A kerti vagy bortermő szőlő (Vitis vinifera) és számos ismert fajtája elsősorban a borkultúrában érdemel nagy figyelmet. Az ókor óta ismertek adatok a növény termésének borként való és gyógyászati alkalmazásáról. A honfoglaláskor a szőlőtermesztés a mai Magyarország területén már több mint ezeréves múltra tekintett vissza. A több mint száz szőlőfajta között találunk csemegeszőlő-fajtákat és borszőlőfajtákat is. A Vitis vinifera fajtái kivétel nélkül fogékonyak a gombabetegségekre (lisztharmat, peronoszpóra) és megtámadják őket a rovarkártevők (filoxéra, szőlőmoly, szőlőilonca). A KSH adatai szerint 2017-ben 73 437 hektár volt az összes szőlőtermő terület Magyarországon, a termés pedig 529 592 tonna. Hazánk éves bortermelése 3,5-4 millió hektoliter körül alakul, melyhez a szőlőt a 22 történelmi borvidéken érlelik. A hegyközségek, a bortermelés hivatalos alapegységei. A szőlő termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál Szőlő-bor rovatában.
2017. december 31.
December közepén New Yorkban járva, hirtelen jött az ötlet, hogy az „urban farming” (városi gazdálkodás) szőlészetet érintő újdonságát Brooklynban felkeressem.
2017. október 10.
Nemzetközi szintű szőlész-borász képzést segítő, országos szakmai platform létrehozását tűzte ki célul a hazai borászati szakma.
2017. szeptember 19.
Valóban ennyire sokoldalú szer a vízüveg? Hogyan fejti ki a hatását, és milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal, kockázatokkal jár a kijuttatása?
2017. szeptember 18.
A szaporítótelepek évenkénti rendszeres növényegészségügyi vizsgálata a szőlő szaporítóanyagok certifikációs rendszerének részét képezi.
2017. szeptember 7.
A szőlő minden fiatal zöld részét fertőzi (levél, levélnyél, hajtástengely, fürtkocsány, bogyók), de a legsúlyosabban a fürtöket károsítja.
2017. augusztus 31.
Magyarországon évente 40-50-szer riasztják ilyen esethez a tűzoltókat, ezeknek a felénél viszont már nem tudnak segíteni.
2017. augusztus 30.
Az első öt hónapban a magyar borkivitel mennyisége elérte a 330 ezer hektolitert, értékben pedig a 11,3 milliárd forintot.
2017. augusztus 29.
Megkezdték a kékoportó szüretelését, a termés minősége nagyon jó.
2017. augusztus 27.
Ha agyonütnek, sem tudom megmondani, hogy hányadik alkalommal vehettem részt a fenti címen meghirdetett rangos rendezvényen.