Zöldség-Gyümölcs

Készüljön már most a júliusi munkákra!

Agrofórum Online

Javában tombol a nyár, a nagy melegben nehéz a munkára koncentrálni, de a mezőgazdaságban ilyenkor zajlik az élet igazán! A szántóföldeken lassan megkezdődik a kalászosok betakarítása, de a kertekben is van tennivaló bőven. Lássuk hát, milyen feladatok elé nézünk a következő hónapban!

Elérkezett az ideje a másodvetésnek több zöldségnövény esetében is. A július tökéletesen ideális egy újabb adag sárgarépa elvetésére, persze nem ugyan oda, ahonnan az előzőt felszedtük, figyeljünk oda a vetésforgóra! A másodvetésű sárgarépával történő munkálatok közben ne feledkezzünk meg az egyéb zöldségnövények vetéséról sem, ugyanis földbe kerülhet például karalábé, saláta, vagy éppen brokkoli magja is. A paradicsom és a burgonya is ellátja feladatokkal a gazdákat: előbbi alá – főleg ha bokros nevelésű – teríthetünk szalmát, hogy meggátoljuk a talajban lévő nedvesség túl gyors párolgását, a burgonyát pedig permetezni kell a veszélyes burgonyavész ellen.

A málna és a fekete ribizli is igényel némi törődést július hónapban. A fekete ribizlit szedést követően már metszeni is lehet, a málna betakarítását követően pedig a látszólag gyenge, kevésbé életképes hajtásokat el kell távolítani, míg az erőseket fel kell kötözni. A gyümölcsösökben júliusban szinte folyamatosan van mit szüretelni, így unatkozni a gyümölcstermesztéssel foglalkozók biztosan nem fognak.

Aki esetleg gyógy- és fűszernövények termesztésével foglalkozik, a szedésre alkalmas növényeket betakaríthatja és megkezdheti azok szárítását is. Ezen kívül szedésre alkalmassá válik már az uborka, a bab, a karfiol és a hagyma is.

Az üvegházakban uralkodó hőmérsékletre a kánikulában fokozottan kell figyelni, a megfelelő szellőztetés forró időben nagyon fontos lehet. A szellőztetés mellett az esetleges árnyékolásról is gondoskodni kell.

Július hónapban rendszerint igen magas hőmérséklet uralkodik hazánkban, ezért az öntözésre kiemelt figyelmet kell fordítani, legyen szó zöldségről, vagy éppen gyümölcsről. Fontos azonban betartani az aranyszabályt, miszerint nagy hőségben az öntözést kora reggel vagy késő este a legideálisabb elvégezni, lehetőleg úgy, hogy a víz a növények tövét és ne a lombját érje. Ezzel egyes betegségek terjedése, valamint a lombozat égési sérüléseinek bekövetkezése is elkerülhető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Kevesebb zöldség és gyümölcs termett

2020. augusztus 24. 08:03

2019-ben az előző évinél negyedével kevesebb, 63 ezer tonna meggy termett, 2012 óta a legkevesebb. A szőlő mennyisége tizedével mérséklődött.

Lassító zöldségek, fűszerek a rohanó hétköznapokra, liszt- és tejcukor-érzékenyeknek is

2023. július 28. 13:10

A lisztérzékenységben szenvedők számára még az olyan hétköznapi „csemege” elkészítése is okozhat buktatót, mint a kovászos uborkáé. Szerencsések, ha pár alapvető ismeret birtokában vannak: ezek közül csak egy, hogy a kenyér helyettesítésére használt krumpli lassítja az erjedés folyamatát.

Termesztett növényeink népi elnevezései

2023. március 21. 05:38

Mi fán terem a majombarack? Melyik gyümölcsünk a Boldogasszony csipkéje? Melyik fűszernövényre gondol az, aki Szent Antal füvéről beszél? A földialmának melyik részét fogyasztjuk, és kell-e a lestyános tyúkhúslevesbe löböstököt tenni?

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.