Gépészet
Gépészet

Gépfejlesztési trendek az Agritechnica kiállításon

Gépfejlesztési trendek az Agritechnica kiállításon

Agrofórum Online

Napjainkban az egész agrárvilág a hannoveri Agritechnica kiállításról beszél, mivel a kétévente megrendezett esemény kiemelt jelentőségű a mezőgazdasági gépfejlesztés, gépgyártás és forgalmazás területén.

Rauch AGRONATOR műtrágyaszóró drón

A kiállításon bemutatott termékek alapján a fejlesztés fő irányai a következők szerint foglalhatók össze:
• teljesítménynövelés: motorteljesítmény (500-1000LE) és a munkagépek méretének növekedése (10 m-t meghaladó talajművelő gépek, 24 soros vetőgépek, stb.)
• elektromos hajtások (traktor, pótkocsi, munkagépek)
• digitalizáció (gépüzemeltetés, távműködtetés)
• robotizáció (szántóföldön, kertészetben, állattartásban)
• környezet- és talajkímélet (járószerkezeti fejlesztések)

(A teljeskörű tájékoztatás terjedelmi korlátozások miatt nem lehetséges, ezért az egyes témakörök újdonságai közül mutatunk be néhány jellemző megoldást)

Zöld jövő – Okos technológiák

A kiállítás vezérgondolata a Green Future – Smart Technology (Zöld jövő – Okos technológiák) a fenntartható jövőt jelképezi, amelyben a folyamatosan növekvő népesség megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel történő ellátása a legnagyobb kihívás – mindez persze a természeti források megőrzése mellett. A fejlesztés vezérfonala a hatékony, precíz és környezet-barát technológiák megvalósítását lehetővé tévő megoldások létrehozása. Ennek eszköze a munkafolyamatok automatizálása, az intelligens adatkezelési rendszerek alkalmazása, amellyel optimalizálható a gépek működésének szabályozása, logisztikája, a műveletek dokumentációja, a termelés minőségbiztosítása. A hatékony technológiák megvalósításában a digitalizációnak mind nagyobb szerepe lesz. Az automatikus traktorkormányzás, a tápanyag- és terménytérképezés, valamint a szenzor technológiák támogatják a termelési folyamatokat és az adatrögzítést, amely nélkülözhetetlen a tervezéshez és a folyamat megfigyeléshez. A mezőgazdasági üzemek adatainak átlátható kezelése szükséges ahhoz, hogy a digitalizált megoldások széles körben elterjedjenek. Tény viszont, hogy a bemutatott innovációk, több mint 80%-át a digitális hálózati alkalmazás inspirálta.

Optimalizálás, precizitás, automatizálás

A mezőgazdasági technológiák legfontosabb fejlesztési trendjei az idei kiállításon tapasztaltak szerint nem változtak. Továbbra is meghatározó az elektronikus rendszerek jelenléte a gépbeállítás optimalizálásában, a precizitás növelésében és a folyamatok automatizálásában.

Az AGCO Fendt például bemutatta a Fendt e100 Vario akkumulátor hajtású traktorát, amely egy egész munkanapot képes dolgozni feltöltés nélkül. A traktorral hagyományos és elektromos teljesítményt igénylő munkagépek egyaránt üzemeltethetők.

A ZF cég a ZF- TERRA+ integrált generátoros rendszerét felhasználva kifejlesztette az eTRAC elektromos kerékhajtási megoldását. Ez a rendszer használható segédhajtások létrehozására, mint például a pótkocsi tengelyhajtásra, vagy az eke mélységhatároló kerekének hajtására is (Pöttinger). Az ilyen rendszerek kialakítása elvezethet a cég által meghirdetett Zero Emission Tractor vízió megvalósításához.

Környezet- és talajkímélő járószerkezetek fejlesztése

A teljesítmény- és tömegnövekedés okozta talajtömörítés megelőzése számos cég számára jelentett komoly kihívást. A vontatási hatásfok növelésének és egyúttal a talajtömörítés csökkentésének jól bevált módja a gumihevederes járószerkezet alkalmazása. Mind több traktor- és kombájngyártó alkalmazza a gumihevederes cégek által kifejlesztett új megoldásokat (pl. Camso Conversion Track System (CTS) High Speed).

Mások viszont saját fejlesztéssel igyekeznek versenyben maradni. Így tett a CLAAS is, amikor kifejlesztette új járószerkezetét (Terra Trac), amelyet az AXION 900 traktoron mutatott be.


Claas AXION 900 gumihederes traktor

A gumiabroncs-gyártók sem akarnak lemaradni a versenyben. A Trelleborg kifejlesztette a VIP (Változtatható Abroncsnyomás) rendszerét, amely egy intelligens megoldás, és amely a kombájn gumiabroncsok nyomásának önműködő beállítását teszi lehetővé. Munka vagy haladás közben a pontos terhelési adatokra reagálva optimalizálja az abroncs felfekvő felületét, ezáltal csökkentve a talajtömörítést. A vállalat másik megoldási javaslata a PneuTrac, az innovatív mezőgazdasági gumiabroncsok új generációja, amely ötvözi a radiál mezőgazdasági abroncsok és a gumihevederek előnyeit.

Robotizáció

A robotizáció célja a tudás technológia által támogatott transzferrel történő átvitele egy mechanikai folyamatba. A robotizáció elemei azok a szenzor rendszerek, amelyek alkalmasak a gépi adatok (pl. erő, nyomás) a mezőgazdasági anyagjellemzők (pl. mag, műtrágya, növényvédő szer, víz, termény) és környezeti paraméterek (pl. talaj, akadályok, időjárás) mérés általi meghatározására. A szenzoradatok értékelése és az okos algoritmusok felhasználása fontos módszer a szántóföldi műveletek végrehajtásánál. Az adatkezelés a robot megoldások létrehozásának alapvető feltétele.

Számos területen folynak fejlesztési munkák. Példaként említhető a gyom fajtájának és helyzetének gépi látás általi meghatározása és digitális adattá alakítása, amely lehetővé teszi az aktuátor (gyomirtó szerszám) szabályozását. A mechanikus aktuátor, mint amilyen a Garford cég Robocrop kultivátorán található, ökológiai előnyökkel jár, mivel lehetővé teszi a sorközi, sőt, a sorban lévő gyomok elpusztítását. Hasonló megoldás a CLAAS “CULTI CAM”, illetve a John Deere “AutoTrac Implement Guidance” berendezése. 

A Fendt által korában bemutatott kísérleti mini robotsereg (MARS) gyártás előtti stádiumba került és XAVER néven kerül majd forgalomba. A mini robotok együttműködését felhő alapú irányítással valósítják meg a kukorica precíz vetésének tervezésére, megfigyelésére és pontos dokumentálására. A Xaver projekt kulcseleme a kihelyezett robotok (6-12 egység) intelligens vezénylése. Az akkumulátor által működtetett elektromos motorokkal meghajtott kis tömegű robotok automatikus és folyamatos működésre képesek akár egész héten.

 

A drónok a felderítési feladatokon már túlléptek, a legújabbak már képesek könnyű terhelésű műveletek végrehajtására, mint például szőlőpermetezés vagy műtrágyázás (Rauch AGRONATOR octocopter+electrically driven DRACO one disc spreading unit).

A kiállításon a takarmányozás területén alkalmazható, speciális műveletek megvalósítására képes, kisméretű automatizált rendszereket is bemutattak.

A növénytermesztés területén használható robotok a kísérleti stádiumból elérkeztek a prototípus állapotba, és ennek eredményeként valószínűleg olyan korszakváltó időszak jön el a mezőgazdaságban, mint amilyen az elmúlt évtizedek automatizálási tevékenysége volt.

(Jóri J. Istán – Agrofórum Online)

Kerner, ezzel csak nyer! ORSZÁGOS KERNER ROADSHOW

2019. július 17. 09:53

Kedves Magyar Gazdák! Gyertek, tartsatok velünk, találkozzunk az országos körút valamelyik állomásán!

A két Güttler talajművelő eszköz a legtöbbet használt gép a gazdaságban

2019. július 5. 05:47

A Güttler a SuperMaxx-ot mint 4 évszakos kultivátort kínálja, mely alkalmas: talajszellőztetéshez, felületnöveléshez, tarlóhántáshoz, köztes növények vetéséhez és fagyos talajok műveléséhez.

Talajlazító ajánlat hazai referenciákkal és videókkal

2019. július 4. 13:51

A talajlazítás fontosságát nem lehet elégszer kihangsúlyozni, a megfelelő időben és módon végzett lazítás látványos eredményeket hozhat a termelésben. A talajlazító alkalmazásával javíthatjuk talajaink állapotát, megszüntethetjük a károsan tömörödött eke- és tárcsatalp réteget. A lazított talajrétegben a víz mélyebbre jut, növekszik a talaj levegőtérfogata és felgyorsul a talaj biológiai élete.

Gépészet Videó

A John Deere cég új fejlesztéseket jelentett be az S700 kombájnok 2020. évi modelljeire

2019. július 4. 09:38

A John Deere cég ismertette az S700 kombájnok 2020. évi újdonságait: fejlett automatizálás, adat kezelés, szalmaelhelyezés.

YieldON, a hozamfokozó szántóföldi biostimulátor

2018. január 30. 15:08

A Valagro-nak, a biostimulátor-fejlesztés, -gyártás világviszonylatban is vezető piaci szereplőjének a legújabb fejlesztése a YieldON hozamnövelő készítmény.

A jövő agronómiája, az agronómia jövője

2019. február 7. 17:41

 „Az agrárdigitalizáció egy lehetséges jövőbeni fegyver a kezünkben, de a fegyverbe a »lőszert« (az adatot) az agronómia biztosítja. A digitalizáció az agronómia által lehet hatásos. Agronómia nélkül a digitalizáció csak kódolatlan »áramütések« sorozata. Adatból információ, költségből haszon.”

Racionálisabb kijuttatás, magasabb hozamok - Precíziós gazdálkodás a Búzakalász Kft.-nél

2019. március 6. 18:46

A Fejér megyei Búzakalász Kft. Füle település térségében működik 1400 hektár bérelt területen, ami mellett 700 hektáron teljes integráció is zajlik. Az őszi búza, az őszi árpa, a napraforgó, a repce és a kukorica mellett termesztenek cukorrépát, és zöldborsó vetőmag előállítással is foglalkoznak. Emellett a cég egy sertésteleppel is rendelkezik, ahol korábban tenyésztés, ma azonban csak hizlalás történik.

Gépészet Videó

LAFORGE DynaTrac univerzális munkagép kapcsoló berendezés

2019. június 11. 12:47

A DynaTrac interfész a traktor hátsó függesztőművén helyezkedik el, és GPS vagy kamera által szabályozva mozog keresztirányban biztosítva azt, hogy munkagép 2,5 cm pontossággal kövesse a traktort.