Precíziós Gazda
Precíziós Gazda

A tavaszi fejtrágya differenciált kijuttatása

A tavaszi fejtrágya differenciált kijuttatása

Agrofórum Online - A képek a szerző felvételei

Az alábbi blogbejegyzésben a tavaszi fejtrágyázás témakörét járom körbe. Elsődleges célom az őszi kalászosok első, második (és ahol van) harmadik fejtrágyájának elhelyezése a precíziós technológiában, de az őszi káposztarepce differenciált tápanyagutánpótlásáról is szót ejtek.

A február végi, március első napjait jellemző időjárás igencsak keresztbe tett az első fejtrágya mihamarabbi kijuttatásának. Szakmai körökben is megoszló véleményeket hallani arról, hogy jelen helyzetben mi a legmegfelelőbb döntés. Ennek megítélését jelen keretekben nem vállalom magamra, ehelyett sorba veszem, hogy milyen elvek mentén juttathatjuk ki a tavaszi fejtrágyát differenciáltan. Értelemszerűen a vegetációnak ebben a fázisában a nitrogén hatóanyag differenciálásáról beszélhetünk.

Őszi kalászosok differenciált tavaszi fejtrágyázása

Az őszi kalászosok, azon belül is az őszi búza tápanyag-gazdálkodásának tervezéséhez a szakirodalom a kijuttatandó nitrogén hatóanyag mennyiségét klasszikusan harmadolva ajánlja kiszórni. Az első harmadot ősszel, a második harmadot tavasszal első fejtrágyaként, a harmadikat pedig tavaszi második fejtrágya formájában.

Attól függően, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, milyen adatokkal bírunk, illetve hogyan építettük fel a precíziós technológiánkat, több féle elv mentén gondolkodhatunk.

1. kép: Szabad szemmel is egyértelműen kirajzolódó talajfolt búzában 2017 őszén

Az első és egyben talán legkomplexebb változat, ha a talajvizsgálati eredményekre alapozottan menedzsment zóna szinten már a vetés előtt a teljes tápanyagutánpótlási technológia meghatározásra kerül. Ennek előnye, hogy akár több hatóanyagot is ki tudunk helyspecifikusan juttatni, illetve növény és talaj tulajdonságokhoz tudjuk igazítani a teljes technológiát. Ez esetben szintén a klasszikus harmadolás menedzsment zóna szinten valósul meg, és tavasszal a leírtak alapján juttatjuk ki előre megtervezve a második és harmadik fejtrágyát.

2. kép: Az őszi búza jól fejlett állapotban ment a télbe, jól látható ezen a januári fotón is

Másik változat, ha nem áll rendelkezésünkre menedzsment zóna szinten talajvizsgálat és kijuttatási terv, viszont rendelkezésünkre áll nitrogénszenzor (pl. próbára kapunk a forgalmazótól), hogy az első tavaszi fejtrágya kiszórása közben elkészítjük a nitrogénellátottsági térképünket, majd a második fejtrágyát az ellátottság függvényében differenciáljuk.

Ennek másik verziója lehet, ha a második fejtrágya kiszórását online, a nitrogénszenzor által mért értékek szerint végezzük, vagyis amit a traktoron mér a szenzor, annak függvényében állítja azonnal a kijuttatandó mennyiséget.

Mindkét esetben a kijuttatandó átlagmennyiséget mi határozzuk meg, a monitor úgy fogja elosztani a beállítások és a mért értékek alapján a kijuttatásra szánt mennyiséget, hogy a táblaátlag az előre beállítottra jöjjön ki.

3. kép; Nitrogénszenzor monitor képe

Harmadik változat, ha nem áll rendelkezésre sem a menedzsment zóna alapú kijuttatási terv, sem nitrogén szenzor, akkor távérzékelési adatokra támaszkodva is lehet differenciálni a kijuttatandó nitrogén mennyiségét. Ekkor műhod által készített kép feldolgozásával NDVI felvétel alapján tudjuk differenciálni a kijuttatandó mennyiséget. Ezt egy alkalmas szolgáltatásként is meg tudjuk rendelni, nagyobb költség, kötöttség nélkül.

Ha a felvázolt három verzió közül eldöntöttük, hogy mit szeretnénk, és mire van lehetőségünk, azt is el kell dönteni, hogy mely elv mentén szeretnénk a differenciálást elvégezni. Az örök filozófiai kérdést fel kell tenni, hogy a gyengébb területre szeretnénk többet tenni, ezáltal a kiegyenlítettségre törekedni, vagy a gyengébbre kevesebbet szeretnénk kijuttatni, ezzel jobban a termőhelyi potenciálhoz igazítani a kijuttatást. Ezt mindenképp a területeink tulajdonságainak figyelembevételével végezzük. Előfordulhat az is, hogy míg az egyik táblán a homogenizáló elvet követjük, másik táblán pont az ellenkezőjét.

Repce differenciált fejtrágyázása

Az őszi káposztarepce fejtrágyázásának időszaka is mostanában van, ennek helyspecifikus kijuttatására is több lehetőség áll rendelkezésre. A kalászosokban felvázolt komplex tervezés erre a kultúrára is igaz lehet, vagyis, hogy menedzsment zóna szinten előre komplex tervet állítunk össze.

4. kép; Repcében ősszel kirajzolódó folt homoktalajon

Az őszi káposztarepce esetében, annak technológiájából adódóan a kalászosoknál bemutatott változatokon felül lehetőség nyílik plusz egy változatra. Az őszi regulátorozáskor a traktorra szerelt nitrogénszenzor elkészíti a nitrogénellátottsági térképet, majd az első tavaszi fejtrágyát ez alapján juttatjuk ki differenciáltan. Ezt a változatot bemutató képek:

5. kép: Őszi regulátorozáskor készített nitrogénellátottsági térkép

6. kép: Kijuttatási terv az előző térkép alapján

7. kép: Kijuttatott „ténytérkép” a monitoron

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Digitalizáció nélkül nincsen agrárium

2023. január 25. 07:39

Az agrárium minden területén a precíziós gazdálkodás a jövő útja, a hatékonyság egyik fő feltétele – hangzott el Ócsán a Bio-Fungi Kft. telephelyén tartott, a PREGA konferenciához kapcsolódó, rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón és üzembejáráson.

Megéri precíziós gazdálkodással foglalkozni? Megéri!

2020. január 21. 04:36

Az általunk használt térinformatikai program segítségével összehasonlítottuk, hogy a változtatott mennyiségű tápanyag-kijuttatás (VRA) a homogén kijuttatással szemben realizálhat-e többlet jövedelmet?

Az alapfelszereltségű drónok sokoldalú használatának lehetőségei

2019. január 9. 08:32

35 méter magasan repülve a drón által készített képek 1cm/pixel felbontásúak, így minden egyes növény elkülöníthető a felvételeken

Szelektív egyszikűirtó helyspecifikus kijuttatása - avagy egyszerű, de nagyszerű!

2019. január 2. 07:52

Kíváncsiak voltunk, hogy hogyan és milyen adatokat tudunk gyűjteni a tábláinkról egy olyan drónnal, ami semmilyen extra felszereltséggel nem rendelkezik.

Digitális fejlesztés a jövő kulcsa

2020. augusztus 27. 08:17

A precíziós gazdálkodás nem csak a növénytermesztésben van jelen, a kertészeti-, szőlészeti-, gyümölcs- és állattenyésztési ágazatokban is megjelennek adatalapú fejlesztések.

Optimális vetés talajszkenner alkalmazásával

2018. március 20. 06:47

A SmartFirmer képes felmérni és térképezni a talaj szervesanyag- és nedvességtartalmát, valamint a növényi maradványok mennyiségét.

Növelhető az agrárium kibocsátása a precíziós technológiák alkalmazásával

2019. május 29. 09:19

Nem a precíziós gazdálkodásra történő átállás költsége a komoly tétel, hanem az a deficit, amelyet annak hiánya évről évre okoz az ágazatban.

Digitalizáció nélkül nincs hatékony agrárium – Februárban PREGA!

2023. január 19. 09:29

Az agrárium minden területén a precíziós gazdálkodás a jövő útja, a hatékonyság egyik fő feltétele – hangzott el a PREGA Konferenciához kapcsolódó üzembejáráson.