Gépészet
Gépészet

Gépfejlesztési trendek az Agritechnica kiállításon

Gépfejlesztési trendek az Agritechnica kiállításon

Agrofórum Online

Napjainkban az egész agrárvilág a hannoveri Agritechnica kiállításról beszél, mivel a kétévente megrendezett esemény kiemelt jelentőségű a mezőgazdasági gépfejlesztés, gépgyártás és forgalmazás területén.

Rauch AGRONATOR műtrágyaszóró drón

A kiállításon bemutatott termékek alapján a fejlesztés fő irányai a következők szerint foglalhatók össze:
• teljesítménynövelés: motorteljesítmény (500-1000LE) és a munkagépek méretének növekedése (10 m-t meghaladó talajművelő gépek, 24 soros vetőgépek, stb.)
• elektromos hajtások (traktor, pótkocsi, munkagépek)
• digitalizáció (gépüzemeltetés, távműködtetés)
• robotizáció (szántóföldön, kertészetben, állattartásban)
• környezet- és talajkímélet (járószerkezeti fejlesztések)

(A teljeskörű tájékoztatás terjedelmi korlátozások miatt nem lehetséges, ezért az egyes témakörök újdonságai közül mutatunk be néhány jellemző megoldást)

Zöld jövő – Okos technológiák

A kiállítás vezérgondolata a Green Future – Smart Technology (Zöld jövő – Okos technológiák) a fenntartható jövőt jelképezi, amelyben a folyamatosan növekvő népesség megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel történő ellátása a legnagyobb kihívás – mindez persze a természeti források megőrzése mellett. A fejlesztés vezérfonala a hatékony, precíz és környezet-barát technológiák megvalósítását lehetővé tévő megoldások létrehozása. Ennek eszköze a munkafolyamatok automatizálása, az intelligens adatkezelési rendszerek alkalmazása, amellyel optimalizálható a gépek működésének szabályozása, logisztikája, a műveletek dokumentációja, a termelés minőségbiztosítása. A hatékony technológiák megvalósításában a digitalizációnak mind nagyobb szerepe lesz. Az automatikus traktorkormányzás, a tápanyag- és terménytérképezés, valamint a szenzor technológiák támogatják a termelési folyamatokat és az adatrögzítést, amely nélkülözhetetlen a tervezéshez és a folyamat megfigyeléshez. A mezőgazdasági üzemek adatainak átlátható kezelése szükséges ahhoz, hogy a digitalizált megoldások széles körben elterjedjenek. Tény viszont, hogy a bemutatott innovációk, több mint 80%-át a digitális hálózati alkalmazás inspirálta.

Optimalizálás, precizitás, automatizálás

A mezőgazdasági technológiák legfontosabb fejlesztési trendjei az idei kiállításon tapasztaltak szerint nem változtak. Továbbra is meghatározó az elektronikus rendszerek jelenléte a gépbeállítás optimalizálásában, a precizitás növelésében és a folyamatok automatizálásában.

Az AGCO Fendt például bemutatta a Fendt e100 Vario akkumulátor hajtású traktorát, amely egy egész munkanapot képes dolgozni feltöltés nélkül. A traktorral hagyományos és elektromos teljesítményt igénylő munkagépek egyaránt üzemeltethetők.

A ZF cég a ZF- TERRA+ integrált generátoros rendszerét felhasználva kifejlesztette az eTRAC elektromos kerékhajtási megoldását. Ez a rendszer használható segédhajtások létrehozására, mint például a pótkocsi tengelyhajtásra, vagy az eke mélységhatároló kerekének hajtására is (Pöttinger). Az ilyen rendszerek kialakítása elvezethet a cég által meghirdetett Zero Emission Tractor vízió megvalósításához.

Környezet- és talajkímélő járószerkezetek fejlesztése

A teljesítmény- és tömegnövekedés okozta talajtömörítés megelőzése számos cég számára jelentett komoly kihívást. A vontatási hatásfok növelésének és egyúttal a talajtömörítés csökkentésének jól bevált módja a gumihevederes járószerkezet alkalmazása. Mind több traktor- és kombájngyártó alkalmazza a gumihevederes cégek által kifejlesztett új megoldásokat (pl. Camso Conversion Track System (CTS) High Speed).

Mások viszont saját fejlesztéssel igyekeznek versenyben maradni. Így tett a CLAAS is, amikor kifejlesztette új járószerkezetét (Terra Trac), amelyet az AXION 900 traktoron mutatott be.


Claas AXION 900 gumihederes traktor

A gumiabroncs-gyártók sem akarnak lemaradni a versenyben. A Trelleborg kifejlesztette a VIP (Változtatható Abroncsnyomás) rendszerét, amely egy intelligens megoldás, és amely a kombájn gumiabroncsok nyomásának önműködő beállítását teszi lehetővé. Munka vagy haladás közben a pontos terhelési adatokra reagálva optimalizálja az abroncs felfekvő felületét, ezáltal csökkentve a talajtömörítést. A vállalat másik megoldási javaslata a PneuTrac, az innovatív mezőgazdasági gumiabroncsok új generációja, amely ötvözi a radiál mezőgazdasági abroncsok és a gumihevederek előnyeit.

Robotizáció

A robotizáció célja a tudás technológia által támogatott transzferrel történő átvitele egy mechanikai folyamatba. A robotizáció elemei azok a szenzor rendszerek, amelyek alkalmasak a gépi adatok (pl. erő, nyomás) a mezőgazdasági anyagjellemzők (pl. mag, műtrágya, növényvédő szer, víz, termény) és környezeti paraméterek (pl. talaj, akadályok, időjárás) mérés általi meghatározására. A szenzoradatok értékelése és az okos algoritmusok felhasználása fontos módszer a szántóföldi műveletek végrehajtásánál. Az adatkezelés a robot megoldások létrehozásának alapvető feltétele.

Számos területen folynak fejlesztési munkák. Példaként említhető a gyom fajtájának és helyzetének gépi látás általi meghatározása és digitális adattá alakítása, amely lehetővé teszi az aktuátor (gyomirtó szerszám) szabályozását. A mechanikus aktuátor, mint amilyen a Garford cég Robocrop kultivátorán található, ökológiai előnyökkel jár, mivel lehetővé teszi a sorközi, sőt, a sorban lévő gyomok elpusztítását. Hasonló megoldás a CLAAS “CULTI CAM”, illetve a John Deere “AutoTrac Implement Guidance” berendezése. 

A Fendt által korában bemutatott kísérleti mini robotsereg (MARS) gyártás előtti stádiumba került és XAVER néven kerül majd forgalomba. A mini robotok együttműködését felhő alapú irányítással valósítják meg a kukorica precíz vetésének tervezésére, megfigyelésére és pontos dokumentálására. A Xaver projekt kulcseleme a kihelyezett robotok (6-12 egység) intelligens vezénylése. Az akkumulátor által működtetett elektromos motorokkal meghajtott kis tömegű robotok automatikus és folyamatos működésre képesek akár egész héten.

 

A drónok a felderítési feladatokon már túlléptek, a legújabbak már képesek könnyű terhelésű műveletek végrehajtására, mint például szőlőpermetezés vagy műtrágyázás (Rauch AGRONATOR octocopter+electrically driven DRACO one disc spreading unit).

A kiállításon a takarmányozás területén alkalmazható, speciális műveletek megvalósítására képes, kisméretű automatizált rendszereket is bemutattak.

A növénytermesztés területén használható robotok a kísérleti stádiumból elérkeztek a prototípus állapotba, és ennek eredményeként valószínűleg olyan korszakváltó időszak jön el a mezőgazdaságban, mint amilyen az elmúlt évtizedek automatizálási tevékenysége volt.

(Jóri J. Istán – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kramer szerviz KITE alapokkal

2024. június 13. 14:10

Több mint 350 szervizes kollégánk komoly alapot biztosít arra, hogy a Kramer gépeket is el tudjuk látni megfelelő szintű szolgáltatással.

Továbbra is gyengélkedik a mezőgazdasági pótkocsipiac

2024. június 11. 10:10

Idén a május a két legjobb hónap közé tartozik a hazai mezőgazdaságipótkocsi-piacon, hiszen ugyanúgy 67 darabos forgalomba helyezést regisztráltak, mint áprilisban.

Fókuszban a szálastakarmány betakarításának és másodvetésének technológiai gépsora

2024. június 9. 12:10

A szántóföldi bemutatón a cég a szálastakarmány betakarításának és másodvetésének technológiai gépsorára helyezte a fókuszt.

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024. június 5. 13:10

Az „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartóknak, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás.

Egy kétéves traktort eladni őrültség, de a FENDT 1050-esért megérte

2019. október 21. 09:45

A klasszikus családi gazdaságban már 20 éve csak FENDT traktorok dolgoznak, néhány hete pedig megérkezett a legújabb erőgépük is, egy 1050-es típus.

Hazánkba is megérkeztek a mezőgazdasági robotok - Naïo agrobotok a magyar földekre

2018. március 6. 08:34

Egy Naïo agrobot jelenleg nem olcsó beruházás, hiszen a viszonylag kis darabszám miatt a legegyszerűbb mezőgazdasági robot is 26 ezer euró, tehát nagyjából 7-8 millió forint.

A precíziós gazdálkodásé a jövő

2020. február 5. 06:38

Egy precíziós technológia olyan műszaki, informatikai, információs- és termesztéstechnológiai alkalmazások kombinációja, melyek hatékonyabbá teszik a szántóföldi növénytermesztést, a gépüzemeltetést és az üzemszervezést.

A CNH a precíziós mezőgazdaságra összpontosít

2022. február 25. 13:47

Az automatizálás kulcsfontosságú erőssége a CNH Industrials technológiai stratégiájának, amely már a teljes ciklus során hasznot hoz a gazdálkodók számára szerte a világon.