A kerti vagy bortermő szőlő (Vitis vinifera) és számos ismert fajtája elsősorban a borkultúrában érdemel nagy figyelmet. Az ókor óta ismertek adatok a növény termésének borként való és gyógyászati alkalmazásáról. A honfoglaláskor a szőlőtermesztés a mai Magyarország területén már több mint ezeréves múltra tekintett vissza. A több mint száz szőlőfajta között találunk csemegeszőlő-fajtákat és borszőlőfajtákat is. A Vitis vinifera fajtái kivétel nélkül fogékonyak a gombabetegségekre (lisztharmat, peronoszpóra) és megtámadják őket a rovarkártevők (filoxéra, szőlőmoly, szőlőilonca). A KSH adatai szerint 2017-ben 73 437 hektár volt az összes szőlőtermő terület Magyarországon, a termés pedig 529 592 tonna. Hazánk éves bortermelése 3,5-4 millió hektoliter körül alakul, melyhez a szőlőt a 22 történelmi borvidéken érlelik. A hegyközségek, a bortermelés hivatalos alapegységei. A szőlő termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál Szőlő-bor rovatában.
2018. október 16.
Összességében elmondható, hogy egy nagyon meleg, változatos csapadékeloszlású, korai éréssel dúsított évjárat áll mögöttünk, ami komoly kihívások elé állította mind a szőlészeket, mind a borászokat.
2018. október 14.
A nitrogén fontos a szőlőben. A szőlőültetvényekben ezért helyesen kell megállapítani a nitrogénpótlás mértékét. A számításhoz számos tényezőre kell figyelni: talajtani sajátosságok, a tőkék növekedési ereje, a talajápolás módja, az évjárat hatásai.
2018. október 11.
A termés minőségi szempontból a tavalyi évjárathoz hasonló, a szüret időpontjától és a fajtától függően 21-22, esetenként magasabb mustfokkal és literenként 6-7 grammos savtartalommal szüretelték a szőlőt.
2018. október 8.
A szőlő valódi bogyótermésében neveli magvait különböző fejlődési szakaszokon át. A szőlő virágzatának és virágainak kialakulásáról, a termésről, benne a bogyók és a magok fejlődéséről, hasznosságáról, ezeket veszélyeztető betegségekről, rendellenes tápanyag-ellátásáról olvasható az írásban.
2018. október 7.
A szőlő szürkerothadásáért felelős kórokozó kozmopolita, polifág faj. Gazdasági jelentősége igen nagy; bár a szőlő minden zöld részét fertőzheti, elsősorban az éredő fürtök károsításával okoz jelentős kárt. A Botrytis cinerea által okozott tüneteket és a gomba elleni védekezési lehetőségeket foglalja össze a Szerző.
2018. október 5.
A harmonikus tápanyagellátás fogalmán azt értjük, hogy a termesztett növény számára olyan mennyiségben és arányban biztosítjuk a létfontosságú tápelemeket.
2018. október 2.
A szőlőtőkén fejlődő hajtások jó beérése vesszővé, minden évben kétszeresen fontos, hiszen a vesszők a téli rügyeket hordozzák és táplálják, továbbá maguk a vesszők a tőke ivartalan szaporító képletei.
2018. október 2.
November első dekádjában (4-6.között) a szőlészet és borászat, a gyümölcsfeldolgozás, a gyümölcslevek és szeszes italok nemzetközi technológiai szakvására nyitja meg a kapuit Stuttgartban, az innováció európai fellegvárában.
2018. október 1.
Az Agrárminisztérium a szőlőültetvények korszerűsítését továbbra is fontosnak tartja, ezért 2020-ig 45 millió eurós keretre lehet ezen a jogcímen pályázni 2018 februárjától.