Zöldség-Gyümölcs

Óvják a magyar gyümölcsfafajtákat

Agrofórum Online

Még a méhektől is óvják azokat a fákat, amelyeket az állami kertészeti szaporítóanyag-előállító telephelyén őriznek, hogy a legjobb minőségű gyümölcsök teremhessenek.

Még a méhektől is óvják azokat a fákat, amelyeket az állami kertészeti szaporítóanyag-előállító telephelyén őriznek, hogy a legjobb minőségű gyümölcsök teremhessenek.

Készül a következő gyümölcsoltvány-értékesítési idényre a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN). Július végén kezdődik a faiskolákban a szemzés, azaz a fák legegyszerűbb szaporítási módszere, amelyhez az érdi Elvira-major törzsültetvénye szolgáltatja a vírusmentes rügyeket. A cég szerint nemzeti érdek a magyar gyümölcsfafajták védelme, a törzsültetvényükön mintegy 290, nemzeti kincset jelentő csonthéjas fát őriznek. Annyira, hogy ezeket a védett fákat még a méhek sem közelíthetik meg. A fák virágait is leszedik, hogy megóvják őket a betegségektől, mert sérülésük beláthatatlan károkhoz vezethet. Egy beteg fa átlagosan 20-40 százalékkal kevesebb gyümölcsöt terem, valamint annak minősége és mérete is elmarad a genetikailag lehetségestől. A vírusokkal megtámadott egyedek ráadásul fogékonyakká válnak további betegségekre, így a fenntartási költségük is megnő.

Az állami tulajdonú társaság mintegy 200 ezer oltványt tervez értékesíteni 2016 őszén és 2017 tavaszán, elsősorban csonthéjasokat: meggyet, cseresznyét, kajszi- és őszibarackot, diót, valamint almát is.
Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója elárulta, folyamatban vannak olyan kísérletek, amelyeknek célja, hogy megbízhatóan jó minőségű oltványokat állítsanak elő akár egy éven belül. A jelenleg két évig tartó eljárás termékei nemcsak Magyarországon, hanem Ázsiában is keresettek, ahol egyre nagyobb az érdeklődés a magyar gyümölcsfajták iránt.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Elvitte a fagy az idei őszibaracktermés nagy részét

2023. augusztus 23. 07:10

Jelentős károkat okoztak a tavaszi fagyok a hazai őszibarack ültetvényeken, így az átlagosnál jóval gyengébb termés várható ebben az évben.

Szükséges már permetezni az őszibarackot a molyok ellen?

2024. május 31. 04:37

Kell már permeteznem az őszibarackot a molyok ellen? Várom szíves válaszukat!

Uniós oltalmat kapott a Budaörsi őszibarack

2021. április 19. 10:01

Az Európai Bizottság április 19-én oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést, ezzel 67-re emelkedett az uniós oltalomban részesült magyar földrajzi árujelzők száma. A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági előnyt jelent a termelők számára, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét.

Mi okozhatta a sok helyen előtörő mézgafolyást az őszibarackfa törzsén?

2022. szeptember 27. 04:36

Őszibarackfám törzsén, sok helyen, elég sűrűn, mézgakifolyások jelentek meg. Nagyon furcsa látvány. Mi okozhatta ezt, tehetek valamit?