Zöldség-Gyümölcs

Mindenkinek előnyös lehet a rövid ellátási láncban való együttműködés

NAK

A hazai termelők képesek magas színvonalon, folyamatosan, jó minőségben zöldségek és gyümölcsök termelésére – erősítette meg mindezt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Auchan Retail Magyarország közös termelői fóruma is. A február 27-i budaörsi rendezvényen több tucatnyi zöldség- és gyümölcstermelő vett részt.

A Magyarországon 24 áruházzal jelen lévő Auchan Retail Magyarország az elmúlt tíz évben jelentősen nyitott a hazai termelők felé. Míg korábban alapvetően (több mint 60 százalékos arányban) disztribútoroktól szerezték be az élelmiszereket, jelenleg már több mint 80 százalékban közvetlenül a termelőtől vagy gyártótól.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett fórumon a zöldséget, gyümölcsöt termesztő kamarai tagok találkozhattak a további beszállítókat, partnereket kereső áruházlánc szakembereivel, akik a termelőkkel szembeni elvárásaik mellett az eddigi együttműködések tapasztalatait is ismertették. Elhangzott: mind a termelők, mind a megrendelő, mind a fogyasztók számára jelentős árbeli és minőségi, szervezési előnyökkel járhat a rövid ellátási láncban való együttműködés, azaz a minél közvetlenebb kapcsolat.

– Az Auchannál büszkék vagyunk arra, hogy a jó minőségű, egészséges, helyi termelőktől származó élelmiszereket előnyben részesítő kereskedelmi politikánknak köszönhetően évről évre nagyobb arányban működünk együtt a hazai agrárszektorral. Ezzel nemcsak helyben támogatjuk a kiegyensúlyozott piaci ökoszisztémát, hanem a változó igényekhez rugalmasan alkalmazkodva képesek vagyunk jobbá tenni vásárlóink életét is – mondta Dominique Ducoux, az Auchan Retali Magyarország vezérigazgatója.

Fotó: Lévai Zsolt/NAK

– A magyar termelők képesek magas színvonalon, folyamatosan jó minőségben zöldséget és gyümölcsöt termelni, igényes, friss áruval ellátni a piacot, megfelelve a legmagasabb szintű követelményeknek – emelte ki dr. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke. Hozzátette, a kamara ezzel a fórummal is segíteni kívánja tagjai stabil piacra jutását, akiknek az áruházlánc hosszú távon is lehetőséget kínál.

Fotó: Lévai Zsolt/NAK

Mint a rendezvényen kiderült, a sajátmárkás élelmiszereik fejlesztése során az Auchan több mint 80 százalékban magyar cégekkel működik együtt. Emellett pozitívak a tapasztalatok az úgynevezett termeltetési kapcsolatok terén, mikor is előzetes megrendelésre, előre rögzített paraméterek mentén, akár konkrétan meghatározott fajtákat termelnek az áruházlánc számára. A termeltetési megállapodások keretében egyenletes, meghatározott minőséget várnak el, amihez kiszámíthatóságot és biztos piacot kínálnak. Fontos az ellenőrzött, auditálható forrásból származó, jó minőségű áru, valamint az, hogy a lehető legfrissebben jussanak el a termékek a vásárlókhoz.

Példaként elhangzott: az áruházláncban forgalmazott közel 1000-féle bor mintegy 90 százaléka magyar, több mint száz hazai borászattal állnak kapcsolatban. Mindemellett az egyes Auchan áruházakban az adott térség, a jellemzően 30 kilométeres vonzáskörzet termelőinek árui is megjelennek. Továbbá a regionális választék erősítése mellett számos zöldség- és gyümölcstermelő, élelmiszer-előállító beszállít az Auchan országos hálózatába is, annak üllői, illetve kiskunlacházai logisztikai központjaiba.

Az együttműködési lehetőségeket felvázoló programon kiderült az is, hogy az Auchan csomagoló-, mosó-, válogató-berendezésekkel is tudja segíteni a partnerei eredményességét. Az áruházlánc jelentősen fejlesztette logisztikai hátterét az elmúlt években. Míg 2017-ben mintegy 3 millió kilogramm zöldség-gyümölcsöt csomagoltak (köztük szőlő, barack, burgonya, Auchan-termékek), 2018-ban paprikával, paradicsommal, hagymával, gyökérzöldségekkel bővült a paletta. A vállalat tervei szerint a jövőben biozöldségek, biogyümölcsök, valamint szárított termékek is színesítik a választékot.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

2018. február 6. 12:17

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

Franciaország szégyenteljesnek tartja a gyümölcs- és zöldségimportot

2023. augusztus 24. 07:10

Franciaország jelenleg a gyümölcs- és zöldségfélék felét importból szerzi be, amit kínosnak tartanak egy olyan országban, amely büszke mezőgazdasági hagyományaira – nyilatkozta Martijn Weijtens, a párizsi holland nagykövetség mezőgazdasági képviselője a Reutersnek.

Hajtatott paprika tavaszi ültetése

2020. március 5. 04:36

Kétségtelen, a jövő útja a vízkultúrás hajtatás, de az úgynevezett előnövények után (pl. hónapos retek, karalábé, fejes saláta, kínai kel stb.), helye lesz a kései ültetésű paprikáknak.