Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

Agrofórum Online

A nyáriasan meleg, száraz időjárást az elmúlt napokban több alkalommal is kisebb-nagyobb záporok, zivatarok tarkították. Több körzetben jégeső is pusztított, most pedig az ország nagy részén esik az eső. Az időjárás alakulása eddig inkább a kártevőknek kedvezett, a betegségek járványszerű fellépését mindeddig nem figyelhettük meg.

Az őszi káposztarepce gyakorlatilag elvirágzott, virágot szórványosan csak a sokadrendű hajtásokon lehet látni. A többszöri védekezés nyomán jelentősen lecsökkent a repce becőormányos imágók létszáma, a mostani egyedsűrűség már nem indokolja az inszekticides beavatkozást. Jelenleg főként a becőt károsító betegségek megjelenését kell figyelni, amelyek még jelentősen befolyásolják a termés mennyiségét és minőségét. Ha a növények szárain, lombozatán már láthatóak a fóma, alternária, botrítisz, szklerotínia tünetei, akkor csapadékosabbra váltó időjárásban hamarosan megfertőzhetik a becőket is. Ha védekezésre kényszerülünk, figyeljünk az élelmezés egészségügyi várakozási időre a készítmények kiválasztásánál.

Gabonapoloska által szúrt búzakalász

Kalászos gabonáink közül az őszi árpa a virágzás végén, az őszi búza pedig a virágzás elején jár. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a kalászfuzáriózis betegség elleni védekezés fontosságát, különösen, ha csapadékosabb az időjárás. Az egyéb levélbetegségek, ott ahol eddig nem védekeztek, már a felső levélemeleteken fertőznek, így okoznak korai levélszáradást és kényszerérést a későbbiekben. A lárva alakban hámozgató vetésfehérítő mellett egyre több a gabonapoloska is, és már jelen vannak a gabonaszipolyok is. A gabonapoloska szúrása nyomán a kalász részleges vagy teljes kifehéredése tapasztalható, a szipolyok kártétele majd később válik veszélyessé, viaszérés idején.

Vetésfehérítő bogár kártétele búzában

Lucernásokban lezajlott az első kaszálás, most a második növedék sarjad. Több körzetben a lucernabogár jelentősebb levélkártételéről panaszkodtak, ami a termés minőségét alaposan lerontotta. A sarjadzó lucernán most lehetőség van a lombkártevők egyedsűrűségét lecsökkenteni a veszélyességi küszöbérték alá.

Lucernabogár kártétele

Csávázatlan és árvakelésű napraforgón megjelentek az első levéltetű kolóniák. A hajtáscsúcson található torzuló levelek látványa már messziről is jól észrevehető. Ha a fertőzött növények aránya eléri a 10%-ot, védekezzünk, mert a károsítás jelentős terméskieséssel fenyeget. A levéltetvek által kiválasztott mézharmat vonzó a mézelő méhek számára, ezért csak méhkímélő növényvédelmi technológiával védekezhetünk. Egyúttal elvégezhetjük az első gombaölő szeres kezelést is a napraforgón a szárbetegségek fellépésének megelőzése érdekében.

Levéltetű után kutató katica a napraforgón

Néhány talajfertőtlenítésben nem részesült kukorica vetésben sorra pusztulnak a növények drótféreg kártétel miatt. A további növénypusztulás csak bőséges permetlével elvégzett rovarölő szeres kezeléssel állítható meg. A következő növény vetésekor pedig szinte kötelezően talajlakó kártevő felvételezést kell végezni, a drótféreg fertőzöttség felmérése érdekében.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Katasztrofális mértékű idén a nyugati dió buroklégy kártétele

2019. október 2. 10:29

A legfrissebb információk szerint rendszeres, a kártevő rajzási dinamikájához igazított, többszöri védekezéssel jelentősen csökkenthető az idén katasztrofális mértékű nyugati dió buroklégy kártétel.

A távérzékelés felé nyitott a Syngenta, fejlesztik a növényegészségügyi adatgyűjtést

2018. április 24. 06:50

A Syngenta februárban megvásárolta a FarmShots néven alapított agrártechnológiai távérzékelésre specializálódott startup vállalkozást.

Az "okos" eszközök gyorsan átalakítják a mezőgazdaságot

2019. május 24. 06:37

A gazdaságok ma már olyan kifinomult eszközöket is használhatnak, mint a műholdak és a drónok, amelyek nagy felbontású fotói azonnal megjelennek a farmerek okostelefonján vagy táblagépén. A képek feldolgozása pedig segíti a gazdálkodókat abban, hogy megfelelő döntéseket hozzanak.

 PANTERA 40 EC - „türelmetlen gazdák türelmes” egyszikű gyomirtója

2018. március 29. 09:46

A graminicidek között egy kiváló lehetőség a Pantera 40 EC használata, ami az elmúlt években méltán vált alapvető készítménnyé a felhasználók körében.

Az enyhe tél miatt idén különösen fontos a kalászosok védelme - ÚJ növényvédő szer csomagok!

2018. március 14. 09:19

A Riza® 250 EW előnye, hogy a kalászosokon kívül felhasználható őszi káposztarepcében, almatermésűekben, csonthéjasokban és szőlőben.