9℃ 1℃
március 1. Albin, Albina, Leonita, Lea
Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Szeptember

Agrofórum Online

Beköszöntött a színes és napsütötte ősz, ami szeptember havában még gazdagon ontja a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket is.

Egy ideális Vénasszonyok nyarán a kertünk és az áruházak polcai vígan ontják még a magyar idényzöldségeket és -gyümölcsöket, így bőségesen válogathatunk. A zöldségespult kifejezetten gazdag még, de a helyesen gondozott fűszernövényekről és a gyümölcsfákról is bőven szüretelhetünk ilyenkor szeptemberben.

Ebben a hónapban is részletesebben megismerkedünk egy zöldség- és egy gyümölcsfélével is: a gesztenye és a sütőtök kerül sorra.

Aki kíváncsi az előzményekre is, az eddigi hónapokban a következő növények kerültek bővebb bemutatásra:

Először ebben a táblázatban végigböngészhetjük, hogy milyen kínálatból válogathatunk szeptemberben:

ZöldségekGyümölcsökFűszernövények
Burgonya, Paradicsom, Brokkoli, Cékla, Cukkini, Csicsóka, Patisszon, Padlizsán, Mángold, Radiccio, Rukkola, Endíviasaláta, Jégsaláta, Édeskáposzta, Fejes saláta, Madársaláta, Pak-choi, Sóska, Spenót, Fekete retek, Fodros kel, Fokhagyma, Lilahagyma, Póréhagyma, Snidling (metélőhagyma), Újhagyma, Vöröshagyma, Karalábé, Karfiol, Kelbimbó, Kelkáposzta, Lila káposzta, Kínai kel, Kukorica, Petrezselyem-gyökér, Sárgarépa, Sütőtök, Tök, Uborka, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika  Alma, Körte, Őszibarack, Birsalma, Szilva, Szőlő, Áfonya, Berkenye, Füge, Gesztenye, Gránátalma, Szeder,  Bazsalikom, Kapor, Menta, Petrezselyem-zöld,

Most pedig érkezzenek az ehavi sztárvendégek, a gesztenye és a sütőtök.

A bükkfafélék családjába tartozó gesztenyenemzetség (Castanea) mintegy tucatnyi fajból áll, ezek közül Európában csak egyetlen, a szelídgesztenye (Castanea sativa) honos, leginkább a vulkanikus eredetű hegyek, dombok meleg oldalainak a növénye.

A gesztenye rendkívül gazdag vitaminokban és élelmi rostban is

A gesztenye melegkedvelő növény, de igényli a téli hideget is a nyugodt pihenéshez. A pangó vizet nagyon rosszul tűri, ezért csak a jó vízelvezetésű, hegyvidéki lejtőkön érzi jól magát. Emellett a meszes talajú vidékeken sem találjuk meg, mert mészkerülő. Hazánkban a dombsági területeken és az Alpokalján találkozunk vele szép számmal.

Kevésbé köztudott, hogy megfelelő körülmények között Magyarországon akár 500 évet is élhet, így a leghosszabb életű őshonos gyümölcsfánk. A dióhoz hasonlóan gyermekeinknek, unokáinknak ültetjük, hiszen magról szaporítva nagyon hosszú idő után terem.

Érdemes tudni, hogy a díszfaként gyakori vadgesztenye ugyan sokkal ismertebb, de a szelődgesztenyével csupán névrokonok. A hasonló nevet a terméseik hasonlósága adta: mindkét esetben szúrós, zöld kupacsban ülnek a barna színű szemek.

A gesztenyéből lekvár, krém és kandírozott gyümölcs is készül, mégis talán legismertebb és legelterjedtebb csemege a belőle készült gesztenyepüré. Rendkívül sok tápanyagot és vitamint tartalmaz, emellett antioxidáns hatású. Sejtvédő E-vitaminban minden gyümölcsnél gazdagabb. Meglehetősen magas a B1-, a B2-, valamint a B6-vitamintartalma is, sőt a C-vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, mennyisége a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonló. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően helyettesíthetők vele a gabona- és burgonyafélék. Zsiradékot csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem. Az úgynevezett élelmirost hányada jelentős, így segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is.

A sütőtök az egyik legkedveltebb őszidéző zöldség, bár eléggé megosztja a közönséget: senki nem marad közömbös iránta, vagy nagyon szeretjük, vagy rá sem bírunk gondolni. A második világháború után alapélelmiszernek számított, majd gyorsan meghódította az egész világot, és szerencsére hazánkban a házikertben is sikerrel nevelhető.

Sütőtöknek számít minden olyan tökfajta, amelyet leginkább sütve fogyasztunk

Bármelyik fajtáról is legyen szó, termesztésüknél nagyon fontos figyelnünk a helyigényére és az öntözésre. Igen érzékenyek a palántái a fagyra, ezért májusig ajánlott várni a kiültetéssel. Sok tápanyagra (pl. komposzt) és vízre a kezdetektől szüksége van, és igen meghálálja a napos helyet.

A sütőtök gyakorlatilag egy gyűjtőfogalom, amelybe minden olyan tökfajta beleszámít, amelyet elsősorban sütve fogyasztunk. Nemcsak kinézetre változatosak és elkészítésük módja is lehet sokféle, de az egészségünket is több fronton támogatja: kiemelkedően magas a béta-karotin-, valamint az A-,B-,C- és E-vitamin-tartalma is. Emellett gyulladáscsökkentő hatását is bizonyították, és mivel serkenti a máj működését is, a tisztítókúra étrendjébe illesztve segítheti a szervezet méregtelenítését.

Kapcsolódó cikkek:

Miért részesítsük előnyben az őshonos növényeket a kertünkben?

2025. február 27. 05:40

A kertünk nemcsak a mi menedékünk, örömünk és kreativitásunk színtere, hanem számtalan élőlény otthona is. Nem mindegy, milyen növények élnek benne, és azokat hogyan gondozzuk. Miért érdemes minél több őshonos növénnyel körbevennünk magunkat?

Ritkább vendégek a madáretetőnél - II. rész

2025. február 25. 05:40

A fenyőfák lakói szintén a legritkább vendégnek számítanak az etetőnél hazánkban. A fenyőrigó, a fenyőszajkó és a fenyőpinty is egyedülálló látvány, így minden madármegfigyelő szerencsésnek mondhatja magát, ha találkozik velük.

Ritkább vendégek a madáretetőnél - I. rész

2025. február 23. 05:40

Vannak olyan fajok, amelyeknek megfigyelése az etetőnél csodaszámba megy. Ilyen vendégünk lehet a hósármány, a csonttollú, a süvöltő és a csíz is.

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

2025. február 21. 05:40

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

Miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Hogyan javítható a kelés aránya?

2023. január 28. 04:37

Magvetésre készülök, szeretném megtudni, hogy miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Előáztatással, előcsíráztatással javítható a kelés aránya?

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.

Miért lesz fás a karalábé és reped fel?

2023. július 29. 04:39

Az utóbbi években nem sikerül jól a karalábétermesztés, a legtöbb gumó fás belül és fel is szoktak repedni. Kérem szépen válaszukat! Miért lesz fás a karalábé, és miért reped fel?

A természetes permetszer hetekkel meghosszabbítja a friss gyümölcsök és zöldségek élettartamát

2023. május 28. 11:42

Mindannyian jártunk már úgy, hogy miután kivettük az uborkát a hűtőből, azt láttuk, hogy az megfonnyadt, összeaszalódott és megpenészedett.