Ház, táj
Ház, táj

A kertünkbe épített fakupac lakói

A kertünkbe épített fakupac lakói

Agrofórum Online

Megépítettük a fakupacot a kertben, mint természetes élőhelyet az ott élő megannyi állat és növény számára. Milyen állatokat várhatunk albérlőknek? Mivel fognak táplálkozni ezek a fajok? Segítenek nekünk az egészséges kerti élet fenntartásában?

Az utolsó kérdésre a válasz egyértelmű igen. A fakupacba beköltöző megannyi állatfaj nemcsak saját magát, de minket is segít a kerti ökoszisztéma egészséges működésének megtartásában.

Ahogy azt a fakupac építésével foglalkozó cikkben is írtam, egy nedves környezetbe létrehozott fahalom tökéletes élőhelyet biztosít egész évben sokféle bogár-, gerinctelen-, emlős- és kétéltűfajnak is. Ebben a cikkben az ászkarákokkal, a pókokkal, kétéltűekkel, százlábúakkal, ezerlábúakkal és csigafajokkal foglalkozunk. Kiegészítésképpen pár tippet még megosztok a fakupac építésével és szinten tartásával kapcsolatban.

Szárazföldi ászkarákok

A szárazföldi ászkarákokkal sokszor találkozunk, amikor valamilyen talajmunkát vagy mulcsozást végzünk éppen a kertben. Ezek a fajok, bár bogarakra emlékeztetnek, valójában a felsőbbrendű rákok osztályába tartoznak, akárcsak a vízben élő garnélarák vagy a homár. Bár a szárazföldi ászkarákok élettere nem a víz, mégis szükségük van nedvességre ahhoz, hogy az életfunkcióik (pl. légzés) egészségesen működjön. Ezért egy nedvesen tartott fakupac tökéletes élőhely a számukra. Emellett rendkívül nagy szolgálatot tesz nekünk a táplálkozásával, ugyanis nagyon fontos lebontó munkát végez: nemcsak növényi maradványokkal, de gombafonalakkal és spórákkal is táplálkozik.

Az ászkarákok nagyon fontos lebontó szervezetek a kertben

Közülük leggyakrabban a foltos pinceászkával (Oniscus asellus) találkozhatunk.

Pókfajok

Számos pókfaj is szívesen keres kiadó lakást a fakupacban, köztük a sárgás fojtópók is (Dysdera crocata), amely ászkarákokkal táplálkozik. Ezzel minden esetben számolnunk kell, ugyanis ahol megjelenik egy alacsonyabb rendű állatfaj (pl. bogár, ászkarák stb.), ott hamarosan megjelenik a ragadozója is. Ez a hazánkban sok helyen előforduló pókfaj éjszaka aktívan vadászik zsákmány után, és nem a hálóban várja, hogy belerepüljön az áldozat. Nagyon erős rágó szájszervük van ezeknek a pókoknak, amellyel tökéletesen át tudják szúrni a faanyagot vagy a kitinpáncélt is.

Kétéltűek

Bizony a nedves fakupacban előszeretettel bújhatnak meg a különböző békafajok is. A kétéltűek menedéket és élelmet keresnek a fahalomban, és különösen télen van szükségük egy fagymentes helyre a hibernáció idejére. Ezt az időszakot a legtöbb faj nem a vízben, hanem a szárazföldön tölti, ezért a nedvesen tartott fakupacban gond nélkül át tudnak telelni. Évközben örvendjünk a jelenlétüknek, ugyanis semmilyen kárt nem tesznek a kertünkben, sőt! Rengeteg kártevő vagy idegesítő rovar elfogyasztásával segítenek minket.

Különböző békafajok keresik fel a fakupacot menedéket keresve

Százlábúak és ezerlábúak

Százlábúak és ezerlábúak egyaránt megjelenhetnek a fakupacban otthont és élelmet keresve, mégis sok különbség van a két csoport életmódja és viselkedése között.

Az ezerlábúak teste hengeresebb, mint a százlábúaké, és a lábuk a talaj felé, lefele néz. A százlábúaknak ezzel ellentétben kevesebb lábuk van, és azok is oldalra nyúlnak ki. Az ezerlábúak – annak ellenére, hogy ennyi láb megkívánná a mozgalmas életet – komótosan fogyasztják az elhullott növényi anyagokat, míg a százlábúak gyors, könyörtelen vadászok: rovarokat, pókokat és meztelencsigákat is zsákmányolhatnak.

A százlábúak nagyon mozgékony, kíméletlen ragadozók

Csigafajok

A csigák, legyenek házasok vagy meztelencsigák, a nedves élőhelyeket szeretik, ahova napközben a tűző nap elől elbújhatnak. Adja magát, hogy egy nedves fakupacnak ők is gyakori vendégei lesznek. Ettől nem kell elvetnünk a fakupac kertbe építését, ugyanis nem minden csigafaj eszik élő növényi részeket – vannak olyan fajok, amelyek növényi maradványokat fogyasztanak, és fontos lebontói a faanyagoknak is.

Ha túlságosan elszaporodnának, vagy túl sokan érkeznének lakni a fakupacba, akkor a sündisznók, madarak és ragadozó rovarok elintézik a „felesleget”. Ez a hatalmas előnye egy természetes élőhely kialakításának a kertben.

További tippek a fakupac építéséhez és fenntartásához

Ha további faanyagra van szükségünk, és éppen nem „termeltünk” a kertben alapanyagot hozzá, érdeklődjünk a családtagoknál, szomszédoknál, hogy van-e felesleges rönk, ág, gally, amit fel tudunk használni az építéshez vagy pótláshoz.

Semmiképpen ne erdőből vagy más természetes élőhelyről hozzunk el farönköt vagy ágakat, azokat hagyjuk meg az ott élő állatoknak, ne zavarjuk meg az életterüket!

Az ezerlábúfajoknak a lábai a talaj felé néznek, és elhullott növényi anyagokkal táplálkoznak

Ha tényleg sikerül az év nagy részében nedvesen tartani a fakupacot, úgy a legnagyobb számú állatközösségnek tudunk élőhelyet biztosítani. Azt érdemes tudni, hogy ha teljes árnyékba tettük a fahalmot, ahova a nap egyik szakában sem süt nap, azzal egyes bogárfajok megtelepedését nem tudjuk előmozdítani, így érdemes úgy tervezni, hogy naponta pár órát süsse a nap a fakupacot.

Egy félárnyékban, árnyékban kialakított fakupac köré számos növényfaj is megtelepedhet. Az előző cikkben említettem már a mohát, de számos zuzmófaj, páfrányok, kankalin is jól érzi magát ilyen élőhelyen, így akár ültethetünk is a fahalom közelébe árnyékkedvelő növényeket.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Veszélyes időjárási jelenségek

2024. július 23. 05:40

A hirtelen kialakuló vagy nagy kárt okozó időjárási jelenségek közül a legfontosabbak az árvíz és a jégeső, de érdemes olyan különleges jelenségekről is beszélni, mint a tornádó és a gömbvillám.

Különleges időjárási jelenségek

2024. július 17. 05:40

A különleges szó alatt itt ne ritkát értsünk, hanem a szélsőséges, vagy éppen összetett jelenségeket, amelyekkel az elmúlt években egyre nagyobb gyakorisággal találkozunk. Beszéljünk az aszályról, a hőhullámról, az okklúziós frontról, a szélviharokról és a szupercelláról.

Jussanak el mindenkihez a talajvédelemmel kapcsolatos tudnivalók!

2024. július 12. 05:40

Házikert-tulajdonosként is sokat tehetünk kertünk talajának védelmében, sőt ha ismerjük a fizikai tulajdonságait és a benne zajló jellemző folyamatokat, akkor nagyobb eséllyel telepítjük be a kertünket sikeresen a megfelelő növényfajokkal, és helyes gyakorlatokkal fogunk termeszteni is benne.

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó előírás madárinfluenza idejére

2024. július 11. 05:40

A madárinfluenzával összefüggő kötelező érvényű intézkedések változhatnak, ezért érdemes az állattartóknak folyamatosan tájékozódni a Nébih honlapján és szakmai oldalakon az új hírekről!

Így fogd meg a pókokat – és ments meg egy hasznos életet!

2024. június 8. 16:10

A pókok, bár nem mindig látjuk őket szépnek, nagyon hasznos rovarok mind az ökoszisztéma, mind az emberek mindennapi élete szempontjából.

A tökbogarak ellen pókokkal is lehet védekezni

2018. március 13. 08:33

A kutatások kimutatták, hogy egy biológiai termesztési rendszerben a természetes ellenségeknek fontos kártételcsökkentő hatásuk van, és ennek jelentősége a hőmérséklet emelkedésével fokozódhat.

Jelentősen csökkent a pókállomány a mezőgazdasági területeken

2023. április 20. 13:34

A hasznos pókok mezőgazdasági területeken tapasztalható jelentős visszaszorulására hívják fel a figyelmet az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) és Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatói legújabb vizsgálatuk alapján.

Pókok szerepe és jelentősége a biológiai növényvédelem területén, különös tekintettel a gyümölcsültetvényekre

2019. szeptember 13. 04:38

A legtöbb „bioágens” – hasznos ragadozó – specialista, vagy legalábbis szűk gazdakörrel/zsákmánykörrel rendelkezik, ami gazdasági szempontból támadható felület. Az utóbbi évtizedekben kezdtek részletesebben foglalkozni a polifág predátorokkal (széles zsákmánykörrel rendelkező ragadozók), így a pókokkal is. Jelen cikk a pókok jelentőségéről, és a velük kapcsolatos eredményekről ad tájékoztatást.