8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Zöldség-Gyümölcs

Hogyan kerüljük el a virágvégi rothadást?

Agrofórum Online

A virágvégi rothadás gyakori probléma a termelők számára.

E problémára jellemző, hogy például a paradicsom és a paprika alján elhalt szövetek jelennek meg. Az elhalt szövetek jelenlétét a kalcium hiánya okozza a termőterületen az új sejtek felépülése során. A tápanyaghiány általában közvetlenül a tápoldat receptjéhez köthető. Ugyanakkor kulcsfontosságú megértenünk azt, hogy a kalcium passzív tápanyag, valamint azt, hogy a környezeti feltételek miképpen válthatják ki a hiányt azáltal, hogy befolyásolják a növény azon képességét, hogy felvegye ezeket az ásványi anyagokat.                                  

Számos olyan körülmény létezik, amely kalciumhiányt válthat ki. A leggyakoribb tényezők közé tartoznak:

  • Alacsony relatív páratartalom. Amikor a növények alacsony relatív páratartalomnak vannak kitéve, a levelekben lévő apró pórusok, az úgynevezett sztómák bezáródnak. A sztómák felelősek a transzspirációért (a növények sztómáin keresztüli víz- vagy vízgőzleadásáért). A kalcium áramlása teljes mértékben a sztómák működésétől függ. Fontos tisztában lennünk az egyes növények optimális relatív páratartalmával, valamint a páratartalom minél egyenletesebb és egyenletesebb szinten tartásával. Az üvegházban a páratartalom növelhető a párologtató hűtőbetéteken keresztül folyó vízzel és/vagy szükség esetén páraelszívó rendszer telepítésével. A virágvégi rothadást a gyümölcsökön mutatkozó tünetek jellemzik. A levelek azonban kalciumhiányos állapotot is jelezhetnek. Mindig fontos a helyes megfigyelés, amikor a kalciumhiány orvoslására törekszünk. A kalcium hiánya ugyanis alacsony relatív páratartalom esetén nemcsak a gyümölcsökön, hanem a leveleken is észrevehető problémákról árulkodik. A levelek elhalt szövetet fognak produkálni a növekedési területen.
  • Magas sótartalom a gyökérzónában. Ha a szubsztrátumban felhalmozódik a só, a növény a vízstresszel kapcsolatos jelzéseket kap. Ez a reakció a sztómák bezáródását okozhatja, megakadályozva a kalciumnak a gyümölcsökbe és a levelekbe történő áramlását.
  • A növény feletti légáramlás hiánya. A folyamatos gázcsere biztosítása érdekében folyamatos légmozgásra van szükség a növények levelei körül. A növény levelei körüli légáramlás sebessége a levélfelület és az áramló levegő közötti súrlódás következtében csökkenhet. Ez egy határréteget hoz létre, amely egy olyan nehezebb légréteg, amely csökkentheti a növények gázcseréjét. A gázcsere csökkenése hatással lehet a növények kalciumfelvételére. A légáramlás hiánya összefüggésbe hozható a magas páratartalommal. Ez az állapot általában kalciumhiányt okoz.
  • Magas VPD-szintek (vízgőznyomás-hiány). Egyes növények, köztük a paradicsom, magas VPD-szint esetén csúcsrothadást mutat. Magas VPD-környezetben megnő a gyökerekből a levelekbe történő transzspiráció. Ha a VPD túl magas a paradicsom esetében, a kalciumfelvétel közvetlenül a gyökerekből a levelekbe jut, megkerülve a gyümölcsöt. Ez az oka annak, hogy néha virágvégi rothadás jelentkezik a paradicsom termésén, de a leveleken nem lesznek hiánytünetek.

A kalciumhiány elkerülése

Ha a növényeken kalciumhiányt észlelünk, mindenképpen ellenőrizzük, hogy a trágyázórendszer megfelelően működik-e. Ha a műtrágya oldatát több tartályban tartják fenn, ellenőrizze az összes tartályt, hogy azonos legyen az oldat koncentrációja, és így minden tápanyagot egyenletesen juttasson el minden növényhez.

Ne feledje, hogy mindig ellenőrizze a környezeti feltételeket, mielőtt kalciumot adna bármely növényhez. Ez magában foglalja a páratartalom csökkentését vagy növelését az üvegházban, illetve a légáramlás fokozását. Ha akkor adunk kalciumot a tápoldathoz, amikor a környezet kalciumhiányt idéz elő, akkor a gyökérzónában elősegítjük a kalcium toxicitását, ami a végén más passzív tápanyaghiányt okozhat.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9528904/how-to-avoid-blossom-end-rot/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

A korszerű betakarítás titka

2022. július 26. 10:49

A betakarítási munkák szállításszervezésének legfontosabb része ebben az évben is annak megoldása, hogyan kerüljön a termény a szántóföldről a tárolóba, hiszen ez az a terület, ahol a szakértők szerint a legnagyobb a fejlődési potenciál.

Nincs jövője a magyar növénytermesztésnek a jelenlegi módszerekkel

2023. december 15. 08:10

Ki kellene vezetni a szántást a mezőgazdasági gyakorlatból, a nyári szántást pedig egyenesen be kellene tiltani – hívta fel a figyelmet Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában december 10-én.

Vessen kukoricát a DEKALB-bal 2023-ban is!

2023. április 4. 06:36

A megnövekedett vetésterületű őszi kultúrák térhódítása, az energiaválság normalizálódása és a biztató januári esőzések miatt optimistán tekinthet előre, aki a tavasszal DEKALB kukoricát tervez vetni.

„Food forest”: táplálékerdő, avagy a jövő haszonkertje

2022. november 18. 05:37

A táplálékerdő egy természetes ökoszisztémát, pontosabban egy erdőszegélyt utánzó többszintes növénytársulás, amelynek elemei ehető növények.