Zöldség-Gyümölcs

Nehezen indul az európai eperszezon

Agrofórum Online

A déli féltekén tapasztalható szélsőséges éghajlati változások komoly nehézségeket okoznak a spanyolországi, olaszországi és görögországi szamócatermesztőknek. A január közepi fagy megszakította az érzékeny gyümölcsök érési időszakát. A várható mennyiség ugyanakkor megfelelő minőségben áll majd rendelkezésre – számolt be a KÖLLA a fejleményekről az idei piacjelentésben.

Korai virágzás és hidegfrontok

A tavalyi év végén Spanyolországban, valamint Olaszországban és Görögországban az előző szezonokhoz képest viszonylag meleg éghajlati viszonyok uralkodtak. Ennek következtében a szamóca a tervezettnél korábban kezdett virágozni. Már december végén, január elején viszonylag magas rendelkezésre álló mennyiséget regisztráltak a termesztési körzetekben.

Január közepén hidegfront tört át, és a 2 °C körüli éjszakai hőmérséklet megakadályozta a gyümölcsök érését. Ennek következtében mindhárom területen terméshiány alakult ki.

Jelenleg arra számítunk, hogy ez a helyzet még legalább öt napig fennmarad. Ha ezt követően az említett régiókban és az évszakban „normális” hőmérséklet alakul ki, akkor várhatóan enyhülni fog a termesztési probléma

– mondta Felix Negri, a KÖLLA Csoport szamóca szakértője.

A spanyolországi Huelvában a termelés nagy része körülbelül egy hét múlva kezdődik. Itt a „Florida Pearl” eperfajtát ebben a szezonban először dobják piacra. Ez a fajta piros helyett fehér és különösen édes ízű.

Az Inspire Matera megveti a lábát az olasz piacon

Az Inspire Matera fajta egyre inkább meghonosodni látszik Dél-Olaszországban. Az olasz termék nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik.

Az olaszországi Fortuna nehezen indult be idén. Más görögországi és spanyolországi csúcsfajták ugyanakkor jó minőséget produkáltak. A görögországi Victory fajta már a szezon elejétől kezdve jó tulajdonságokat mutatott.

Megnövekedett kockázat a termelők számára

A pontos fajta- és szezontervezést a szélsőséges időjárási viszonyok súlyosan megnehezítik, ami sok termesztőnek okoz nehézséget. A betakarítás időpontja ugyanis így már nem határozható meg egyértelműen. Ennek következtében mind a mennyiség, mind az árak ingadozása extrém mértékű lehet. Ez fokozott bizonytalanságot és kockázatot jelent a termesztők számára.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9507826/european-strawberry-season-off-to-a-challenging-start/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Támadásba lendült a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska

2019. június 12. 10:37

A moníliás fertőzés mellett intenzíven rajzik a cseresznyelégy, ami még képes a zsendülésben levő gyümölcsöket megfertőzni, valamint megjelentek az első levéltetű kolóniák a cseresznye és meggyfák hajtásvégein.

Jók a korai kilátások a magyar szamócaszezon kezdetén

2023. április 25. 11:20

A kicsit hűvösebb tavasz miatt a szokásosnál néhány nappal később, de jó virágzással és terméskilátásokkal kezdődik a hazai szamócaszezon.

Kapacitásbővítő fejlesztés valósult meg Nyírlugoson

2019. június 4. 08:33

A feldolgozási kapacitás növekedését szolgálta a technológiai gyártóvonalak fejlesztése, az új fagyasztóalagút telepítése és az azt támogató új hűtési rendszer integrációja a meglévő rendszerükbe.

Citromfa teleltetése hol és hogyan?

2020. november 30. 15:13

A tél előtt az öntözés mérséklésével is szükséges a citromfák felkészítése a pihenésre.