A méhészet a háziméh (Apis mellifera) – háziasítása már mintegy 6000 évvel ezelőtt megtörtént – mesterséges tartását, az általuk gyűjtött és elkészített termékek kinyerését jelenti. Elsődleges feladata a méz és egyéb méhészeti produktumok termelése (propolisz, méhpempő, méhviasz), a mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen megporzás, valamint az ökológiai egyensúly fenntartásához való hozzájárulás. A magyar mezőgazdaság egyik kiváló minőségű terméket előállító ágazata a méhészet. Hazánkban 15–20 fajta mézet állítanak elő. Az akácméz mellett hungarikumnak számít a kevésbé ismert selyemfűméz is. Magyarország a harmadik legnagyobb méztermelő ország az Európai Unióban, körülbelül a teljes termelés 10%-át adja. A mintegy 20 000 magyar méhész, körülbelül 25 ezer tonna mézet termelt 2017-ben (OMME). Bár a termelésben nagyhatalom Magyarország, a hazai mézfogyasztás mégis alacsony szinten áll, 30 százalékkal kevesebb az uniós átlagtól. Az elmúlt években a méhcsaládok száma 1-1,2 millió körül alakult, a számadatokban azonban jelentős ingadozást lehetett megfigyelni, elsősorban a jelentős méhpusztulások miatt. A méhészettel kapcsolatos friss információkat megtalálja az Agrofórum Online szakportál tartalmai között.
2015. szeptember 29.
Az első konténer feldolgozott, csomagolt mézet már el is indították a szigetországba.
2015. április 2.
Újra igényelhető támogatás a méhészek által használt gépjárművek után, április 7-ig lehet kérelmet benyújtani a varroa atka elleni védekezés támogatására.
2014. október 13.
A vis maior bejelentés révén lehetőség nyílik arra, hogy a termelők egyes korábban igénybe vett támogatásokhoz, intézkedésekhez kapcsolódó vállalásaik teljesítésére részbeni felmentést vagy halasztást kapjanak.