Zöldség-Gyümölcs

Olaszországban sem kímélte a fagy az ültetvényeket

Agrofórum Online

A hirtelen, Franciaország felől Görögország irányába mozgó hideg légbetörés számos növénykultúrát, többek között olajfákat is károsított, azok legsérülékenyebb fejlődési fázisában - olvasható az oliveoiltimes.com oldalon. Számos olasz termelőt ért váratlanul a szokatlanul hideg időjárás, amely a növényfejlődést virágzási stádium közben érte a különösen meleg tavaszi időjárást követően.

Az első becsléseknek megfelelően az éjszakai fagyok a gyümölcsösökben és zöldségkultúrákban, de különösen az északi régióban, a Po-völgyében elterülő szőlőkben követeltek áldozatokat. A Coldiretti gazdaszövetség elmondása alapján fagykárok jelentkeztek a déli Puglia régióban is. Az olívaligetekben gazdag régióban a hőmérséklet -5 oC-ra csökkent, és a gyümölcsösök (nemcsak az olíva) várható terméshozama vélhetően a „felére csökkent”.  A következő hetekben válik láthatóvá az ország déli részén található olajfaligetek károsodásának mértéke is, amelyekben a tavaszi magas hőmérséklet korai virágzást eredményezett.

Az Olasz Gazdák Szövetsége (CIA) szerint Toszkána középső és északi régiói, Emilia Romagna, Veneto és Piedmont súlyosan megsínylette a hőmérsékleti mélyrepülést. Az említett területeken a fagykár a várt termés akár 75%-át is követelheti. A CIA szerint Toszkánában, ahol a hőmérséklet bizonyos területeken -7 oC-ra csökkent, egyes gazdálkodók úgy döntöttek, hogy szénabálákat gyújtanak, hogy a leghidegebb éjszakákon megemeljék a szőlőültetvények hőmérsékletét.

Az Umbriában hirtelen, 27 oC-ról -8 oC-ra zuhanó hőmérséklet bizonyára mély nyomot hagy az olajfaligetek terméshozamában. Ugyanezen a területen a szőlők állapota ad okot nagyobb aggodalomra. A CIA becslése szerint a fagykárok 60% körüli országos hozamcsökkenést fognak eredményezni.

Dino Scanavino, a CIA elnöke elmondta, hogy a kockázatkezelési módszerek innovációjának előremozdítása elengedhetetlen a klímaváltozásból adódó jelenségek megoldásához. „Szükség van továbbá a termés-, állat- és növénybiztosításhoz való hozzájárulás ösztönzésére és növelésére” -tette hozzá.

A hirtelen, nagy mennyiségű csapadék sem szolgálta a helyzet javulását a Po-völgyének régiójában. A márciusi száraz időszak után a viharos, csapadékos időjárás inkább ártott a növényállományoknak. A Coldiretti szerint az extrém időjárási események gyakoriságának folyamatos növekedése több mint 14 milliárd eurós kárt okozott már az olasz mezőgazdaságban.

Forrás:

https://www.oliveoiltimes.com/production/spring-freeze-devastates-crops-in-europe/92072

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Hashajtó hatású zöldségek és gyümölcsök, amelyekkel érdemes óvatosan bánni

2023. szeptember 2. 13:10

Jobb, ha óvatosan bánunk néhány zöldséggel és gyümölccsel, vagy legalábbis olyan helyen fogyasztjuk el őket, ahol van mosdó a közelben. Viccesnek tűnhet ez (vagy épp ijesztőnek), de igenis jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy néhány zöldség és gyümölcs olyan szinten hat az emésztőrendszerre, hogy meglehet, futásra készteti az embert.

Miért nem képez fejet a karfiol?

2022. december 7. 04:36

Évek óta próbálkozom karfiolt termeszteni kertemben, de sajnos sikertelenül. A növények ugyanis nem fejesednek. Miért nem képez fejet a karfiol?

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.

Padlizsán hajtatása

2020. március 6. 04:37

A padlizsán fóliás és üvegházi termesztése - a holland tapasztalatokat átvéve, és a hazai viszonyokra adaptálva - járható útnak bizonyult.