Zöldség-Gyümölcs

Miért jó nassolnivaló estére az uborka?

Agrofórum Online

Olcsó, finom, kalóriaszegény – ennek köszönhetően az utóbbi időben a kevésbé egészséges rágcsálnivalók helyett egyre többen esznek este uborkát. Ennek a szokásnak számos pozitív hatása van.

Az uborka olcsó és kifejezetten egészséges zöldségünk, tele van vitaminokkal (B és C), rosttal, ásványi anyagokkal (kalcium, mangán, kálium). Nagyon alacsony a kalóriatartalma (csupán 12 kcal/100 g!) és alig tartalmaz zsírt, ráadásul többféle antioxidáns és fitonutriens (kedvező hatású növényi szerves anyagok) van benne. Ezek a tulajdonságai teszik annyira alkalmassá más esti nassolnivalók helyettesítésére.

Az egyik legfontosabb hatása, hogy magas, több mint 90%-os víztartalmának köszönhetően hidratálja a szervezetet: az arcbőr kisimul, csökken a stressz-szint és javul a kedélyállapot. Nem beszélve arról, hogy a testhőmérséklet szabályozásában is szerepet játszik a hidratáltság, elősegítve a jobb alvást.

Az uborka gyulladáscsökkentő és emésztésjavító hatással is bír, a hagyományos módon savanyított uborkában ráadásul probiotikus baktériumok is vannak. Csökkenti a vérnyomást és ezzel a szívbetegségek kialakulásának esélyét, szabályozza a vércukorszintet, megelőzve a cukorbetegséget.

Az uborka jó íze miatt szinte eteti magát, elősegíti a teltségérzés kialakulását, ugyanakkor a bevitt plusz kalóriák száma elhanyagolható. Így ha este ellenállhatatlan vágy fogja el, hogy valamit még egyen, de nem akarja megterhelni a szervezetét, vegyen elő a hűtőből egy-két uborkát, szeletelje fel és fogyassza nyugodt szívvel.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

Hajtatott zöldségnövények talajhőmérséklet-igénye

2021. október 20. 04:36

A meleg igényes zöldségfajok esetében (uborka, sárgadinnye, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom) a közeg hőmérsékletének 10 °C-al való növelése - de csak bizonyos határok között (!), az úgynevezett biológiai küszöbértéktől a hőoptimumig - megkétszerezi a vízfelvételt.

Új megközelítés növelheti az uborka termésének minőségét

2023. július 14. 08:10

Az UCO tanulmánya bebizonyította, hogy a Fusarium oxysporum gomba FO12 törzse hozzájárul az uborka vashiányra adott válaszreakcióinak javulásához, elősegítve ezzel a növények növekedését anélkül, hogy a környezetre káros készítményekhez kellene folyamodni.

Az uborka peronoszpóra gyógyítása

2018. július 26. 17:51

Noha a bizonytalan piac, és a nagy kézimunkaerő-igény miatt a konzervuborka termőfelület drasztikusan visszaesett, vannak bátor vállalkozók, akik évről évre megpróbálkoznak az uborka termesztésével.

Olcsóbban vehetünk magyar uborkát

2019. április 12. 12:03

A közösség belső piacán a legtöbb apró uborkát Csehország (6,7 ezer tonna), Románia (5,3 ezer tonna), valamint Magyarország (4,5 ezer tonna) értékesítette tavaly.