Zöldség-Gyümölcs

Korszerű palántanevelő ház működik Derecskén

KITE Zrt.

Új piaci lehetőségeket és modernizált, környezettudatos palántanevelést ígér a KITE Zrt. Derecskei Kertészeti Telephelyén végzett növényház-korszerűsítés, mely a nagyközönség számára 2019. szeptember 4-én a VIII. Magyar Paprika Napja rendezvényen mutatkozott be. A beruházás előkészületei 2016-ban történtek meg, a tesztüzemre 2019-ben került sor, teljes kihasználtságában pedig 2020-tól működik majd.

A KITE nagyüzemi zöldségtermesztésben a nyolcvanas évek közepén jelent meg. Az akkori igények hívták életre a Derecskei Kertészeti Telephelyet, mely hosszas előkészítő munka után nagy mennyiségben állította elő az elmúlt évtizedekben a minőségi palántákat, elsősorban a szántóföldi termesztésre. A különböző értékesítési vertikumokkal (inputanyag-forgalmazás, gépértékesítés) a felmerülő igények kielégítése okán bővült a portfólió.

A piaci visszajelzések már árulkodtak arról, hogy a termesztéstechnológia felett eljárt az idő, a telep modernizációját több szempont is indokolta. A KITE Zrt. 2015-ben kb. 30, míg 2016-ban 35 millió palántát állított elő 4,8 hektáron 91 palántanevelő sátorban, 3,3 hektár hasznos felületen.

A különálló sátrakban a szélhatás és a nem megfelelő fűtési körülmények miatt nagyon nehéz volt elérni a homogén növényállomány kialakítását. A megemelkedett gázfogyasztás miatt a korai időszakban nem voltak gazdaságosan fűthetők a sátrak a fajlagos nagy hőleadó felület miatt. A szélhatás pedig a nyári időszakban is plusz munkát követelt. A gépesíthető folyamatok száma minimális volt, ezzel összefüggésben pedig aránytalanul nagy a telep kézimunkaigénye. Tehát mind a gazdaságossági mind pedig a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve a telephely átalakítást igényelt.

Minderre a Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével című pályázat keretében került sor, melyben egy nagy légterű, 17050 m2 alapterületű, blokkrendszerű növényház építését célozták meg. Ezzel a korszerűsítéssel magas minőségű, homogén állományú palánták előállítását végezhetik a jövőben. A beruházás a működési költségek érdemi csökkenését eredményezi, elsősorban az energiaköltségek tekintetében, ezzel hozzájárul a tevékenység jövedelmezőségének javításához.

A fóliaház fűtését egy 1600 méter mély, pozitív termálkút adja, melynél a felmelegedése után nincs szükség elektromos energiára a víz felszínre hozásához, vízhőmérséklete pedig 85 °C.
A növényház működtetésével közvetlen energiaköltség nem keletkezik az áramdíjat kivéve, hiszen a termálvizes fűtés a szükséges hőenergia 100%-át biztosítja.

A növényházat nem üveg, hanem egy dupla rétegű, felfújt, ún. diffúz fólia borítja, mely a szigetelő rétegnek köszönhetően megnyújtja a palánta-előállítási szezont és jelentősen csökkenti a fűtési igényt – télen melegebb, nyáron hűvösebb klímát biztosít, mint a hagyományos palántanevelő sátrak. A dupla rétegnek köszönhetően jobb a hőszigetelés, a speciális bordázatnak köszönhetően pedig magasabb a szerkezet terhelhetősége, a fólia által átengedett UV sugárzás hatására pedig a palánták edzettebbek. A diffúz fóliának köszönhetően a szórt fény aránya jelentősen nő, így a fólia megvédi a növényt a nap káros, égető sugaraitól. A fóliaház modern szellőző- és öntözőberendezéssel ellátott, az öntözőrendszer tápoldatozásra is alkalmas. A növényház építésének részét képezte egy energiaernyő, valamint az elektromos- és fűtési rendszer kialakítása is. Előbbi télen a hővisszatartást segíti, nyáron pedig a kelő növényeket védi a túlzott napsugárzástól. Kapcsolódik hozzá egy 1421 m2 nagyságú kiszolgáló sátor is, mely helyet biztosít a tálcatöltésnek, a vetésnek és a csírakamrának is.

A beruházással ki tudják elégíteni a piaci szereplők tápkockás palántagyártás tekintetében felmerülő igényeit, és a határ menti, Romániában tevékenykedő zöldségtermesztőket is meg tudják célozni. Emellett a már meglévő piacukon is erősíthetik a jelenlétünket, hiszen az eddigi 30 millióról 60 millióra emelkedhet az előállított minőségi palánták száma az eddigi holt időszakok kihasználásával.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Létszükséglet a vízgazdálkodás

2025. május 20. 14:10

Az előre jelzett klimatikus vízmérleg és a talajnedvesség ismeretében lehetőség nyílik az öntözések megtervezésére.

Kombájnátvizsgálás a hatékony felkészítés és az eredményes szezon érdekében

2023. március 31. 09:36

Megfelelő figyelmet kell fordítanunk nemcsak a felkészítési időszakra, hanem az azt megelőző kombájnátvizsgálásra is.

Mikroorganizmusokkal egy fenntarthatóbb jövőért, avagy az Agro-ökológiai Program

2023. február 14. 14:12

A mikroorganizmusok és növények kapcsolata már egy régóta ismert és kutatott jelenség, azonban ezt a kapcsolatot sokan nem tekintik elég jelentősnek.

Kutatás és fejlesztés a jövő biológiai növényvédelméért

2018. május 15. 08:23

A mediterrán országokban mára a hajtatott paprikában 100 %-os a biológiai növényvédelem aránya, paradicsomban is már 70 %. Vajon mi lehet a biológiai növényvédelem sikerének titka?