Zöldség-Gyümölcs

Miért jó nassolnivaló estére az uborka?

Agrofórum Online

Olcsó, finom, kalóriaszegény – ennek köszönhetően az utóbbi időben a kevésbé egészséges rágcsálnivalók helyett egyre többen esznek este uborkát. Ennek a szokásnak számos pozitív hatása van.

Az uborka olcsó és kifejezetten egészséges zöldségünk, tele van vitaminokkal (B és C), rosttal, ásványi anyagokkal (kalcium, mangán, kálium). Nagyon alacsony a kalóriatartalma (csupán 12 kcal/100 g!) és alig tartalmaz zsírt, ráadásul többféle antioxidáns és fitonutriens (kedvező hatású növényi szerves anyagok) van benne. Ezek a tulajdonságai teszik annyira alkalmassá más esti nassolnivalók helyettesítésére.

Az egyik legfontosabb hatása, hogy magas, több mint 90%-os víztartalmának köszönhetően hidratálja a szervezetet: az arcbőr kisimul, csökken a stressz-szint és javul a kedélyállapot. Nem beszélve arról, hogy a testhőmérséklet szabályozásában is szerepet játszik a hidratáltság, elősegítve a jobb alvást.

Az uborka gyulladáscsökkentő és emésztésjavító hatással is bír, a hagyományos módon savanyított uborkában ráadásul probiotikus baktériumok is vannak. Csökkenti a vérnyomást és ezzel a szívbetegségek kialakulásának esélyét, szabályozza a vércukorszintet, megelőzve a cukorbetegséget.

Az uborka jó íze miatt szinte eteti magát, elősegíti a teltségérzés kialakulását, ugyanakkor a bevitt plusz kalóriák száma elhanyagolható. Így ha este ellenállhatatlan vágy fogja el, hogy valamit még egyen, de nem akarja megterhelni a szervezetét, vegyen elő a hűtőből egy-két uborkát, szeletelje fel és fogyassza nyugodt szívvel.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Kovászosuborka-krémleves ropogós szalonnával

2019. augusztus 3. 04:36

Ha a nagy hőségben egy hűsítő levesre vágyunk, ezzel nem lőhetünk mellé.

Tápanyag-ellátási javaslat támrendszeres konzervuborka termesztéshez II.

2023. május 8. 08:36

Az uborka intenzív termesztése során kulcskérdés a megfelelő mennyiségű és minőségű öntözővíz!

Hasznos pergola- és lugasötletek, amit jövőre megvalósíthatunk

2023. október 8. 14:10

Íme pár hasznos pergolaötlet, ami nálunk már bevált a kertben!

Mitől lettek szabálytalan alakúak, göcsörtösek az uborkák?

2025. szeptember 14. 04:38

Nyár közepére egyes uborkák szabálytalan alakúakká váltak, göcsörtösek lettek. Mi okozhatja ezt az elváltozást?