Címke: Szőlő

szőlő

A kerti vagy bortermő szőlő (Vitis vinifera) és számos ismert fajtája elsősorban a borkultúrában érdemel nagy figyelmet. Az ókor óta ismertek adatok a növény termésének borként való és gyógyászati alkalmazásáról. A honfoglaláskor a szőlőtermesztés a mai Magyarország területén már több mint ezeréves múltra tekintett vissza. A több mint száz szőlőfajta között találunk csemegeszőlő-fajtákat és borszőlőfajtákat is. A Vitis vinifera fajtái kivétel nélkül fogékonyak a gombabetegségekre (lisztharmat, peronoszpóra) és megtámadják őket a rovarkártevők (filoxéra, szőlőmoly, szőlőilonca). A KSH adatai szerint 2017-ben 73 437 hektár volt az összes szőlőtermő terület Magyarországon, a termés pedig 529 592 tonna. Hazánk éves bortermelése 3,5-4 millió hektoliter körül alakul, melyhez a szőlőt a 22 történelmi borvidéken érlelik. A hegyközségek, a bortermelés hivatalos alapegységei. A szőlő termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál Szőlő-bor rovatában.

Kapcsolódó címkék

állásbörzeLamborghiniborrugós boronaTokaji Borvidékborsóőszi takarmányborsóbórhiányfogasboronaboronauborka mozaik vírusbordás keluborkaszárazborsótárcsás boronaTrelleborgBorealis L.A.T. Hungária Kft.kígyóuborkaKer-Bor Kft.Kalmár TiborbíborherezsomborforgóboronaUrbán ZsomborborszőlőÉv BortermelőjeborászbioborMagyar Bor AkadémiaÉv Borászaborászati gépek beszerzéseborászatborászati gépborpiacPolgár GáborBenedek BorbálaBalatonboglári Borgazdasági Zrt.borversenyhengerboronazöldborsóSoproni borvidéktalajborításFrittmann borászatMagyar Szőlő- és Bortermelők Egyesületeborászati támogatásBoros JánosNemzeti Borkiválóság Programborsózsizsikbőrcsomósodás-kórbőrcsomósodáskórmátrai borvidékDubicz Borászat és SzőlőbirtokPannónia Női Borrendborászati szakkiállításTarcali GáborCatros tárcsás boronaOrszágos Syngenta BorversenyKoch borászatkisüzemi bortermelőszekszárdi borvidéktolnai borvidéksalátauborkakonzervuborkaMagyar Borok Eredetmintázati Térképe Programbormarketingrozébornemzeti borkincstár programÉv Bortermelője 2017borvidékMagyar Bor NagydíjMagyar Borszakírók KöreKülhoni Magyar Borászok EgyesületeborkrémlevessárgaborsóDél-Balatoni borvidékborközpontBorjog és Bormarketing Konferenciaborászati ágazatborjúborkóstolóDr. Csíbor IstvánfehérborvörösborBidló Gáborélelmiszer-laboratóriumhajtatott uborkaEgri BorvidékGál TiborBorászok BorászaBorsó-aknázólégyborsórozsdauborkalisztharmatBorreformBorealisBalatonboglári borvidékCanter Borházborókaszúboróka-pajzstetűborókarozsdaUgron Ákos GáborLászló Tibor ZoltánKecskeméti barackpálinka és borfesztiválBordeauxközösségi borfeldolgozóuborka peronoszpóravörösborfesztiválBorkultúraBorkóstolásBormedencefürtös uborkaÚjborfesztiválnyílbordázatszőlő-bor nemzeti támogatási programlaboratóriumKifejtő borsóVelőborsóCukorborsóCsokiLaBorBorhibaBorbetegségBorkezelésBorfogyasztásMegyimóri GáborBorsodi Sörgyárborexportforralt borAz Év bortermelője MagyarországonBorealis L.A.TPannonhalmi borvidékborzseléOrszágos Borszakértő BizottságBorsos malombörtönJásdi BorteraszBorjour MagnumbortermelésBalla Borászataz Év bortermelőjeMénesi borvidékborokOrszágos Borversenyjúlia-borbolyaNeszmélyi BorvidékIX. Akali Bor Napja Mandulavirágzáskorborkülönlegességjégborfőborszáraz bora szemelt szőlőből készült borA&L Canada LaboratóriumBőralmacsicseriborsóbórtrágyázásborászati szakbemutatóBorealis L.A.T Hungary Kft.Budai ArborétumarborétumKenyér és BorünnepbortermelőkNagy-Somlói Borvidékborsó-levéltetűeAmborsiaborászati pályázatborostyánerdőborításAvasi BorangolásborházakborünnepXXV. Szegedi BorfesztiválOrbán napi BorünnepbioborversenybóraxlaborfelszerelésekNémet Borászati IntézetcsomborDuna menti borrégióBalatoni Hal- és BorünnepborászokXXVII. Bükkaljai Borfesztivál és Nemzetközi BorversenybortúraborvacsoraBükki borvidékVinalia Bajai Nemzetközi BorfesztiválVingardium Borligetborókaborsikafűbordóilébor roadshowborágazatBalatonBorborlepárlásegri borXIV. Gyógy-Bor NapokXXVI. Vonyarci Boros ForgatagborsómolyborsólevéltetűBor7Badacsonyi BorvidékgyümölcsgyümölcstermesztésgyümölcsültetvényNAIK Gyümölcstermesztési KutatóintézettojásgyümölcsÉszakkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstrópusi gyümölcsiskolagyümölcsgyümölcsösgyümölcsrepedésgyümölcsmolygyümölcsfaglöospóriumos gyümölcsrothadáskeleti gyümölcsmolyközönséges gyümölcsfa-takácsatkapiros gyümölcsfa-takácsatkamoníliás gyümölcsrothadászöldség-gyümölcsalternáriás gyümölcsfoltosságegzotikus gyümölcsbogyós gyümölcsGyümölcstermesztési Kutatóintézetgyümölcspárlatgyümölcs feldolgozó üzemgyümölcslégyümölcsrázógépgyümölcsfeldolgozásmérsékelt égövi gyümölcsfajgyümölcsös-ültetvénygyümölcsminőségutóérő gyümölcsökgyümölcsfeldolgozócsonthéjas gyümölcsGyümölcskülönlegességgyümölcsösök vértetűGyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetgyümölcsmúmiagyümölcsszedésgyümölcsfákgyümölcsök áragyümölcsritkításgyümölcsökgyümölcshullásSimon GyümölcsalmaDalmand Zrt.szalmaHinfner KálmánalmavarasodásMagyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetemobilalkalmazásszalmaszecskázópálmaolajalmamolyalmalevél-aknázómolyalmafazöld alma levéltetűalmalevél-atkaléalmaalmafa lisztharmatalmaültetvényforgalmazásHoneycrisp almaDalmandalmafiloxériaSzabolcsi almadíszalmaalmalisztharmatalmafa vértetűszalmadarázsszalmabálaalkalmazásalmatermelésalmatermesztésipari almaalma keserűfoltosságalma gubacsszúnyogalmaágazatalmalébirsalmaKenessey Kálmánalkalmazottfrissen préselt almaléNFC almaléforgalmazókforgalmazóétkezési almarzisztens almafajtaalmafajtákHonti almatéli fehér kálvil almarétesalmaPónyik almazöld almalevéltetűKálmán körteNemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszerhúsforgalmazáslevélpirosító alma-levéltetűalmatermésűekgépforgalmazásterményforgalmazásalmalé sűrítménypálmaliliomalmapiacőszibarackzöld őszibarack levéltetűhamvas őszibarack levéltetűhomokháti őszibarack pálinkameggyMagyar Meggytermelők SzövetségemeggylevesmeggybefőttIpari meggycseresznyemeggymeggyfúró ormányosbabérmeggymeggyrázóléipari meggyzselnicemeggy-levéltetűcseresznyeamerikai keleti cseresznyelégyeurópai cseresznyelégyCseresznyelégyfekete cseresznye-levéltetűcseresznyeexportszilvaÁllami Ménesgazdaság SzilvásváradszilvamolySzarvasi Szilvanappoloskaszagú szilvadarázsbábaszilvaszilva levélatkaÁzsiai datolyaszilvaVirginiai datolyaszilvaLótuszszilvavérszilvaKökényszilvaMarianna szilvaszilvatermésszilvatermesztésszilvarozsdaszilvadarázsszilvaorrú keszeg
Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Darabja 700 forint: ezt tudja a világ legdrágább epre

2024. március 26.

Az „Omakase Berry” névre hallgató eper elképesztő árakkal és páratlan ízélménnyel hódítja meg a világot.

Szakcikkek / Növényvédelem

A talajtakarás előnyei szőlőben

2024. január 4.

A szőlőültetvényekben jelenleg is általános az intenzív talajbolygatás, főleg ami a szőlő sorközeit érinti. Ezzel szemben megoldást jelentő alternatíva lehet a növénytakarásos kezelés. A sorközvetés folytán azonban a talajt átszövő gyökérzet vízkonkurenciaként jelenhet meg a szőlő számára, és azokban az esetekben, amikor ez kerülendő, például telepítés esetén, megoldást jelenthet a szalmatakarás.

Videó
A talajtakarás előnyei szőlőben

5:27

A talajtakarás előnyei szőlőben

2024. január 3.

A szőlőültetvényekben jelenleg is általános az intenzív talajbolygatás, főleg ami a szőlő sorközeit érinti. Ezzel szemben megoldást jelentő alternatíva lehet a növénytakarásos kezelés. A sorközvetés folytán azonban a talajt átszövő gyökérzet vízkonkurenciaként jelenhet meg a szőlő számára, és azokban az esetekben, amikor ez kerülendő, például telepítés esetén, megoldást jelenthet a szalmatakarás. A sötétbarna, humuszban gazdagabb talaj felmelegedésre, ezáltal a párologtatásra való hajlama sokkal kifejezettebb, így jelentős mennyiségű vizet veszíthet, így szalmatakarással csökkenthetjük a vízveszteség mértékét. A kellően vastag, elhalt növényi maradványnak, jelen esetben szalmatakarásnak köszönhetően a gyomok csírázásához szükséges fényviszonyok sem alakulnak ki, és így nem szükséges a kapálás sem. Hogyha intenzív kapálás, és szervesanyag-beforgatás zajlik egy talaj esetében, a szervesanyagot lebontó korhadéklakó szervezetek felszaporodnak a mikrobiális közösségen belül.

Szaktanácsadás

Mikor ajánlott a szőlőt metszeni? Télen elvégezhető ez a munka?

2023. december 30.

Rosszat teszek-e, ha még télen metszem meg a szőlőtöveket? Mikor ajánlott a szőlőt metszeni?

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Szőlészek, borászok figyelem! Az ágazatot érintő jogszabályi aktualitásokról

2023. december 7.

,,A mezőgazdaság és a szőlő- és borágazat helyzete” téma köré rendeződött a XIV. Márton-napi újbor Ünnep Soltvadkerten. A rendezvényen, melyet a Kunsági borvidék szívében rendeztek meg, részt vett Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, aki nagy mélységekbe merülve taglalta az ágazatot érintő változásokat.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Őszi témák, 1.: innovatív és rezisztens borszőlő fajták

2023. október 17.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (továbbiakban Nébih) Helvécia állomásán egy rendezvény szervezésének keretein belül került bemutatásra egy új ültetvény, ahol innovatív és rezisztens borszőlő fajtákat vizsgálnak a szakemberek.

Szakcikkek / Házikert

Hasznos pergola- és lugasötletek, amit jövőre megvalósíthatunk

2023. október 8.

Íme pár hasznos pergolaötlet, ami nálunk már bevált a kertben!

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Íme, a világ legdrágább szőlője!

2023. október 5.

El tudja képzelni, hogy a világ másik felén akad egy olyan gyümölcs, amelyet szó szerint aranyárban árulnak és ennek ellenére meg is veszik az emberek? De vajon mitől olyan különleges ez, miben más, mint a hozzá hasonló fajták, miként termesztik, és legfőképpen, mi alapján árazzák be?

Agrárhírek / Szőlő-Bor

A mag nélküli szőlő vizsgálata

2023. október 3.

Ma már – népszerűségét tekintve – simán felülmúlja a mag nélküli szőlő a hagyományos, magos fajtákat. Hogy miért? Mert könnyebben eszik a gyerekek, az idősek, és különben is, minek bajlódjunk a magok szétrágásával, ha bármelyik élelmiszerboltban kaphatunk mag nélküli fajtát is a szezonon belül? De mi a helyzet akkor, ha az emberek orra alá dörgöljük azt, hogy az ilyen szőlők egészen biztosan nem természetesek?