyanakkor kulcsfontosságú megértenünk azt, hogy a kalcium passzív tápanyag, valamint azt, hogy a környezeti feltételek miképpen válthatják ki a hiányt azáltal, hogy befolyásolják a növény azon képességét, hogy felvegye ezeket az ásványi anyagokat.                                  

Számos olyan körülmény létezik, amely kalciumhiányt válthat ki. A leggyakoribb tényezők közé tartoznak:

  • Alacsony relatív páratartalom. Amikor a növények alacsony relatív páratartalomnak vannak kitéve, a levelekben lévő apró pórusok, az úgynevezett sztómák bezáródnak. A sztómák felelősek a transzspirációért (a növények sztómáin keresztüli víz- vagy vízgőzleadásáért). A kalcium áramlása teljes mértékben a sztómák működésétől függ. Fontos tisztában lennünk az egyes növények optimális relatív páratartalmával, valamint a páratartalom minél egyenletesebb és egyenletesebb szinten tartásával. Az üvegházban a páratartalom növelhető a párologtató hűtőbetéteken keresztül folyó vízzel és/vagy szükség esetén páraelszívó rendszer telepítésével. A virágvégi rothadást a gyümölcsökön mutatkozó tünetek jellemzik. A levelek azonban kalciumhiányos állapotot is jelezhetnek. Mindig fontos a helyes megfigyelés, amikor a kalciumhiány orvoslására törekszünk. A kalcium hiánya ugyanis alacsony relatív páratartalom esetén nemcsak a gyümölcsökön, hanem a leveleken is észrevehető problémákról árulkodik. A levelek elhalt szövetet fognak produkálni a növekedési területen.
  • Magas sótartalom a gyökérzónában. Ha a szubsztrátumban felhalmozódik a só, a növény a vízstresszel kapcsolatos jelzéseket kap. Ez a reakció a sztómák bezáródását okozhatja, megakadályozva a kalciumnak a gyümölcsökbe és a levelekbe történő áramlását.
  • A növény feletti légáramlás hiánya. A folyamatos gázcsere biztosítása érdekében folyamatos légmozgásra van szükség a növények levelei körül. A növény levelei körüli légáramlás sebessége a levélfelület és az áramló levegő közötti súrlódás következtében csökkenhet. Ez egy határréteget hoz létre, amely egy olyan nehezebb légréteg, amely csökkentheti a növények gázcseréjét. A gázcsere csökkenése hatással lehet a növények kalciumfelvételére. A légáramlás hiánya összefüggésbe hozható a magas páratartalommal. Ez az állapot általában kalciumhiányt okoz.
  • Magas VPD-szintek (vízgőznyomás-hiány). Egyes növények, köztük a paradicsom, magas VPD-szint esetén csúcsrothadást mutat. Magas VPD-környezetben megnő a gyökerekből a levelekbe történő transzspiráció. Ha a VPD túl magas a paradicsom esetében, a kalciumfelvétel közvetlenül a gyökerekből a levelekbe jut, megkerülve a gyümölcsöt. Ez az oka annak, hogy néha virágvégi rothadás jelentkezik a paradicsom termésén, de a leveleken nem lesznek hiánytünetek.

A kalciumhiány elkerülése

Ha a növényeken kalciumhiányt észlelünk, mindenképpen ellenőrizzük, hogy a trágyázórendszer megfelelően működik-e. Ha a műtrágya oldatát több tartályban tartják fenn, ellenőrizze az összes tartályt, hogy azonos legyen az oldat koncentrációja, és így minden tápanyagot egyenletesen juttasson el minden növényhez.

Ne feledje, hogy mindig ellenőrizze a környezeti feltételeket, mielőtt kalciumot adna bármely növényhez. Ez magában foglalja a páratartalom csökkentését vagy növelését az üvegházban, illetve a légáramlás fokozását. Ha akkor adunk kalciumot a tápoldathoz, amikor a környezet kalciumhiányt idéz elő, akkor a gyökérzónában elősegítjük a kalcium toxicitását, ami a végén más passzív tápanyaghiányt okozhat.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9528904/how-to-avoid-blossom-end-rot/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

A tengeri algák élelmiszerként, takarmányként és üzemanyagként való hasznosítása

2023. április 8. 08:34

A tengeri algák globális termesztésének kiterjesztése nagyban hozzájárulhatna a bolygó élelmezésbiztonságával, a biológiai sokféleség csökkenésével és az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívások kezeléséhez.

Legyen sikeres ez a szezon!

2022. február 15. 09:05

A jókívánságok mellett mindannyian érezzük, hogy egy újabb nehéz, kiszámíthatatlan év vár ránk. Ezen belül a tápanyag-utánpótlás kérdése sem lesz egyszerű. Nézzük, mi az, ami biztos, és mi az, ami bizonytalan. A szokásos technológia javaslatok mellett a termékek beszerezhetősége, elérhetősége is fontos szempont lett, ezért azokról is próbálunk információt adni.

Natural Force – a méhkímélő biostimulátor

2022. április 19. 10:42

Ha vannak szántóföldi kultúrák, ahol a lombtrágyázás és a biostimulátorok használata ma már elfogadott gyakorlat, akkor azok az olajos növényeink. Az őszi káposztarepce hordozza talán az egyik legnagyobb termelési kockázatot, mert komoly ráfordítást igényel a vegetáció során, a megtérülés azonban 3 tonna alatt kétséges.

Negyven évesek a debreceni növénytermesztési tartamkísérletek

2023. október 13. 12:40

A mesterséges intelligencia bevonásával folytatódik a Debreceni Egyetem multidiszciplináris agrárkutatása, az idén negyven éves szántóföldi tartamkísérlet-sorozat. Az Európában is egyedülálló kukorica- és kalászos kutatások elmúlt négy évtizedének eredményeit konferencián mutatták be az egyetem agrárkarán.