Az őszi búza (Tritucum aestivum) az emberiség egyik legelterjedtebb és legrégebben termesztett növénye. A legfontosabb kalászos gabonánk, az utóbbi években Magyarországon 1,0-1,2 millió ha volt az őszi búza vetésterülete, a termésátlag 4,5-5,5 t/ha között alakult (KSH). Hazánkban a búza vetésideje október 5-25. A régi gazdák a búzát Gál hetében (október 16-át követő héten) vetették. A viaszérés végén-teljesérés elején betakarított búzából már megfelelően nagy mennyiséget még jó minőségben kapunk. A betakarítás egymenetes gabonakombájnnal történik július elején-közepén. Főbb kórokozói, kártevői: búzafuzáriózis, sárgarozsda, vörösrozsda, lisztharmat, búzakőüszög, búzaporüszög, csíkos mozaik vírus, vetési bagolylepke, búza fonálféreg, frittlégy, gabonafutrinka, vetésfehérítő bogár, gabonapoloskák, szalmadarázs, búzalégy. A búza legalapvetőbb felhasználási módja, hogy magját a malomipar lisztté őrli, ebből kenyér és tésztafélék készülnek. Az állattenyésztés számára fontos abraktakarmány. Termesztési technológiájáról, nemesítéséről, vetőmag-előállításáról, károsítóiról, növényvédelméről tájékozódhat az Agrofórum Online szakportálon.
2015. július 10.
A nyomtatott sajtónkat lapozgató szakemberek már tudják, hogy mi fán terem a TERKA, amelyik mostantól kiszorult az Agrofórumból, mert csak úgy tud naprakész lenni, hogy ezután itt, a honlapon jelenik meg.
2015. május 15.
Május elején az országot járva vegyes kép tárul elénk. Az őszi vetésű növények gyengélkednek, akárcsak a terménypiac. A tavasziak nehezen kelnek ugyan, de a kilátásaik még nem reménytelenek.
2015. május 6.
Hogyan lehet egészséges, ezáltal nagy termést biztosító kalászos növényállományt létrehozni?
2015. január 23.
Az őszi búza termésátlaga hektáronként 3,76 tonna volt, ami 19 százalékkal marad el az előző évitől.
2014. december 3.
A rendkívül csapadékos időjárás miatt a tervezett 106 ezer hektár vetésterületnek mintegy 5-7 százaléka maradt vetetlen.
2014. október 22.
A talajművelés rendszerét mindenkor a talaj típusa, állapota valamint az évjárat sajátosságai szerint a növényfaj és fajta speciális igényeihez kell igazítani, változtatni, kiegészíteni, vagy csökkenteni.