Az élelmiszer emberi fogyasztásra alkalmas feldolgozott, részben feldolgozott vagy feldolgozatlan termék. Az élelmiszer fogalmába beletartozik a víz és az italok is, illetve minden olyan anyag, melyet a készítése során a termékhez hozzáadnak. Az élelmiszeripar a feldolgozó ipar egyik alága, mely az összes feldolgozóipari termelés kb. 10%-át adja. Az élelmiszeripar alágazatai: húsfeldolgozás és -tartósítás, húskészítmények gyártása; halfeldolgozás és – tartósítás; gyümölcs- és zöldségfeldolgozás és -tartósítás; tejfeldolgozás; növényi és állati olaj gyártása; malomipari termék, keményítő gyártása; pékáru, tésztafélék gyártása; italgyártás, takarmánygyártás, dohánytermékgyártás. Az élelmiszeripar aktualitásait is megtalálja az Agrofórum Online Agrárhírei között.
2016. szeptember 30.
Az élelmiszeripari export árbevételének 50 százalékát húsz nagyvállalat adja, ezek közül tizenegynél 100 százalékos, négy esetében többségi külföldi tulajdon van, és mindössze öt cég van hazai tulajdonban.
2016. szeptember 21.
Megoldás lehet-e a probléma kezelésére a pályázatok keretében elérhető 300 milliárdos injekció?
2016. szeptember 15.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs négy témában tartott sajtótájékoztatót szeptember 13-án.
2016. június 15.
A 2016-os, XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokról ezúttal sem hiányozhatott a Vitafort Zrt., amely ebben az évben 35. születésnapját ünnepelheti.
2016. április 22.
Április 18-án és19-én rendezték meg a Kárpát-medencei Élelmiszer-előállítók konferenciáját, aminek másnapján a rendezvényre a meghívott anyaországi és külhoni magyar vállalkozások olyan kiváló minőségű termékeket mutattak be, amelyek a piaci feltételeknek már jelenleg is megfelelnek, és amelyeket a jövőben kívánnak a piacra bevezetni (kereskedelmi láncok,…
2016. április 20.
Az érintett termékek árában meg fog jelenni az áfacsökkentés hatása, a tárca számításai szerint ez átlagosan több mint 10 százalékos fogyasztói árcsökkentéssel jár, a sertéshúséhoz hasonlóan.
2016. február 17.
A Cimbria magfeldolgozó gépeinek egy része a vetőmag-készítés területén tölt be nagy szerepet, de a gyártó a magasabb célú feldolgozásra is számos megoldást kínál.
2016. január 31.
Az idén 81. alkalommal megrendezett kiállítást joggal nevezhetjük a „leg”-ek világrendezvényének.
2016. január 13.
A híradásokból már értesülhettek olvasóink – meg itt a honlapunkról is – hogy jelentős mértékben, 5%-ra csökkent a sertéshús áfája. Erről tartott sajtóebéddel egybekötött tájékoztatót a NAK és a VHT január 11-én.