Gépinfo

Növényvédelmi gépek időszakos felülvizsgálata – Hasznos tanácsok

Agrofórum Online

A felhasznált növényvédő szerek és termésnövelő anyagok kijutatására használt géppark az új gépek belépését leszámítva jelentősen nem változott.

A növényvédelmi munkák elvégzésére használt gépeket a pontos permetlé-kijuttatás és környezetkímélő működés kell, hogy jellemezze. Ez igen nagy felelősséget ró kezelőjére, tulajdonosára, hogy a gépek jó műszaki állapotban álljanak munkába. Viszonylag egyszerű a helyzet, ha új gépvásárlására nyílik lehetőségünk. Ebben az esetben minden hivatalosan forgalomba helyezett gép megfelelő ellenőrzés és vizsgálat után kerülhet csak forgalomba.

Kapcsolódó cikkeink:
A biztonságos védekezések előfeltétele: a permetezőgépek gondos felkészítése
Szempontok a permetezőgépek használatához – szőlőültetvényekben
Új innovációs eredmények a permetezőgépek fejlesztésében

A felhasznált növényvédő szerek és termésnövelő anyagok kijutatására használt géppark azonban az új gépek belépését leszámítva jelentősen nem változott. Évek óta vívódunk a növényvédő gépek időszakos felülvizsgálatának bevezetésével. Egy hibásan üzemeltetett géppel komoly károkat okozhatunk mind növényállományainkban, mind környezetünkben, és veszélyeztethetjük a munkát végző ember egészségét is. A nem megfelelően kijutatott növényvédő szer komoly egészségkárosodási kockázatot jelenthet a fogyasztónál is. A munkánk hatékonysága pedig jelentősen csökkenhet.

Az utóbbi években nemcsak a termelési érték, de a felhasznált anyagok köztük a növényvédő szerek mennyisége és értéke is dinamikusan nőtt (1. táblázat).

A problémát felismerve alakítottuk ki a nálunk működőképes mobil állomáshálózatot, melynek kiteljesedése napjainkban folyik. Ezt a feladatot a megyei hálózati alállomási rendszerben a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara látja el.

Előkészületek a felülvizsgálatra

A legfontosabb, hogy ismerjük meg gépünk működési élvét és kezelésének minden részletét. Gondosan tanulmányozzuk a gépkönyvet és a szükséges ismereteket tanuljuk meg és sajátítsuk el a gép kezelését. Erre minden komoly gépforgalmazó nagy hangsúlyt fektet, és ha kezelői tanfolyamot biztosít, éljünk ezzel a lehetőséggel.

Készüljünk fel az előforduló tipikus hibalehetőségekre, illetve annak kezelő általi felismerésére és elhárítására. Ha az utóbbi meghaladná a kezelő lehetőségét, azonnal forduljunk szakszervizhez. Sok esetben telefonos segítség vagy gyorspostával küldött alkatrésszel meg tudjuk oldani a problémákat.

Fontos továbbá, hogy tisztába legyünk a szerkezeti elemekkel. Úgymint: tartály, szivattyú vagy szivattyúk, szűrők (szívó, nyomó, egyedi, vagy speciális), szabályzó elemek, keverő berendezés, szint- és visszajelzők, biztonsági elemek, domborzat követését segítő részek, a keret felépítése és állítási lehetőségei, szórófejek és részei és így tovább.

Szerencsés esetben rendelkezünk gépkönyvvel, mely részletesen segít minket, egyszerűbb esetben az üzemeltetési beállításokban és rendeltetés szerinti használatban. Ha nincs, úgy a géptípus ismeretében az könnyen beszerezhető. Ez a szakszerű használathoz is szakmailag igen indokolt, de a felkészítéshez komoly segítséget jelent.

Abban az esetbe, ha nincs készségünk vagy képességünk a műszaki dolgok iránt, akkor mindenképp ajánlatos szakszerviz vagy szakember segítségét igénybe venni. Ez különösen akkor indokolt, ha a működési elvet nem értjük és bármi rendellenességet észlelve nem tudjuk, hol keressük a hibát, és hogy orvosolhatjuk.

Ne feledjük: a rosszul beállított, helytelenül dolgozó gép munkavégzés közben folyamatosan kárt okoz mind a növényeinkben, mind a környezetünkben, valamint folyamatosan csökkenti munkánk hatékonyságát.

Felkészítés a vizsgálatra

Minden felkészítés a tisztítással kezdődik.

Még a táblán az utolsó permetezés alkalmával mossuk át a gépet és permetezzük ki a technológiai vizet úgy, mintha télre készülnénk. Ezt ajánlatos kétszer elvégezni. Ne feledjük, a külső portalanító mosás ugyanilyen fontos, mert a gépet alaposan át kell vizsgálnunk a következő napokban. Szinte nem lesz olyan alkatrész, amivel ne kerülnénk közvetlen kapcsolatba.

Amennyiben az utoljára használt vegyszerünk csomagoló címkéje speciális tisztítószer használatát írja elő, akkor azt ugyan úgy tartsuk be, mint minden más, év közbeni kultúra váltás alkalmával. Erről semmiképp ne feledkezzünk meg. A tisztító folyadékot, a teljes keretbe belenyomatva tartsuk a szükséges ideig (1-2 óra). Ezután előírás szerint ártalmatlanítsuk és jöhet a végső tisztavizes átmosás.

A következő lépés, hogy minden szűrőt távolítsunk el. Tisztítsuk meg és a sérült betéteket (beöntő, szívó, nyomó, egyedi), ha szükséges, cseréljük.

Ezt követően tisztavizes feltöltéssel és magas szivattyúterhelés mellett járassuk gépünket és ellenőrizzük a csepegés-mentességet, törés és repedés hiányát, valamint a kezelő szervek működését. Ellenőrizzük, hogy a keverés is folyamatos, egyenletes és elég intenzív.

Ha a szivattyú működése nem a megszokott csendes, nyugodt, a teljesítménye gyanúra ad okot, akkor célszerű szakszervizzel átvizsgáltatni, javítatni. Akár magunk is végezhetünk membrán- és szelepellenőrzést, illetve -cserét. Ne feledd: szétszedni csak annak érdemes, aki képes is összerakni!

Ellenőrizzük az olajszintet és légnyomást!

Külön figyelmet érdemel a keret. Sajnos néha nehéz körülmények között, egyenetlen talajfelszínen kell gépeinknek dolgozni, ami a legnagyobb odafigyelés és gondosság mellett is sérülhet, deformálódhat. Ezért ha indokolt, először ellenőrizzük egyenességét, kilengését és stabilitását. Ha szükségessé válna a javítása, semmi esetre se a helyén barkácsoljunk, hanem szedjük elemeire és cseréljük, vagy szakmáját értő lakatossal javítassuk. Ez általában kisebb anyagigényt jelent, de gondos munkát igényel.

Visszaépítésnél figyeljünk a tömlők épségére, szórófejek egyenletes osztására. (Ez általában 50 cm, különösen az összehajtás csuklópontjainak távolsága szokott gondot okozni. Ezért a visszaszerelést tervezzük meg. Az egyszerű szabó igazságát ne feledjük: előbb kétszer mérj, és egy szer vágj!) Pontos kötőelem rögzítésekre különösen figyelni kell.

Ha az észlelt törések, repedések, szivárgások kijavításra kerültek, úgy kezdődhet a kezelő szervek ellenőrzése: nyomásmérők, nyomásszabályzók, szakaszolók és minden, ami a gépen eredetileg volt, illetve van. Mindezeknek működőképesnek kell lenni. A vegyszerbemosó tartály ügyes kiegészítőkkel bővíthető. Ezek nem kötelezőek, de egyre jobban terjednek.

Ami gyárilag nem volt a gépen, azt utólag nem kell ráépíteni. Ez alól kivétel a tisztavizes kézmosó tartály. Ennek megléte kötelező, függetlenül, hogy volt vagy nem. Ez beszerezhető és nem igazán nagy költség. Ez munkavégzés közben is nagyon fontos, gondoljunk csak egy kézmosásra, a permetlé bőrre, szembe fröccsenésre.

A gép azonosító táblája. Ez fontos, olyan, mint a rendszámtábla a járműveinken. Ha sérült, olvashatatlan, elveszett vagy nincs, úgy kérjük regisztrációkor jelezni és sikeres vizsga esetén a gép újat kap és ezen időponttól ez lesz az azonosító.

Ha különböző automatikus berendezésekkel és szabályzókkal ellátottak gépeink és jeladókkal vannak kiegészítve, akkor ez különleges ismeretet és tudást igényel.

A felkészítésben képekkel kiegészített tájékoztatót találhatunk honlapunkon, mely rövidítése a növényvédő gép ellenőrző állomás kezdőbetűiből következően: www.ngea.hu

Felkészítés utáni regisztráció

Felkészítés után a vizsgára a www.ngea.hu honlapon lehet regisztrálni. Kezdetben papíralapon is elfogadtunk a regisztrációt, de sajnos a jelentkezések közül kb. minden tizedik olvashatatlan. Az online regisztráció előnye – az olvashatóság mellett –, hogy a regisztráció pillanatától az ellenőrző hatóság is látja, vizsgáztatásra vár a gép, felkészítése valószínűleg megvolt. Saját hibáján kívül még nem kapott vizsgáztatásra időpontot és így szankciómentesen használhatja.

Ezt követően, felülvizsgálat előtt 2-3 héttel a megadott elérhetőségen munkatársunk keresi a tulajdonost az időpont és helyszín egyeztetése érdekében. Célszerű megadni a biztos elérhetőséget vagy minél több elérhetőséget, mert elérhetetlenség esetén a regisztráció törlődik, így nincs hová értesítést küldeni. A mobil állomásaink a tulajdonos telephelyén (megfelelő beton, aszfaltozott hely) el tudják végezni a felülvizsgálatot. Célszerű 4-5 gép tulajdonosnak összefogni egy telephelyen, mert így a kiszállási díj a résztvevők arányában oszlik.

Különösen fontos: a regisztráció megjegyzés rovatában jelezni kell, ha valakinek saját minőségbiztosítási rendszere kötelezően előírja a növényvédő gépek kötelező felülvizsgálatát, mert ilyenkor azt soron kívül intézzük.

Megjegyzés rovatban kell feltüntetni azt a kialakulóban lévő gyakorlatot is, amikor a vizsgálat költségét a termelő helyett forgalmazó vagy szakcsoport viseli és csak a kiszállási díj, illetve tanúsítvány költsége terheli a termelőt. Ez esetben a költségviselővel egyeztetés szükséges. Ezt jó gyakorlatként támogatni tudjuk, még ha többletmunkával is jár számunkra.

Sikeres vizsga esetén az érvényesítő matrica felhelyezésre kerül a gépen. A tanúsítvány a központi adategyeztetés és rögzítés, jóváhagyás után kerül a megadott címre kipostázásra.

Ami fontos és nem mellőzhető

Mivel a felülvizsgálat komoly kihívás minden résztvevő számára, érdemes tudatosítani, hogy mindez a minőségi munkavégzést szolgálja, és nem teszi feleslegessé és mellőzhetővé az eddig is sokak által végzett saját gépek saját ellenőrzését.

Vizsgáztatási díjak

A díj a gépmérettől és a feladattól függően változik; és a már említett ngea.hu honlapon részletes megtalálható. Általában 20.000-60.000 Ft/gép alapáron végezzük, mely ismételt mérések esetén (revolverfej stb.) 3.000-5.000 Ft/méréssel egészül ki. Sikeres vizsga esetén 6.000 Ft tanúsítvány díj kerül felszámításra, mely magába foglalja biztonsági papírra nyomtatott tanúsítványon kívül a postaköltséget, rögzítési és ellenőrzési költségeket is, mely elengedhetetlen a rendszer fenntartása és minőségbiztosítása érdekében.

A mérőállomás telephelyén kívül végzett vizsgálati költségen felül 110 Ft/km kiszállási díj kerül kiszámlázásra. (E költség csökkentése miatt is fontos a megyei lefedettség biztosítása, illetve a több gép együttes vizsgáztatása.)

A további feladatokról, nyitott kérdésekről

Igényekre reagálva, olyan vizsgálatokra is próbálunk megoldásokat keresni, mint vízérzékeny papírral végzett, koronán belüli eloszlásvizsgálat, vagy hosszirányú szórásegyenletesség vizsgálat.

Az eddigi vizsgaeredményekből látható, hogy célszerű lenne a termelőket a felkészítésben legalább az első ciklusban támogatni, elsősorban környezetvédelmi vonatkozásban.

Kérdés: mi lesz a levizsgáztathatatlan gépekkel? Olcsóbb-e gépet venni, mint megbízható szolgáltatóval munkát végeztetni?

A megfelelő minőségű gépek használata mellett egyre inkább fontossá válik a gépkezelők képzése, ismereteik, tudásuk bővítése. Ma már egyre inkább a munkáját szakszerűen végző emberek hiánya jelenti a szűk keresztmetszetet a mezőgazdasági gyakorlatban.

Gazdatársaim közül többen is azzal a kéréssel kerestek meg, hogy készítsük fel a gépét vizsgára. Ilyen vizsgafelkészítő hálózatra is mindenképp szükség lenne. Ebben reményeink szerint a nagy integrátorok és gépforgalmazók, valamint szakszervizek látnak majd lehetőséget. Ez különösen azért lenne fontos, mert a vizsgáztató állomások nem képesek és nincs is lehetőségük javításra, felkészítésre.

Bakonyi István
MANOK-Növényorvos Kft.

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Pontpermetezés: a rengeteg előny mellett megmutatkoznak a hátrányok is

2024. szeptember 16. 16:10

Normál gyomnyomás esetén legfeljebb a táblák 25 százalékát kellett kezelni, így 80 százaléknyi herbicidmennyiséget sikerült megtakarítani.

Küzd a Pöttinger is, nincs jó évük a mezőgépgyártóknak

2024. szeptember 16. 13:10

A Pöttinger értékesítései 491 millió euróra estek. Ez nagyjából annyi, mint két évvel ezelőtt (akkor 506 millió volt), viszont jelentős csökkenésnek számít a tavalyi 641 milliós forgalomhoz képest.

Guruló áramfejlesztővé változtatható a Toyota Land Cruiser 300-as

2024. szeptember 13. 13:40

Eddig áramforrásként nem volt használható a Toyota legendás típusa, mostantól azonban az alapjárat-emelővel négykerekű generátorként is működhet.

45 éve rozsdamentesen: Massey Ferguson 135

2024. szeptember 12. 16:10

A traktor eddig 14 ezer üzemórát dolgozott, de a kuplungja is eredeti még, jól összerakott, kiforrott konstrukcióról van tehát szó.

Kertbarátoknak: a monília szedi áldozatait

2024. március 25. 15:10

Nemcsak a mikroszkopikus élőlények ,,szedik áldozataikat", a kártevő rovarok is lendületbe jöttek legkedvesebb növényeinken. Monília, lisztharmat, levéltetvek ellen javasol Zsigó György növényorvos megoldásokat.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: fertőző gombabetegségek jelenléte a gabonán

2023. április 11. 09:38

Az elmúlt hetek szélsőségesen változékony időjárása igencsak próbára tette az élőlények tűrőképességét.

Az oldalrügyön termő Pedro diófajta növényvédelmi tapasztalatai

2019. május 26. 10:24

Somogy megyében, Nágocs község külterületén, egy 11 ha-os Pedro fajtájú, 7 x 7 m térállású dióültetvényben végeztünk növényvédelmi vizsgálatokat.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: a cserebogarak jelentős rajzása várható

2023. április 26. 09:24

A kissé melegebb időjárás felgyorsította a növények fejlődését, de több kártevő és betegség is megjelent a korábbiak mellett.