32℃ 20℃
június 5. Frézia, Fatime, Fatima, Bonifác
Zöldség-Gyümölcs

Miért jó nassolnivaló estére az uborka?

Agrofórum Online

Olcsó, finom, kalóriaszegény – ennek köszönhetően az utóbbi időben a kevésbé egészséges rágcsálnivalók helyett egyre többen esznek este uborkát. Ennek a szokásnak számos pozitív hatása van.

Az uborka olcsó és kifejezetten egészséges zöldségünk, tele van vitaminokkal (B és C), rosttal, ásványi anyagokkal (kalcium, mangán, kálium). Nagyon alacsony a kalóriatartalma (csupán 12 kcal/100 g!) és alig tartalmaz zsírt, ráadásul többféle antioxidáns és fitonutriens (kedvező hatású növényi szerves anyagok) van benne. Ezek a tulajdonságai teszik annyira alkalmassá más esti nassolnivalók helyettesítésére.

Az egyik legfontosabb hatása, hogy magas, több mint 90%-os víztartalmának köszönhetően hidratálja a szervezetet: az arcbőr kisimul, csökken a stressz-szint és javul a kedélyállapot. Nem beszélve arról, hogy a testhőmérséklet szabályozásában is szerepet játszik a hidratáltság, elősegítve a jobb alvást.

Az uborka gyulladáscsökkentő és emésztésjavító hatással is bír, a hagyományos módon savanyított uborkában ráadásul probiotikus baktériumok is vannak. Csökkenti a vérnyomást és ezzel a szívbetegségek kialakulásának esélyét, szabályozza a vércukorszintet, megelőzve a cukorbetegséget.

Az uborka jó íze miatt szinte eteti magát, elősegíti a teltségérzés kialakulását, ugyanakkor a bevitt plusz kalóriák száma elhanyagolható. Így ha este ellenállhatatlan vágy fogja el, hogy valamit még egyen, de nem akarja megterhelni a szervezetét, vegyen elő a hűtőből egy-két uborkát, szeletelje fel és fogyassza nyugodt szívvel.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Mitől keserű az uborka?

2022. november 5. 05:36

Vajon mi okozza, hogy az uborka keserű lesz? Ennek jártunk utána!

Honnan tudhatom, hogy peronoszpóra támadta meg az uborkámat?

2023. július 17. 04:36

Kérem szépen segítségüket: honnan tudhatom biztosan, hogy a peronoszpóra támadta meg az uborkámat?

Új megközelítés növelheti az uborka termésének minőségét

2023. július 14. 08:10

Az UCO tanulmánya bebizonyította, hogy a Fusarium oxysporum gomba FO12 törzse hozzájárul az uborka vashiányra adott válaszreakcióinak javulásához, elősegítve ezzel a növények növekedését anélkül, hogy a környezetre káros készítményekhez kellene folyamodni.

Az uborka kiegyenesítésének története 

2023. november 4. 07:10

Amióta világ a világ, a termesztők törekednek arra, hogy az ő termékeik legyenek a legesztétikusabbak, legnagyobbak és legízletesebbek. De vajon tudta-e, hogy az uborkák, ha rajtuk múlna, girbegurbák lennének?