Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

Agrofórum Online

A nyáriasan meleg, száraz időjárást az elmúlt napokban több alkalommal is kisebb-nagyobb záporok, zivatarok tarkították. Több körzetben jégeső is pusztított, most pedig az ország nagy részén esik az eső. Az időjárás alakulása eddig inkább a kártevőknek kedvezett, a betegségek járványszerű fellépését mindeddig nem figyelhettük meg.

Az őszi káposztarepce gyakorlatilag elvirágzott, virágot szórványosan csak a sokadrendű hajtásokon lehet látni. A többszöri védekezés nyomán jelentősen lecsökkent a repce becőormányos imágók létszáma, a mostani egyedsűrűség már nem indokolja az inszekticides beavatkozást. Jelenleg főként a becőt károsító betegségek megjelenését kell figyelni, amelyek még jelentősen befolyásolják a termés mennyiségét és minőségét. Ha a növények szárain, lombozatán már láthatóak a fóma, alternária, botrítisz, szklerotínia tünetei, akkor csapadékosabbra váltó időjárásban hamarosan megfertőzhetik a becőket is. Ha védekezésre kényszerülünk, figyeljünk az élelmezés egészségügyi várakozási időre a készítmények kiválasztásánál.

Gabonapoloska által szúrt búzakalász

Kalászos gabonáink közül az őszi árpa a virágzás végén, az őszi búza pedig a virágzás elején jár. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a kalászfuzáriózis betegség elleni védekezés fontosságát, különösen, ha csapadékosabb az időjárás. Az egyéb levélbetegségek, ott ahol eddig nem védekeztek, már a felső levélemeleteken fertőznek, így okoznak korai levélszáradást és kényszerérést a későbbiekben. A lárva alakban hámozgató vetésfehérítő mellett egyre több a gabonapoloska is, és már jelen vannak a gabonaszipolyok is. A gabonapoloska szúrása nyomán a kalász részleges vagy teljes kifehéredése tapasztalható, a szipolyok kártétele majd később válik veszélyessé, viaszérés idején.

Vetésfehérítő bogár kártétele búzában

Lucernásokban lezajlott az első kaszálás, most a második növedék sarjad. Több körzetben a lucernabogár jelentősebb levélkártételéről panaszkodtak, ami a termés minőségét alaposan lerontotta. A sarjadzó lucernán most lehetőség van a lombkártevők egyedsűrűségét lecsökkenteni a veszélyességi küszöbérték alá.

Lucernabogár kártétele

Csávázatlan és árvakelésű napraforgón megjelentek az első levéltetű kolóniák. A hajtáscsúcson található torzuló levelek látványa már messziről is jól észrevehető. Ha a fertőzött növények aránya eléri a 10%-ot, védekezzünk, mert a károsítás jelentős terméskieséssel fenyeget. A levéltetvek által kiválasztott mézharmat vonzó a mézelő méhek számára, ezért csak méhkímélő növényvédelmi technológiával védekezhetünk. Egyúttal elvégezhetjük az első gombaölő szeres kezelést is a napraforgón a szárbetegségek fellépésének megelőzése érdekében.

Levéltetű után kutató katica a napraforgón

Néhány talajfertőtlenítésben nem részesült kukorica vetésben sorra pusztulnak a növények drótféreg kártétel miatt. A további növénypusztulás csak bőséges permetlével elvégzett rovarölő szeres kezeléssel állítható meg. A következő növény vetésekor pedig szinte kötelezően talajlakó kártevő felvételezést kell végezni, a drótféreg fertőzöttség felmérése érdekében.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Az uborka peronoszpóra gyógyítása

2018. július 26. 17:51

Noha a bizonytalan piac, és a nagy kézimunkaerő-igény miatt a konzervuborka termőfelület drasztikusan visszaesett, vannak bátor vállalkozók, akik évről évre megpróbálkoznak az uborka termesztésével.

Inváziós kártevők: az inváziós tölgy csipkéspoloska

2019. február 1. 09:50

Városi fákon, de erdőkben is már július elejére/közepére látványos lombelszíneződést idézhet elő az inváziós tölgy csipkéspoloska, ami jól elkülöníthető az aszály miatti, illetve az őszi levélsárgulástól. A rovarfaj földrajzi elterjedéséről, tápnövényeiről, életmódjáról, a tölgyekre kifejtett hatásáról és az ellene való védekezés lehetőségeiről szól az Inváziós kártevők sorozatunk ezen írása.

Kukoricamoly biszex csapda: figyeljünk a fogást szennyező más lepkefajokra!

2019. január 5. 06:29

Nemrégiben kifejlesztésre került egy nem feromonos, hanem táplálkozási csalogatóanyagos, úgynevezett biszex (mivel nemcsak a hímeket, hanem a nőstényeket is csalogatja) kukoricamoly-csapda, amellyel a kukoricamoly rajzása megbízhatóan nyomon követhető. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg a szerzők.

Újdonságok, aktualitások a növényvédelem területén – XIII. Növényorvos Nap Gödöllőn

2018. november 27. 10:02

A Szent István Egyetem Gödöllői Campusának aulája adott otthont november 14-én a XIII. Növényorvos Napnak. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMNK) és a SZIE Gödöllői Campusának meghívására a rendezvényre érkezők száma meghaladta a nyolcszázat.