Zöldség-Gyümölcs

Szedd magad akciók még mindig vannak, itt a lista

NAK

Még nem késő szüretelni! A Szedd magad akciók keretében garantáltan friss gyümölcsökkel tölthetjük fel az éléskamránkat!

Bár már őszbe hajlik az idő, még mindig nem késő, hogy az ország számos pontján elérhető Szedd magad akciók keretében saját magunk szüretelte gyümölccsel töltsük fel az éléskamránkat – javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is.

A körképük szerint szinte minden vármegyében vannak gazdaságok, amelyek úgynevezett Szedd magad akciót hirdetnek. A legtöbb helyen a szezonnak megfelelően almát és körtét lehet szedni, de számos szilva, szőlő- és dióültetvény is várja a szüretelőket. Emellett az olyan különlegesebb gyümölcsök, mint a birs, a datolyaszilva, a füge, sőt a kivi esetében is találni az országban egy-egy gazdaságot, ahol szedd magad akciót hirdetnek.

A Szedd magad akciók legnagyobb előnye, hogy mivel saját magunk szüreteljük a termést, a legszebb gyümölcsökkel rakhatjuk tele a ládákat, kosarakat, ráadásul így jóval a piaci árnál olcsóbban juthatunk friss gyümölcsökhöz. A szüret pedig a jó levegőn végzett testmozgásnak is betudható, így rekreációs szerepe sem megkérdőjelezhető.

A Szedd magad mozgalom a rövid értékesítési lánc egyik fontos szegmense, ez az a forma, amely a legkisebb környezeti lábnyommal rendelkezik. Egyre népszerűbb a Szedd, vedd magad típusú értékesítés is. Ebben az esetben az ültetvényeken nem csak a magunk által szüretelt gyümölcsöt vásárolható, hanem a termelő által előre leszedett friss gyümölcsöt is.

A szezon minden évben a szamócával indul, ez az a gyümölcs, amelynél az elmúlt években a legtöbb szedd magad akció indult.  A gyümölcsökön kívül az utóbbi időben már számos zöldség, sőt, virág is beszerezhető ebben a formában.

Egy viszonylag teljes lista ITT TALÁLHATÓ a helyszínekről. KATTINTSON!

(Fotó: Dancsi Kertészet/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Meddig őrzik meg csíraképességüket a zöldségnövények vetőmagjai?

2022. január 9. 14:53

Meddig használhatom fel a korábban vásárolt és tárolt zöldség vetőmagokat?

Franciaország szégyenteljesnek tartja a gyümölcs- és zöldségimportot

2023. augusztus 24. 07:10

Franciaország jelenleg a gyümölcs- és zöldségfélék felét importból szerzi be, amit kínosnak tartanak egy olyan országban, amely büszke mezőgazdasági hagyományaira – nyilatkozta Martijn Weijtens, a párizsi holland nagykövetség mezőgazdasági képviselője a Reutersnek.

Miért fejlődtek eltérő színű és méretű sütőtökök a kigyűjtött magokból?

2023. november 22. 04:39

Vásárolt sütőtökből kigyűjtött magokat vetettem el a kertben. Belőlük többféle méretű és színű tökök fejlődtek ki. Mi okozhatta ezt?

Pak choi: így termesztjük a kiskertben

2023. április 26. 05:36

A pak choi ránézésre kicsit hasonlít a mángoldra, de furcsa formájú salátának vagy káposztának is lehet nézni, ha valaki nem látott még hozzá hasonlót.