Gépészet
Gépészet

Amerikához képest sem vagyunk elmaradva – Precíziós gazdálkodás a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél

Amerikához képest sem vagyunk elmaradva – Precíziós gazdálkodás a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél

Agrofórum Online

Balogh Sándor a Balogh-Farm Tépe Kft. ügyvezetőjeként 2010-ben gondolkodott el először a precíziós gazdálkodás bevezetésén 800 hektáros területükre. Hajdú-Bihar megyében heterogén, réti csernozjom talajokon dolgoznak, ami fontos volt a végső elhatározásban. A területen, aminek 10 százaléka öntözhető, kukoricát, napraforgót, repcét, őszi búzát és szóját termesztenek, de mintegy 100 hektáron szántóföldi zöldségtermesztés is folyik.

„Évekkel ezelőtt úgy éreztük, hogy lépésváltásra lenne szükség az inputanyagok kijuttatásában, de átlagosan hiába fokoztuk a műtrágya mennyiségét, gazdaságilag nem vezetett eredményre. Ekkor vetődött fel az a gondolat, hogy a heterogén tábláinkon belül is változtassunk a dózison a magasabb hozam érdekében. Ezért indultunk el a precíziós gazdálkodás irányába. Először egy RTK alapú sorvezetőt szereztünk be, majd 2013-tól olyan eszközöket vásároltunk, amelyek alkalmasak voltak a differenciált kijuttatásra – legyen szó tápanyagról, növényvédő szerről vagy vetőmagról. Mostanra a teljes területünkön így gazdálkodunk, és az eredményeink nagyon jók, lineáris emelkedést figyelhettünk meg az elmúlt években” – fogalmazott a szakmai konferencián Balogh Sándor.

Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy az első lépéseket is a KITE Zrt. szakembereivel tették meg, ami nem volt kérdéses, hiszen már 25 éve dolgoznak együtt a céggel. Mindig jó kapcsolatuk volt a fejlesztési osztállyal, így rendszeresen kipróbálhatták a legújabb technológiákat.

Tesztüzemként kapnak szaktanácsot

Gyakorlatilag mind a mai napig egymást segítve, együtt tanulják a precíziós gazdálkodást, két éve a KITE és a Debreceni Egyetem vezetésével megalakult konzorcium egyik tesztüzemeként dolgoznak. „Ennek az együttműködésnek számos előnye van. Szorosabb a kapcsolatunk a KITE Zrt.-vel, kipróbálhatjuk a legújabb módszereket, gépeket, ehhez pedig mi adjuk a területet, az infrastruktúrát, a gépparkot, az embereket – tehát a gazdálkodói oldalt. A Debreceni Egyetem pedig a kapott információkat elemzi ki” – fogalmazott a szakember, aki megjegyezte azt is, hogy 2012 óta gyűjtenek adatokat, amelyek sok tapasztalattal szolgálnak.

A precíziós gazdálkodás egyik legnagyobb kihívására, az adatok feldolgozására a KITE Zrt. szaktanácsadóit hívták segítségül, ennyi információt ugyanis házon belül nem tudnak kezelhetővé, a gyakorlatban használhatóvá tenni. A vállalatnak ugyanakkor megvan a szükséges háttere ahhoz, hogy kezelhető, értékes információkat állítsanak elő a Balogh-Farm Tépe Kft. számára.

Balogh Sándor szerint azt nagyon nehéz konkrétan megmondani, hogy számokban mit jelentett az elmúlt évek fejlődése, ennél sokkal fontosabb az, hogy az egész egy szemléletváltással kezdődött. „Amikor változtattunk a módszereinken, rájöttünk, hogy mindenre ugyanannyira oda kell figyelni. A rosszabb területekre is. A legfontosabb újítás az volt, hogy mindenhol időben, jól, precízen, átgondoltan juttattuk ki az inputanyagokat, és ez vezetett a növekedéshez.”

Tovább fejlesztenék és finomítanák a technológiát

A fejlesztések természetesen nem álltak le a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél, ám a közeljövőben a finomításon, valamint az elhasználódó eszközök cseréjén van a hangsúly. Az elv, hogy az új gépek beszerzésénél még profibb, még finomabb technológia érkezzen a gazdaságba. Erre kiváló példa a tavaly vásárolt betakarítógép, amit a legfejlettebb hozammérővel szereltek fel, mondván, a beruházás mértékéhez képest csak csekély összegről van szó, egy ilyen kiegészítő eszköz hozzáadott értéke viszont jelentős.

A közép- és hosszútávú tervezést segítette a KITE Zrt. januári precíziós konferenciája is. „Mi rendszeresen részt veszünk a KITE téli továbbképzésén, és ez akkor is így volt, mikor még nem foglalkoztunk a precíziós gazdálkodással. Mindig hallok olyan gondolatokat, amikre érdemes odafigyelni. Fontos, hogy kielemzett kísérletek eredményeiről számolnak be nekünk – többek között a saját területeinken végzettekről is. Esténként pedig baráti beszélgetéseken vehetünk részt. Emellett természetesen mindig szó esik a legújabb technológiákról, trendekről, amikre akár meg is kezdhetjük a felkészülést” – foglalta össze tapasztalatait Balogh Sándor.

Beszélgetésünk végén még egy fontos tapasztalatát megosztotta velem. Mint mondta, tavaly részt vehetett egy amerikai tanulmányi úton, amely során számos farmot meglátogathatott. „Azt láttam, hogy aki itthon élen jár a precíziós gazdálkodásban, az egy kicsit sincsen elmaradva az USA területén használt technológiáktól, eszközöktől”.

Függesztett, nagyteljesítményű Horsch vetőgépek az amerikai piacon

Az új Maestro RC vetőgépek tartalmazzák a vontatott változatoknál megismert innovációkat, beleértve az elektromos adagolást és a központi magtartályt.

John Deere gépet megbízható kereskedőtől

A Gépközvetítő Kft. alapvetően új- és demó John Deere gépek, eszközök beszerzésével- és értékesítésével foglalkozik. Az általunk biztosított „gépközvetítés egy komplex szolgáltatást jelent, magában foglalja a gép kiválasztását, finanszírozását, műszaki vizsgáztatását, névre írását, igény szerint házhoz szálltását, szerviz- és alkatrész ellátását, esetleges garanciális/szavatossági ügyintézését is.

Új fejlesztések a vetés precizitásának növelésére

A Precision Planting cég (Tremont, Illinois, USA) bemutatta új fejlesztéseit: a SmartDepth mélységállító rendszert, a FurrowForce barázdazáró rendszert és a 20/20 monitor applikációt.

A Vredestein hosszabb élettartamú gumiabroncsokat mutatott be a kis- és nagy teljesítményű traktorok számára a SIMA kiállításon

A Vredestein a párizsi SIMA nemzetközi mezőgazdasági kiállítás keretén belül bemutatta legújabb Traxion traktorabroncsait az európai piac számára. A vállalat kiállította a kistraktorokhoz tervezett vadonatúj Traxion 65/70 gumiabroncsokat, valamint a nagy teljesítményű traktorok számára kifejlesztett Traxion Optimall VF választékának legújabb abroncsméreteit.

Precíziós fejtrágyázás

Az Isaria Fritzmeier növényszenzor segítségével lehetőségünk adódik kalászos és kapás szántóföldi kultúrákban aktuális igény szerint, valós idejű, helyspecifikus tápanyag-ellátásra.

2018. április 24. 06:20

Prémium kategóriás megoldásokkal várta a látogatókat a CHH Műszaki KFT az AGROmashEXPO-n

A CHH Műszaki KFT mezőgazdasági és élelmiszeripari gépforgalmazó, a dán Cimbria vállalatcsoport közvetlen hazai képviselete.

2018. január 30. 19:30

A termelők érzik a digitalizáció szükségességét - Interjú Hadászi Lászlóval

Érdemes leszögezni, hogy a precíziós gazdálkodásnak csak egy része az, hogy milyen műszaki tartalommal valósul meg, vagyis milyen gépeket használnak a gazdálkodók. Bár nagyon fontos, de nem attól precíziós a gazdálkodás, hogy olyan a géppark. De kétségtelenül növekszik ez a szegmens, az elmúlt négy-öt évben indult meg érdemben az ilyen típusú eszközök vásárlása Magyarországon.

2018. november 30. 13:33

A precíziós termesztési technológiák alkalmazhatósága a gyümölcsösökben

A precíziós gazdálkodás egy váz, amelyet egyéni igényeink és lehetőségeink függvényében tölthetünk meg tartalommal.

2018. március 3. 11:24