Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kezdődhet a fejtrágyázás és a gyümölcsfák tisztogatása

Kezdődhet a fejtrágyázás és a gyümölcsfák tisztogatása

Agrofórum Online

A decemberi és januári tavasziasan enyhe tél után nagy a termelők dilemmája, hogy a februári hirtelen jött szibériai hideg vajon okoz-e kárt a szántóföldi és kertészeti növénykultúrákban.

A dilemma valóságát jól jelzi, hogy sok növény már túljutott mélynyugalmi állapotán, és az enyhe február eleji napokon a tavaszt érezve életre kelt. Kérdés, hogy a jelenlegi fagyos idő, amely éjszakánként -15, -20 oC alá is csökken, mekkora károkat fog okozni. Ezt majd csak később fogjuk megtudni.

Elmaradhatatlan eszköz a fejtrágyázás

A kártevők és betegségek – mint azt már máskor is észrevettük – nem fognak tömegesen elpusztulni, a növényvédelemre ismét fel kell készülni. A növények jó kondíciója segíthet a károk sikeres elhárításában, ezért a tél végi, kora tavaszi okszerű fejtrágyázás elvégzése elmaradhatatlan eszköz a növénytermesztő gazdák kezében.

A helyes gazdálkodási gyakorlat csak hó- és fagymentes talajra engedi meg a fejtrágyák kijuttatását, a minél kisebb veszteségek elkerülése érdekében. A gazda döntése, hogy egy vagy több részletben szórja ki a fejtrágyát, a lényeg az, hogy a növény számára mindenkor elegendő felvehető tápanyag álljon rendelkezésre. A növekedés kezdeti szakaszában meredeken emelkedik a tápanyagigény, ezért a lehető legkorábbi időpontban juttassuk ki a készítményeket. Legyen az szilárd műtrágyát vagy folyékony tápanyagot kijuttató eszköz, jó munkát csak alaposan kijavított munkagépekkel tudunk végezni.

A metszés szünetel, fel kell készülni a lemosó permetezésre

Sok gazdaságban már az enyhébb napokon megkezdték a gyümölcsfák és a szőlő metszését. Ezt most a fagyos nappalok miatt fel kellett függeszteni. Még nem tudni, hogy a hideg mekkora kárt okoz a rügyekben, ezért a fagyok elmúltával érdemes rügyvizsgálatot végezni a fákon. Különösen ott fontos ez, ahol már a rügyek életjeleket mutatnak.

Hideg napokon a metszés helyett tisztogassuk meg a fákat a kártevők, a kórokozók szaporító képleteitől, mert ezzel az agrotechnikai művelettel sokat tehetünk a télvégi lemosó permetezés sikerességéért. A fák átvizsgálása során eldönthetjük, hogy milyen lemosó készítmény fogunk használni, attól függően, betegségekkel vagy kártevőkkel fertőzött a fa.

Monília, varasodás, levélfoltosság betegségek ellen a legjobb hatékonyságúak a réztartalmú, lisztharmat ellen a kéntartalmú, míg pajzstetvek, atkatojások, vértetű fertőzés esetén olajos lemosó készítmények a hatásosak. Vegyes fertőzés esetén használjunk inkább olajos-rezes-kénes lemosó szereket. Fontos, hogy bőséges lémennyiséggel, lemosásszerűen permetezzünk.

Télvégi növényvédelmi feladatok a kertekben: metszés és lemosó permetezés

Bár az éjszakák még fagypont körüliek, napközben azonban tavasziasan melengető az időjárás. A hóvirág kinyílott, duzzadnak a korán fakadó fák rügyei. Mindez azt sugallja, hogy közeleg a tavasz. Talajmunkát most még nem lehet végezni, mert nyirkos, nedves a talaj, de bőven akad más tennivaló a kertekben. Elő a fűrésszel, ágvágóval és a metszőollóval, ilyen időben bátran el lehet kezdeni a metszést.

Indokolt a nitrogén újbóli adagolása, jöhetnek a sárga rovarcsapdák is

A tavaszodás egyre biztosabb jele, hogy megjelentek a mezőgazdasági traktorok a határban. Bár még talajmunkát nem lehet végezni, de a tavaszi fejtrágyázás már megkezdhető.

Mezei pocok, levéltetvek és kabócák károsítanak a vetésekben

A vetésekbe rendületlenül folytatódik a mezei pocok betelepedés és a fejlettebb vetésekben már megjelentek a gabona levéltetvek és a kabócák is.

Növényvédelmi feladatok lombhullás után

Rendkívül fontos a gyümölcs- és díszfákon ősszel előtűnő beteg részek, kár- és kórképek eltávolítása. Ezt a feladatot feltétlenül az őszi lemosó permetezés elvégzése előtt hajtsuk végre, mert csak így lesz eredményes a záró permetezés.

Tovább folytatódik a kukoricamoly rajzása és már a napraforgó szárbetegségei is megjelentek

A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.

2018. június 12. 10:46

Nem kímélik a károsítók a szőlőt, zöldséget, gyümölcsöt sem

A kihajtott burgonyán megjelentek az első burgonyabogár imágók. Szinte minden növényen jelentkeznek a levéltetvek első kolóniái.

2018. május 11. 04:53

A megelőzés automatikus termésmentés is!

A kalászos növényvédelmet meghatározza a termesztési cél, az évjárat és a helyi sajátosságok.  A fajta fogékonysága pedig meghatározza a stratégiát.

2018. április 27. 07:16

Mezőgazdasági területekre, különösen kukoricaállományokra jellemző nagygomba előfordulások

A lágyszárú kultúrákban a nagygombáknak jelen ismereteink szerint nincs gyakorlati jelentőségük, ugyanis nagyon kevés ismert nagygomba-kórokozó fordul elő lágyszárúakon, így kártételük is elenyésző. A gyümölcsösök esetében már más a helyzet, itt számos, igen veszélyes kórokozó előfordulhat. A gyümölcsösökben, réteken, kaszálókon, legelőkön és a szántóföldjeinken (különös tekintettel a kukoricatáblákra) felbukkanó nagygomba-fajokat mutatja be az írás.

2018. november 13. 16:37