A nemes alma (Malus domestica) a világ gyümölcstermesztésében és a gyümölcsfogyasztásában kiemelkedő szerepet játszik. A legjelentősebb mérsékelt égövi gyümölcsfaj, amely mindkét féltekén eredményesen termeszthető. Hazánkban a legnagyobb területen termesztett gyümölcsféle, a gyümölcsfogyasztásunkban szintén jelentős szerepet játszik az alma. Magyarországon a termőterülete 32 ezer hektár, a betakarított éves termésmennyiség 473 ezer tonna (KSH, 2017). Főbb kórokozói, kártevői: alma mozaik vírus, baktériumos gyökérgolyva, tűzelhalás, lisztharmat, varasodás, monília, korompenész, levéltetvek, vértetű, kaliforniai pajzstetű, bimbólikasztó-ormányos, almamoly, araszolók, levélbarkók, nagy farontólepke. Almából több mint 200 feldolgozott élelmiszeripari terméket állítanak elő, például a szűrt és rostos almalét, az almaléből előállított sűrítményt. Az alma termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.
2025. október 27.
Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.
2025. október 25.
Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!
2025. október 9.
Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Most érkezzenek a hagyományos sütemények, pálinkák és lekvárok legfinomabb alkotóelemei!
2025. szeptember 30.
Az alma gyorsan fonnyad, ha rosszul tárolja. Ismerje meg a titkokat, amelyekkel elkerülheti a pazarlást!
2025. szeptember 26.
Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.
2025. szeptember 25.
Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.
2025. szeptember 20.
Vásárolt almáim húsa rövid időn belül megbarnult, ehetetlenné vált. Mitől alakult ez ki, talán rossz helyen tároltam?
2025. szeptember 12.
Az almabor-készítéshez különleges, magas tannin- és cukortartalmú fajták kellenek – világszerte új lendületet kapott a cider.
2025. szeptember 10.
A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.