Zöldség-Gyümölcs

Miért jó nassolnivaló estére az uborka?

Agrofórum Online

Olcsó, finom, kalóriaszegény – ennek köszönhetően az utóbbi időben a kevésbé egészséges rágcsálnivalók helyett egyre többen esznek este uborkát. Ennek a szokásnak számos pozitív hatása van.

Az uborka olcsó és kifejezetten egészséges zöldségünk, tele van vitaminokkal (B és C), rosttal, ásványi anyagokkal (kalcium, mangán, kálium). Nagyon alacsony a kalóriatartalma (csupán 12 kcal/100 g!) és alig tartalmaz zsírt, ráadásul többféle antioxidáns és fitonutriens (kedvező hatású növényi szerves anyagok) van benne. Ezek a tulajdonságai teszik annyira alkalmassá más esti nassolnivalók helyettesítésére.

Az egyik legfontosabb hatása, hogy magas, több mint 90%-os víztartalmának köszönhetően hidratálja a szervezetet: az arcbőr kisimul, csökken a stressz-szint és javul a kedélyállapot. Nem beszélve arról, hogy a testhőmérséklet szabályozásában is szerepet játszik a hidratáltság, elősegítve a jobb alvást.

Az uborka gyulladáscsökkentő és emésztésjavító hatással is bír, a hagyományos módon savanyított uborkában ráadásul probiotikus baktériumok is vannak. Csökkenti a vérnyomást és ezzel a szívbetegségek kialakulásának esélyét, szabályozza a vércukorszintet, megelőzve a cukorbetegséget.

Az uborka jó íze miatt szinte eteti magát, elősegíti a teltségérzés kialakulását, ugyanakkor a bevitt plusz kalóriák száma elhanyagolható. Így ha este ellenállhatatlan vágy fogja el, hogy valamit még egyen, de nem akarja megterhelni a szervezetét, vegyen elő a hűtőből egy-két uborkát, szeletelje fel és fogyassza nyugodt szívvel.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Jégtelenítse az autó ablakát – uborkával

2023. december 20. 07:10

Aki nem garázsból indul el a téli reggeleken, pontosan tudja, hogy a jégkaparásra legalább 10-15 percet kell szánnia, ha nem a fagyos ablakon keresztül akar kikukucskálni az ablakon. Igen ám, de melyik a legjobb és leggyorsabb módszer a szélvédő jégtelenítésére?

Támrendszeres uborka termesztés I. - Talajszerkezet

2020. május 15. 04:36

Nem csak közhely, amit egyébként a legtöbb zöldségfélével kapcsolatban a szakkönyvek megjegyeznek, az uborka esetében különösen igaz: igényes a talaj minősége iránt, csak jó szerkezetű talajon szabad termeszteni.

Hajtatott zöldségnövények talajhőmérséklet-igénye

2021. október 20. 04:36

A meleg igényes zöldségfajok esetében (uborka, sárgadinnye, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom) a közeg hőmérsékletének 10 °C-al való növelése - de csak bizonyos határok között (!), az úgynevezett biológiai küszöbértéktől a hőoptimumig - megkétszerezi a vízfelvételt.

Támrendszeres konzervuborka termesztése II. - Kémiai talajtulajdonságok

2020. május 16. 04:36

Gyakran szokott a talaj sótartalmával gond lenni, amire az uborka különösen érzékeny. Bár a zöldségféléket sóérzékeny növények kategóriájába soroljuk, de az uborka ezen belül is a különösen érzékenyek csoportjába tartozik.