Címke: Szőlő

szőlő

A kerti vagy bortermő szőlő (Vitis vinifera) és számos ismert fajtája elsősorban a borkultúrában érdemel nagy figyelmet. Az ókor óta ismertek adatok a növény termésének borként való és gyógyászati alkalmazásáról. A honfoglaláskor a szőlőtermesztés a mai Magyarország területén már több mint ezeréves múltra tekintett vissza. A több mint száz szőlőfajta között találunk csemegeszőlő-fajtákat és borszőlőfajtákat is. A Vitis vinifera fajtái kivétel nélkül fogékonyak a gombabetegségekre (lisztharmat, peronoszpóra) és megtámadják őket a rovarkártevők (filoxéra, szőlőmoly, szőlőilonca). A KSH adatai szerint 2017-ben 73 437 hektár volt az összes szőlőtermő terület Magyarországon, a termés pedig 529 592 tonna. Hazánk éves bortermelése 3,5-4 millió hektoliter körül alakul, melyhez a szőlőt a 22 történelmi borvidéken érlelik. A hegyközségek, a bortermelés hivatalos alapegységei. A szőlő termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál Szőlő-bor rovatában.

Kapcsolódó címkék

állásbörzeLamborghiniborrugós boronaTokaji Borvidékborsóőszi takarmányborsóbórhiányfogasboronaboronauborka mozaik vírusbordás keluborkaszárazborsótárcsás boronaTrelleborgBorealis L.A.T. Hungária Kft.kígyóuborkaKer-Bor Kft.Kalmár TiborbíborherezsomborforgóboronaUrbán ZsomborborszőlőÉv BortermelőjeborászbioborMagyar Bor AkadémiaÉv BorászaborászatborpiacPolgár GáborBenedek BorbálaBalatonboglári Borgazdasági Zrt.borversenyhengerboronazöldborsóSoproni borvidéktalajborításFrittmann borászatborászati támogatásBoros JánosNemzeti Borkiválóság Programborsózsizsikbőrcsomósodás-kórbőrcsomósodáskórmátrai borvidékDubicz Borászat és SzőlőbirtokPannónia Női Borrendborászati szakkiállításOrszágos Syngenta BorversenyKoch borászatkisüzemi bortermelőszekszárdi borvidéksalátauborkakonzervuborkabormarketingborvidékMagyar Bor NagydíjMagyar Borszakírók KöreKülhoni Magyar Borászok EgyesületeborkrémlevessárgaborsóDél-Balatoni borvidékborászati ágazatborjúborkóstolóDr. Csíbor IstvánfehérborvörösborBidló Gáborélelmiszer-laboratóriumhajtatott uborkaEgri BorvidékGál TiborBorászok BorászaBorsó-aknázólégyborsórozsdauborkalisztharmatBorreformBorealisCanter Borházborókaszúboróka-pajzstetűborókarozsdaUgron Ákos GáborLászló Tibor ZoltánBordeauxközösségi borfeldolgozóuborka peronoszpóraBorkultúrafürtös uborkanyílbordázatlaboratóriumKifejtő borsóVelőborsóCukorborsóBorhibaBorbetegségBorkezelésBorfogyasztásMegyimóri GáborBorsodi Sörgyárborexportforralt borAz Év bortermelője MagyarországonBorealis L.A.TPannonhalmi borvidékborzseléBorsos malombörtönJásdi BorteraszBorjour MagnumbortermelésBalla Borászataz Év bortermelőjeMénesi borvidékborokjúlia-borbolyaNeszmélyi Borvidékborkülönlegességjégborfőborszáraz borA&L Canada LaboratóriumBőralmacsicseriborsóBorealis L.A.T Hungary Kft.Budai ArborétumarborétumKenyér és BorünnepNagy-Somlói Borvidékborsó-levéltetűborostyánbioborversenylaborfelszerelésekNémet Borászati IntézetcsomborborászokBükki borvidékborókaborsikafűborágazatborlepárlásborsómolyborsólevéltetűBadacsonyi BorvidékgyümölcsgyümölcstermesztésgyümölcsültetvényNAIK Gyümölcstermesztési KutatóintézettojásgyümölcsÉszakkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstrópusi gyümölcsiskolagyümölcsgyümölcsösgyümölcsrepedésgyümölcsmolygyümölcsfaglöospóriumos gyümölcsrothadáskeleti gyümölcsmolyközönséges gyümölcsfa-takácsatkapiros gyümölcsfa-takácsatkamoníliás gyümölcsrothadászöldség-gyümölcsegzotikus gyümölcsbogyós gyümölcsGyümölcstermesztési Kutatóintézetgyümölcspárlatgyümölcs feldolgozó üzemgyümölcslégyümölcsrázógépgyümölcsfeldolgozásmérsékelt égövi gyümölcsfajgyümölcsös-ültetvénygyümölcsminőségutóérő gyümölcsökgyümölcsfeldolgozócsonthéjas gyümölcsGyümölcskülönlegességgyümölcsösök vértetűGyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetgyümölcsmúmiagyümölcsszedésgyümölcsfákgyümölcsök áragyümölcsritkításgyümölcsökgyümölcshullásSimon GyümölcsalmaDalmand Zrt.szalmaHinfner KálmánalmavarasodásMagyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetemobilalkalmazásszalmaszecskázópálmaolajalmamolyalmalevél-aknázómolyalmafazöld alma levéltetűalmalevél-atkaléalmaalmafa lisztharmatalmaültetvényforgalmazásHoneycrisp almaDalmandalmafiloxériaSzabolcsi almadíszalmaalmalisztharmatalmafa vértetűszalmadarázsszalmabálaalkalmazásalmatermelésalmatermesztésipari almaalma keserűfoltosságalma gubacsszúnyogalmaágazatalmalébirsalmaKenessey Kálmánalkalmazottfrissen préselt almaléNFC almaléforgalmazókforgalmazóétkezési almaalmafajtákHonti almatéli fehér kálvil almarétesalmaPónyik almazöld almalevéltetűKálmán körtelevélpirosító alma-levéltetűalmatermésűekgépforgalmazásterményforgalmazásalmalé sűrítménypálmaliliomalmapiacőszibarackzöld őszibarack levéltetűhomokháti őszibarack pálinkameggyMagyar Meggytermelők SzövetségemeggylevesmeggybefőttIpari meggycseresznyemeggymeggyfúró ormányosbabérmeggymeggyrázóléipari meggyzselnicemeggy-levéltetűcseresznyeamerikai keleti cseresznyelégyeurópai cseresznyelégyCseresznyelégyfekete cseresznye-levéltetűcseresznyeexportszilvaszilvamolySzarvasi Szilvanappoloskaszagú szilvadarázsbábaszilvaLótuszszilvavérszilvaKökényszilvaszilvatermésszilvatermesztésszilvarozsdaszilvadarázsszilvaorrú keszeg
Agrárhírek / Agrárgazdaság

Szőlő-, alma- és körte-körkép a világból

2021. július 17.

Az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) előrejelzései szerint a csemegeszőlő termésének mennyisége globális léptékben a 2017-2018-as szezon rekordja alatt marad: idén 24,7 millió tonna várható.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

A legjobb 50 - díjazták a borvilág remekeit

2021. július 15.

A 17 ország különböző tételeit felsorakoztató Best in Show listát Franciaország dominálta 15 borával: ezzel Champagne, Bordeaux, Burgundia és a Rhône borvidékek megfelelően reprezentálásra kerültek.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Szürkepenész – hogyan védekezzünk a kórokozó ellen szőlőben?

2021. július 15.

A szürkepenész (Botrytis cinerea) egy széles tápnövény körrel rendelkező kórokozó, mely elsősorban a szőlőtermesztésben, valamint a dísznövény termesztésben okoz jelentős problémákat. A kórokozó élő és elhalt növényrészeken egyaránt képes áttelelni.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Növekvő trend figyelhető meg a borok alkoholtartalmában

2021. július 10.

Az alkoholtartalom alakulására egy adott évjárat időjárási körülményei, valamint a borász által hozott számos döntés hatást gyakorol.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Európai szőlőkereskedelmi körkép

2021. július 9.

A forróság hatására korán kezdődött a szőlőszezon Egyiptomban, ugyanakkor Olaszország késlekedve lépett színre, így nem alakulhattak ki az ellátási átfedések, amelyek biztosíthatták volna a folyamatos utánpótlást.

Szakcikkek / Növényvédelmi előrejelzés

Intenzív a keleti gyümölcsmoly rajzása

2021. július 8.

Kajszin az előbbi levéltünetek mellett a termésen is okozhat megbetegedést a sztigmina, ami rontja a piaci értékét.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Lassabb érés - jobb bor

2021. július 5.

A bogyóérés sebességének minőségre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdések hívták életre azt a kutatást, amely során a szakemberek Cabernet Sauvignon ültetvényekben hajtottak végre az éréslassításra vonatkozó kísérleteket.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Globális Szőlő Kongresszus

2021. július 3.

Európában a COVID-2019 pandémia hatására kialakult új étkezési szokások a szőlőfogyasztásra is hatást gyakoroltak.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Jó permetszerből kevesebb is elég a szőlőnek: IKR Agrár növényvédő szerek a Bujdosó családi birtokon

2021. június 30.

Bujdosó Ferenc szerint, ha mérlegre kell tenni a dolgokat, akkor a kiváló borhoz sokkal inkább egészséges szőlőszemekre lesz szükségünk, mint technikai zsonglőrködésre. Közepes vagy rossz alapanyagból ugyanis nincs mit feltárni egy borban, még a legjobb borásznak sem. A Balatoni borrégió egyik legkedveltebb pincészeténél ezért kiemelt hangsúlyt fektetnek a növényvédelemre, illetve azokra a modern fitotechnikai megoldásokra, amelyek kíméletesebb szerekkel a megelőzésre helyezik a hangsúlyt az ültetvényekben. A permetezéshez egy régi partner, az IKR Agrár Kft. szaktanácsai alapján választanak termékeket.