Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Október

Agrofórum Online

Bár egyre hűvösebbre és csapadékosabbra fordult az ősz idén, továbbra is örvendhetünk a kert kincseinek az októberben szezonális zöldségek és gyümölcsök sokaságával. Lássuk, mit tudnak a hónap sztárjai, a fekete berkenye és a csicsóka!

Ebben a hónapban is részletesebben megismerkedünk egy zöldség- és egy gyümölcsfélével: a gyümölcsök közül a fekete berkenye, a zöldségek közül pedig a csicsóka kerül sorra októberben.

Aki kíváncsi az előzményekre is, íme, hogy az eddigi hónapokban melyik növények kerültek bővebb bemutatásra:

A színpompás ősz is sok finomságot tartogat még nekünk

Elsőként nézzük végig az alábbi táblázatban, hogy milyen kínálatból válogathatunk az ősz derekán:

ZöldségekGyümölcsökFűszernövények
Paradicsom, Burgonya, Csicsóka, Édesburgonya, Brokkoli, Karalábé, Karfiol, Cékla, Sóska, Spenót, Pak-choi, Madársaláta, Jégsaláta, Endíviasaláta, Fejes saláta, Radiccio, Rukkola, Mángold, Cikória, Fodros kel, Cukkini, Édeskáposzta, Fekete retek, Hónapos retek, Kelbimbó, Kelkáposzta, Lila káposzta, Kínai kel, Kukorica, Patisszon, Petrezselyem-gyökér, Sárgarépa, Póréhagyma, Lilahagyma, Snidling (metélőhagyma), Sütőtök, Tök, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldborsó, ZöldpaprikaAlma, Birsalma, Körte, Fekete berkenye, Csipkebogyó, Füge, Gesztenye, Gránátalma, Őszibarack, Szőlő  Bazsalikom, Kapor, Menta, Petrezselyem-zöld  

A csicsókát (Helianthus tuberosus) igénytelensége és gumóinak táplálkozási értéke együttesen igazi kinccsé teszi a kertben és a konyhában is. Hála a szerteágazó jó tulajdonságainak, újra felfedezték a hobbikertészek is ezt az Észak-Amerikában őshonos növényt.

A csicsóka évelő növény, a napraforgó közeli rokona, amely akár 2,5-3 méter magasra is képes megnőni. 4-8 cm-t elérő fészkes virágzatai a napraforgóéhoz hasonlóan feltűnőek (bár annál jóval kisebbek), sárga vagy vörösesbarna színekben pompáznak. A virágok szeptemberben kezdenek el nyílni, és a csicsókák egész ősszel virágoznak.

A csicsóka akár 2,5-3 méter magasra is megnőhet, szárai végén hozza fészkes virágzatait

Gyengébb talajokon is sikeresen termeszthetjük, viszont a tápanyagokban gazdag, meleg, napnak kitett élőhelyeken gyorsabban és egészségesebben fejlődik. Ehető gumói szeptembertől egészen a következő év tavaszáig szedhetők. A legnagyobb termést az első és a második évben hozzák a növények (egyetlen növény akár 4-5 kg gumót is nevelhet).

A talajon kívül a fény mennyiségére sem igényes, ezért jól tűri a szárazságot és az árnyékosabb helyet is, viszont a túlzott talajnedvességet nem állja.

A csicsókát gumójáért termesztjük, amely egyaránt alkalmas emberi fogyasztásra és takarmányként is. A gumó természetes formában tartalmaz vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket, illetve béta-karotint, B1-, B2-, B3- és C-vitamint is. A gumók magas rost-, vitamin- és értékes ásványianyag-tartalmúak, cukorbetegek, fogyókúrázók, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára ajánlhatók.

A gumókat friss felszedést követően párolhatjuk, süthetjük és főzhetjük is. A burgonyához hasonlóan saláták alapanyaga, de különféle sültek és rántott ételek körete is lehet.

A fekete berkenye (Aronia melanocarpa) sötétszínű bogyóinak köszönhetően napjainkban igazán népszerűvé vált az egészségtudatos fogyasztók körében. Ez a bogyógyümölcsű növény ugyanis egyike az antioxidánsokban leggazdagabb gyümölcsöknek (maga mögé utasítva az áfonyát, a szedret és a fekete ribizlit is). A csicsókához hasonlóan Észak-Amerikából származik, onnan hozták be Európába a 20. század elején. A fekete berkenye több száz rokonával együtt a rózsafélék családjába tartozik, ahol többek között a korallberkenye, a madárberkenye és a lisztes berkenye is helyet kapott.

Antioxidánstartalma mellett C-vitaminban, mangánban és K-vitaminban is gazdag. Sötét színű bogyóit antociántartalmának köszönheti. Kutatásokkal igyekeznek megerősíteni hatékonyságát a rákmegelőzésben, emellett már bizonyított szívvédő és cukorbetegség-megelőző hatása.

A fekete berkenye antociántartalmának köszönheti sötét színű bogyóit

Termeszthető és kertészetekben kapható fajtái között 1,5-2,5 méter magasra növőket is vásárolhatunk. Apró, hófehér virágai pillangócsalogatók és illatosak, és áprilisi virágzásával sok lepkét vonz a kertbe. Gyümölcse már augusztusban érik, és egészen október végéig szüretelhető. Bogyóival a különböző kertlakó madárfajokat is a környékre csábítja.

A legtöbb kertben termeszthető, fény- és vízigényes, mivel sekélyen gyökerezik. Viszonylag szépen fejlődik félárnyékban is, de ha tehetjük, napra ültessük! A meszes talajokat nem kedveli, ültetésnél minden talajtípus esetén érdemes megtámogatni a földet savanyú (rhododendron) virágfölddel. Ha sövénynövényként szeretnénk ültetni, akkor 60-70 cm-es ültetőtávolságot mindenképpen hagyjunk két növény között! Ha a gyümölcséért szeretnénk nevelni, akkor nagyobb, minimum 1,2-1,5 métert hagyjunk meg neki minden oldalról! Metszés tekintetében érdemes tudni, hogy az újonnan ültetett növényeket 2-3 rügyre vissza kell vágni és évente három-öt erősebb hajtást kell hagyni. Fontos, hogy ne árnyékolja be túlzottan a lombkorona a cserje belsejét, ehhez érdemes évente megtisztítani a lombozatot, és a legöregebb ágakat vissza kell metszeni.

Kapcsolódó cikkek:

Elődeink tudása – ízelítő a népi gyógyászatból I.

2025. január 29. 05:40

Általában nem könnyű kikeveredni mostanság a vírusos megbetegedésekből, emiatt is kezdtem el utánanézni a régi, növényi alapú recepteknek, amik talán segíthetnek.

Mit kell tudni a komposztteáról?

2025. január 22. 05:40

Miből lehet elkészíteni a komposztteát? Miért jó megoldás a kertben a növények tápanyag-utánpótlására?

Mitől nőnek kalaposgombák az udvar gyepén?

2025. január 19. 05:40

A kertünk gyepén megjelenő, egyedülálló vagy csoportosan növő kalaposgombákról érdemes tudni, hogy jót vagy rosszat jeleznek, mit kezdhetünk velük, és ha el kell őket távolítanunk, azt hogyan tegyük.

Minden fontos tudnivaló a télen elvégzett metszésről

2025. január 8. 05:40

Ha betartjuk a téli metszés szabályait, és a megfelelő növényeket a megfelelő módon metsszük meg, akkor gyümölcstermő növényeink bőtermők, dísznövényeink pompásak és egészségesek lesznek.

Padlizsán hajtatása

2020. március 6. 04:37

A padlizsán fóliás és üvegházi termesztése - a holland tapasztalatokat átvéve, és a hazai viszonyokra adaptálva - járható útnak bizonyult.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Március

2023. március 19. 05:38

Már kora tavasszal ugrásszerűen megnő a választék a hazánkban idényszerű (szezonális) gyümölcsökből és zöldségekből. Keressük őket a boltokban, vagy termesszük őket otthon! Ebben a hónapban a rukkolával, spárgával és az importból származó kivivel is megismerkedünk.

Termesztett növényeink népi elnevezései

2023. március 21. 05:38

Mi fán terem a majombarack? Melyik gyümölcsünk a Boldogasszony csipkéje? Melyik fűszernövényre gondol az, aki Szent Antal füvéről beszél? A földialmának melyik részét fogyasztjuk, és kell-e a lestyános tyúkhúslevesbe löböstököt tenni?

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Szeptember

2023. szeptember 17. 06:40

Beköszöntött a színes és napsütötte ősz, ami szeptember havában még gazdagon ontja a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket is.