Zöldség-Gyümölcs

A világ 5 legdrágább zöldsége

Agrofórum Online

Vannak emberek, akiknek semmi sem drága, és vannak – egyébként teljesen közönségesnek tűnő – zöldségek, amelyeket csak az előbbiek tudnak és akarnak megfizetni. Mit szólna, ha a zöldséges például az újburgonyát kilónként – most figyeljen – 370 ezer forintért árulná? És ha ezt Ön meg sem vehetné, csak egy luxusétteremben, feldolgozott formában és ennek megfelelő további felárért kóstolhatná meg?

Vannak emberek, akiknek semmi sem drága, és vannak – egyébként teljesen közönségesnek tűnő – zöldségek, amelyeket csak az előbbiek tudnak és akarnak megfizetni. Mit szólna, ha a zöldséges például az újburgonyát kilónként – most figyeljen – 370 ezer forintért árulná? És ha ezt Ön meg sem vehetné, csak egy luxusétteremben, feldolgozott formában és ennek megfelelő további felárért kóstolhatná meg?

A TikTok agrárvideói között méltán tarol az az anyag, amely a világ 5 legdrágább zöldségét vonultatja fel, méghozzá árakkal. Lássuk hát a listát!

1. A Jamasita-spenót

Ezt az exkluzív spenótfajtát eredetileg Japánban termesztik – fél kilogrammja megközelítőleg 7000 forintba kerül. Mr. Jamasita, a japán termelő saját gazdaságában, Franciaországban termeszti e különleges spenótot, és csak néhány nívós étteremnek szállít belőle korlátozott mennyiséget, amit saját maga szelektál. Így ha az átlagemberek kifizetnék is az árát, hétköznapi felhasználásra akkor sem kapnának belőle. Bár ez a fajta a hagyományos spenót sokszorosába kerül, hatalmas a kereslet rá.

2. Fehér spárga

E különleges spárgafajta (nem azonos a közönséges fehér spárgával) fél kilója közel 9000 forintba kerül. Bár küllemre hasonlít a hagyományos fehér spárgához, sokkal vaskosabb annál, és az íze klasszisokkal finomabb, a textúrája lágyabb, ezért az ára is lényegesen magasabb. Az év mindössze 3 hónapjában elérhető, ezért az árát sokszor még ennél is magasabbra srófolják.

3. Vaszabigyökér

Kellemesen csípős, aromás, karakteres ízű fűszernövény (amelyet japán vízitorma vagy japán zöld torma néven is árulnak). Kilogrammonkénti ára elérheti a 146 ezer forintot. Zöld aranynak is nevezik, a japán konyha alapvető élelmiszere. Úgy tartják, feldolgozás után 20 perccel el kell fogyasztani, különben sokat veszít az ízéből és a textúrájából.

4. La Bonnotte burgonya

A francia luxusburgonya a világ legdrágább krumplija, amiből fél kiló 185 ezer forintba kerül. Lágy textúrája, különleges íze és extrém vékony héja teszi ennyire értékessé, illetve az, hogy ezt a burgonyát csak kézi munkával lehet betakarítani.

5. Macutake gomba

Jellegzetes illata és íze miatt ez a világ legértékesebb gombája és a japán gasztronómia fontos alkotóeleme. Luxuscikknek számít, hiszen ritkasága, komplikált elkészítése és extrém népszerűsége miatt 100 grammja 48 ezer forintba kerül.

A világ legdrágább zöldségeiről szóló videó itt nézhető meg: https://www.tiktok.com/@jack.dc38/video/7314115985601121582?q=expensive%20vegeteable&t=1713093266927

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Fóliák hasznosítása, V. – Burgonya hajtatás

2024. február 16. 16:40

A burgonya a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye, termelési volumenben csak a rizs és a búza előzi meg.

Mikor kezdjük el a bakhátak elkészítését a burgonyának?

2025. május 3. 04:39

Mikor kezdjem el a burgonyának a bakhátak elkészítését? Tényleg van értelme megcsinálni?

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

Honnan tudom, hogy túl sok burgonyát eszem?

2024. augusztus 24. 08:10

vajon egészséges-e egyáltalán ma burgonyát enni, és ha igen, mennyi lenne az optimális mennyiség?