Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

Agrofórum Online

A nyáriasan meleg, száraz időjárást az elmúlt napokban több alkalommal is kisebb-nagyobb záporok, zivatarok tarkították. Több körzetben jégeső is pusztított, most pedig az ország nagy részén esik az eső. Az időjárás alakulása eddig inkább a kártevőknek kedvezett, a betegségek járványszerű fellépését mindeddig nem figyelhettük meg.

Az őszi káposztarepce gyakorlatilag elvirágzott, virágot szórványosan csak a sokadrendű hajtásokon lehet látni. A többszöri védekezés nyomán jelentősen lecsökkent a repce becőormányos imágók létszáma, a mostani egyedsűrűség már nem indokolja az inszekticides beavatkozást. Jelenleg főként a becőt károsító betegségek megjelenését kell figyelni, amelyek még jelentősen befolyásolják a termés mennyiségét és minőségét. Ha a növények szárain, lombozatán már láthatóak a fóma, alternária, botrítisz, szklerotínia tünetei, akkor csapadékosabbra váltó időjárásban hamarosan megfertőzhetik a becőket is. Ha védekezésre kényszerülünk, figyeljünk az élelmezés egészségügyi várakozási időre a készítmények kiválasztásánál.

Gabonapoloska által szúrt búzakalász

Kalászos gabonáink közül az őszi árpa a virágzás végén, az őszi búza pedig a virágzás elején jár. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a kalászfuzáriózis betegség elleni védekezés fontosságát, különösen, ha csapadékosabb az időjárás. Az egyéb levélbetegségek, ott ahol eddig nem védekeztek, már a felső levélemeleteken fertőznek, így okoznak korai levélszáradást és kényszerérést a későbbiekben. A lárva alakban hámozgató vetésfehérítő mellett egyre több a gabonapoloska is, és már jelen vannak a gabonaszipolyok is. A gabonapoloska szúrása nyomán a kalász részleges vagy teljes kifehéredése tapasztalható, a szipolyok kártétele majd később válik veszélyessé, viaszérés idején.

Vetésfehérítő bogár kártétele búzában

Lucernásokban lezajlott az első kaszálás, most a második növedék sarjad. Több körzetben a lucernabogár jelentősebb levélkártételéről panaszkodtak, ami a termés minőségét alaposan lerontotta. A sarjadzó lucernán most lehetőség van a lombkártevők egyedsűrűségét lecsökkenteni a veszélyességi küszöbérték alá.

Lucernabogár kártétele

Csávázatlan és árvakelésű napraforgón megjelentek az első levéltetű kolóniák. A hajtáscsúcson található torzuló levelek látványa már messziről is jól észrevehető. Ha a fertőzött növények aránya eléri a 10%-ot, védekezzünk, mert a károsítás jelentős terméskieséssel fenyeget. A levéltetvek által kiválasztott mézharmat vonzó a mézelő méhek számára, ezért csak méhkímélő növényvédelmi technológiával védekezhetünk. Egyúttal elvégezhetjük az első gombaölő szeres kezelést is a napraforgón a szárbetegségek fellépésének megelőzése érdekében.

Levéltetű után kutató katica a napraforgón

Néhány talajfertőtlenítésben nem részesült kukorica vetésben sorra pusztulnak a növények drótféreg kártétel miatt. A további növénypusztulás csak bőséges permetlével elvégzett rovarölő szeres kezeléssel állítható meg. A következő növény vetésekor pedig szinte kötelezően talajlakó kártevő felvételezést kell végezni, a drótféreg fertőzöttség felmérése érdekében.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kezdhetjük a védekezést a nyugati dióburok-fúrólégy ellen – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 18. 09:40

A dióültetvényekben július közepére látványosan megerősödött a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása.

Rengeteg a mollyal fertőzött kukoricatő – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 17. 13:10

A fertőzött tövek országos szinten helyenként elérik a 20%-os szintet, miközben jelenleg szünetel a kukoricamoly rajzása.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Jelentős a gyapottok bagolylepke kártétele

2021. augusztus 24. 16:14

A kukorica állományok kukoricamoly fertőzöttsége változatlanul magas és a lepkék rajzása emelkedő tendenciát mutat.

Facsemeték ültetése előtt még lehet védekezni a drótférgek ellen?

2024. február 20. 04:39

Amikor ástuk a facsemeték ültetéséhez a gödröket, 2-nél több drótférget találtunk azokban, sajnos mindegyikben. Veszélyesek lehetnek a fákra? Ültetés előtt még lehet védekezni?

Milyen kórokozó támadhatta meg a dinnye levelét?

2022. június 4. 04:36

Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz hogy milyen kórokozó támadhatta meg a görögdinnye levelét? Tünetként a palánta levele fodrosodik, majd lekonyul és a végén elhal. A gyökéren is látni elváltozást. Válaszát előre is köszönöm.

A talajfertőtlenítésnek ismét növekszik a jelentősége

2024. április 10. 05:40

A szántóföldi növénytermesztésre meglehetősen sok veszély leselkedik a talajból. A talajból támadó ellenségek elleni küzdelem egyik lehetséges módja a talajfertőtlenítés, amely némileg megújult, „zöldebb” formában napjainkban ismét egyre növekvő jelentőségre tesz szert.