23℃ 12℃
május 30. Janka, Zsanett, Johanna, Nándor
Zöldség-Gyümölcs

Hogyan kerüljük el a virágvégi rothadást?

Agrofórum Online

A virágvégi rothadás gyakori probléma a termelők számára.

E problémára jellemző, hogy például a paradicsom és a paprika alján elhalt szövetek jelennek meg. Az elhalt szövetek jelenlétét a kalcium hiánya okozza a termőterületen az új sejtek felépülése során. A tápanyaghiány általában közvetlenül a tápoldat receptjéhez köthető. Ugyanakkor kulcsfontosságú megértenünk azt, hogy a kalcium passzív tápanyag, valamint azt, hogy a környezeti feltételek miképpen válthatják ki a hiányt azáltal, hogy befolyásolják a növény azon képességét, hogy felvegye ezeket az ásványi anyagokat.                                  

Számos olyan körülmény létezik, amely kalciumhiányt válthat ki. A leggyakoribb tényezők közé tartoznak:

  • Alacsony relatív páratartalom. Amikor a növények alacsony relatív páratartalomnak vannak kitéve, a levelekben lévő apró pórusok, az úgynevezett sztómák bezáródnak. A sztómák felelősek a transzspirációért (a növények sztómáin keresztüli víz- vagy vízgőzleadásáért). A kalcium áramlása teljes mértékben a sztómák működésétől függ. Fontos tisztában lennünk az egyes növények optimális relatív páratartalmával, valamint a páratartalom minél egyenletesebb és egyenletesebb szinten tartásával. Az üvegházban a páratartalom növelhető a párologtató hűtőbetéteken keresztül folyó vízzel és/vagy szükség esetén páraelszívó rendszer telepítésével. A virágvégi rothadást a gyümölcsökön mutatkozó tünetek jellemzik. A levelek azonban kalciumhiányos állapotot is jelezhetnek. Mindig fontos a helyes megfigyelés, amikor a kalciumhiány orvoslására törekszünk. A kalcium hiánya ugyanis alacsony relatív páratartalom esetén nemcsak a gyümölcsökön, hanem a leveleken is észrevehető problémákról árulkodik. A levelek elhalt szövetet fognak produkálni a növekedési területen.
  • Magas sótartalom a gyökérzónában. Ha a szubsztrátumban felhalmozódik a só, a növény a vízstresszel kapcsolatos jelzéseket kap. Ez a reakció a sztómák bezáródását okozhatja, megakadályozva a kalciumnak a gyümölcsökbe és a levelekbe történő áramlását.
  • A növény feletti légáramlás hiánya. A folyamatos gázcsere biztosítása érdekében folyamatos légmozgásra van szükség a növények levelei körül. A növény levelei körüli légáramlás sebessége a levélfelület és az áramló levegő közötti súrlódás következtében csökkenhet. Ez egy határréteget hoz létre, amely egy olyan nehezebb légréteg, amely csökkentheti a növények gázcseréjét. A gázcsere csökkenése hatással lehet a növények kalciumfelvételére. A légáramlás hiánya összefüggésbe hozható a magas páratartalommal. Ez az állapot általában kalciumhiányt okoz.
  • Magas VPD-szintek (vízgőznyomás-hiány). Egyes növények, köztük a paradicsom, magas VPD-szint esetén csúcsrothadást mutat. Magas VPD-környezetben megnő a gyökerekből a levelekbe történő transzspiráció. Ha a VPD túl magas a paradicsom esetében, a kalciumfelvétel közvetlenül a gyökerekből a levelekbe jut, megkerülve a gyümölcsöt. Ez az oka annak, hogy néha virágvégi rothadás jelentkezik a paradicsom termésén, de a leveleken nem lesznek hiánytünetek.

A kalciumhiány elkerülése

Ha a növényeken kalciumhiányt észlelünk, mindenképpen ellenőrizzük, hogy a trágyázórendszer megfelelően működik-e. Ha a műtrágya oldatát több tartályban tartják fenn, ellenőrizze az összes tartályt, hogy azonos legyen az oldat koncentrációja, és így minden tápanyagot egyenletesen juttasson el minden növényhez.

Ne feledje, hogy mindig ellenőrizze a környezeti feltételeket, mielőtt kalciumot adna bármely növényhez. Ez magában foglalja a páratartalom csökkentését vagy növelését az üvegházban, illetve a légáramlás fokozását. Ha akkor adunk kalciumot a tápoldathoz, amikor a környezet kalciumhiányt idéz elő, akkor a gyökérzónában elősegítjük a kalcium toxicitását, ami a végén más passzív tápanyaghiányt okozhat.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9528904/how-to-avoid-blossom-end-rot/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Bevált megoldások a kukorica gyomirtására

2018. március 3. 10:32

A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány, gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Napraforgó: egy vidám hangulatot árasztó haszonnövény

2023. augusztus 25. 06:40

Amellett, hogy a napraforgó hasznos egynyári növény, dísznövényként is bárhol megállja a helyét vidám, sárga színeinek köszönhetően.

Málnatermesztés agrárerdészeti módszerekkel?

2023. április 18. 10:41

A MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont Fertődi Kutatóállomásán napjaink meteorológiai szélsőségeinek kiküszöbölésére technológiai kísérletekben, árnyékolási rendszerekben, agrárerdészeti módszerekkel keresik a megoldást a szélsőségek tompítására.

Hogyan védjük meg a fagytól a növényeket?

2022. november 26. 06:34

A növények védelmének számos módja van; téli védősátrakat, növénytakarókat, fagyvédő gyapjút és kókuszrostból készült fagyvédő takarót is használhatunk.