A paradicsom (Lycopersicon esculentum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos, ahonnan a 16. század folyamán került át Európába. A paradicsom a legnépszerűbb zöldségnövények egyike a világon, az üzemi termesztésben éppúgy megtalálható, mint a házikertekben. Hazánkban 2197 hektáron termesztették 2017-ben, ekkor a termésátlag 78,65 t/ha volt (KSH). A felhasználás célját figyelembe véve étkezési, ipari, házikerti és hajtatási célú paradicsomfajtákat különíthetünk el. A korai szabadföldi termesztéshez február közepétől március elejéig lehet vetni növényházban szaporítóládába vagy fűtött fóliasátorban kialakított ágyásokba. A palántákat április közepétől lehet kiültetni, az érés kezdete június közepétől várható. Főbb kórokozói, kártevői: dohánymozaik vírus, fuzárium, foltos hervadás vírus, paradicsom páfránylevelűség vírus, paradicsom xantomonász, fitoftóra (paradicsomvész), rizoktóniás palántadőlés, alternária, botrítisz, gyökérgubacs-fonálférgek, üvegházi molytetű, paradicsom-aknázólégy, levéltetvek. A paradicsomot nyers fogyasztásra, konzerválásra, aszalásra egyaránt termesztik. Termesztési technológiájáról, hajtatásáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online Zöldség rovatában.
2018. december 25.
Az Izlandon értékesített paradicsom és uborka legalább felét helyben termesztik
2018. szeptember 17.
F. Géza kérdése: Folyton növő paradicsom növényeim tetején a fiatal zöld terméseken és az érőfélben levőkön is 2-4 mm-es, szabályos kör alakú, mély lyukakat találtam. A szomszédom szerint meztelencsiga okozza. Más nem idézhet elő ilyen kárt a paradicsomnál?
2018. augusztus 8.
A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.
2018. július 31.
Gyümölcsöseinkben a meleg idő több gyümölcsféle érését előrehozta. A korai szilva már leérett, a későbbiek színeződnek. Az őszibarack folyamatosan érik, már a középérésű fajtákat szedik. Szőlőből a korai csemege fajták mellett több borvidéken megkezdődött a fehér borszőlő szüretelése is.
2018. július 27.
Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?
2018. június 28.
Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.
2018. június 28.
K. Lajos kérdése: A csapadékos időjárás miatt megjelent a paradicsomvész, hogy tudok ellene védekezni?
2018. június 12.
A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.
2018. május 18.
A világ egyik legédesebb paradicsomát termesztik Veresegyházon. A vállalkozás 2016-ig 85 százalékban exportra termelt, de az ügyvezető tudatosan csökkentette az arányt, mert nagy dobásra készül.