Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

Agrofórum Online

A szőlő virágzása országszerte tart. A tarka szőlőmolyok feromoncsapdás megfigyelése a rajzáscsúcs csökkenő tendenciáját jelzi. A kelő hernyók elleni első kezeléseket a hét folyamán a jó hatékonyság érdekében indokolt elvégezni.

A kihelyezett sárgászöld ragacsos fogólapokon bár most még kis egyedszámban, de megjelentek az amerikai szőlőkabóca L1-L2-es fejlettségű egyedei, ezért a védekezést hamarosan meg kell kezdeni a kártevő ellen. A védekezés jó időzítése alapvető fontosságú a karantén kórokozó aranyszínű sárgaság fitoplazma kórokozó terjedésének megakadályozása érdekében.

A szőlő betegségeinek feltehetően járványveszélyes időszaka következik be a napokban várható kisebb-nagyobb, de országosan várható esőzés hatására. A nedvességborítottság és a viszonylag magas hőmérséklet egyaránt kedvez a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkerothadás megjelenésének, illetve a tömeges fertőzöttségnek. Ne feledkezzünk meg a szőlő feketerothadás kórokozójáról sem, mert a körülmények ennek a betegségnek is jók. A tünetek először a leveleken jelentkeznek, és később terjednek át a fürtkezdeményekre. A rohamos fertőzést csak jól időzített védekezéssel akadályozhatjuk meg.

Almamoly

Kisebb gazdasági jelentőségűnek tartott, de fontos növényünk a szeder. Most kezdődött virágzása, de a levéltetvek máris megtámadták. Ha jelentős a fertőzés, védekezni csak méhekre veszélytelen készítménnyel védekezhetünk, egyúttal kezeljük a bokrokat szürkerothadás ellen is, mely már a virágokat és a terméskezdeményeket is képes megfertőzni.

A mogyoró bokrokon jelentős a mogyoróormányos imágók jelenléte, a bogarak a fejlődő terméseket keresik, tojásrakás céljából. Ha bőséges és főként egészséges termést akarunk, permetezzünk a bogarak ellen.

A keleti gyümölcsmoly és a barackmoly rajzása tömeges, de kis hernyókat is lehet észlelni a mandula és őszibarack hajtásokban. Őszibarackon tömeges a levéltetű fertőzés, ezért halaszthatatlan az ellene való kezelés.

Cseresznyelégy

Ugyanez vonatkozik a cseresznyére és a meggyre is, mellette a cseresznyelégy folyamatos rajzása keseríti meg a termelők életét. A zsendülő korai cseresznye és meggy esetében, ha védekezünk, szigorúan tartsuk be a készítményre vonatkozó élelmezés egészségügyi várakozási időt!

A dió levelein megjelentek a nemezes és a szemölcsös gubacsatka tünetei, mellettük figyelni kell a baktériumos és gnomóniás fertőzésre is, mert csapadékos időben nemcsak a leveleket, hanem a terméskezdeményeket is megfertőzheti.

Nemezes gubacsatka dión

A csapadékosra fordult idő miatt az almásokat és a körtéseket már a varasodás is veszélyezteti. Eddig kevés volt a tömeges megbetegedés esélye, de ez most alapvetően megváltozott. A lombozat védelme mellett kiemelt gondot kell fordítani a terméskezdemények védelmére is, sőt az almamoly és a kelet gyümölcsmoly tömeges rajzása miatt a rovarölő szeres permetezés is halaszthatatlan.

Mezei pocok, levéltetvek és kabócák károsítanak a vetésekben

A vetésekbe rendületlenül folytatódik a mezei pocok betelepedés és a fejlettebb vetésekben már megjelentek a gabona levéltetvek és a kabócák is.

Növényvédelmi feladatok lombhullás után

Rendkívül fontos a gyümölcs- és díszfákon ősszel előtűnő beteg részek, kár- és kórképek eltávolítása. Ezt a feladatot feltétlenül az őszi lemosó permetezés elvégzése előtt hajtsuk végre, mert csak így lesz eredményes a záró permetezés.

Őszi tennivalók a kertben: gyepek, pázsitok gondozása, gyümölcsfák lemosó permetezése

Árnyékos részeken ebben az időszakban felütheti fejét a pázsitfűfélék lisztharmata, a különböző levélfoltosság betegségek és a rozsdagomba, ezért az első tünetek észlelésekor védekezzünk a kórokozók ellen. Sok gyümölcsféle és a szőlő már ledobta lombozata jó részét, így mind aktuálisabbá válik az őszi lemosó permetezés elvégzése.

A szárazság mellett kártevők és kórokozók is veszélyeztetik az őszi vetéseket

A mezei pocok felszaporodása mellett igen jelentős a kabócák, a levéltetvek és a gabonafutrinka fertőzöttség az őszi vetésekben. Repcén egyre nagyobb jelentőségűnek tartják a tarlórépa sárgaság vírust, míg árpán és búzán az árpa sárga törpülés vírusa jelenti a fő veszélyt a növényekre.

Újdonságok, aktualitások a növényvédelem területén – XIII. Növényorvos Nap Gödöllőn

A Szent István Egyetem Gödöllői Campusának aulája adott otthont november 14-én a XIII. Növényorvos Napnak. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMNK) és a SZIE Gödöllői Campusának meghívására a rendezvényre érkezők száma meghaladta a nyolcszázat.

2018. november 27. 10:02

Az enyhe tél miatt idén különösen fontos a kalászosok védelme - ÚJ növényvédő szer csomagok!

A Riza® 250 EW előnye, hogy a kalászosokon kívül felhasználható őszi káposztarepcében, almatermésűekben, csonthéjasokban és szőlőben.

2018. március 14. 09:19

Engedélyezéstől a göngyöleg visszaváltásáig - Növényvédelmi aktualitások az AGRYA rendezvényén

Az integrált növényvédelmi technológia egyes elemeinek összehangolt alkalmazásához elmélyült szakmai tudásra van szükség.

2018. június 6. 15:37