Az idei nyár időjárása szöges ellentéte az elmúlt évinek. Amíg 2022 nyarán a szélsőséges mértékű vízhiány és a hőség tette tönkre igen sok helyen a szántóföldi és kertészeti kultúrák többségét, addig az idei évben a gyakran szélsőséges mennyiségű víz okoz gondokat. Főleg akkor, ha ennek egy része szilárd halmazállapotban ér földet, illetve a szélsőséges mértékű csapadékokat kísérő károkozó szelek, szélviharok is okoztak, okoznak súlyos károkat.
A rendkívül sok csapadék óhatatlanul segíti egyes kórokozók szaporodását. Vízre gyakorlatilag valamennyi, a gombák közé tartozó kórokozónak szüksége van a szaporodáshoz, de ez az igény kórokozó fajonként meglehetősen eltérő. Amíg pl. az alma lisztharmat (Podosphaera leucotricha) nem igazán kedveli a folyamatos vízfürdőt (a termelődő konídiumok folyamatos lemosása miatt ez számára igencsak hátrányos), addig az alma másik, igencsak veszélyes kórokozója, a varasodás (Venturia inaequalis) kimondottan örül neki.
Az alma varasodás konídiumainak csírázásához folyamatos vízborításra van szükség a megfertőzhető növényi felületeken. Amennyiben ez a vízborítás folyamatos, akkor a kórokozó számára gyakorlatilag akadálytalan a nyakló nélküli elszaporodás lehetősége. Az idei nyár során az ország több pontján is huzamosabb ideig alakultak ki olyan csapadékos időszakok, ahol napokig, vagy akár hetekig folyamatosan nedves volt a gyümölcsösök lombozata. Ez akkora előnyt adott a varasodás nedvesség kedvelő kórokozójának, hogy még a rezisztens fajtákon is súlyos levél- és termésfertőzések alakultak ki.
Ilyen esetekben nem szabad kizárólag a termesztett gyümölcsfajta genetikai védelmében bízni és még a kórokozó elszabadulása előtt szükséges fungicides állománykezeléssel beavatkozni a termés védelme, illetve a növény egészségi állapotának védelme érdekében. A felhasználandó készítmények köre – ha pl. az alma varasodást tekintjük – rendkívül tág. A felszívódó hatásmódú készítmények használata mellett szól ugyanakkor az a tény, hogy kijuttatás után a soron következő csapadék már nem tudja lemosni ezeket a készítményeket a megvédendő növényi felületekről. A kijuttatás során azért ügyelni kell arra, hogy lehetőleg a fa minden pontjára jusson a fungicides permetléből és nedves, vizes lombozatot ne kezeljünk le. Ez utóbbi esetben a megvédendő felületről könnyedén lefolyhat a permetlé és a megvédendő növény fungicides védelem nélkül maradhat.
A rendkívül sok csapadék a már érőfélben levő gyümölcsök esetében sokszor okozhat élettani eredetű repedéseket. Ezek a „majdnem kész” gyümölcsök már nem képesek olyan ütemben növekedni, amely a gyümölcsökbe áramló megnövekedett vízmennyiség miatt szükséges lenne. A megnövekedett turgor és a további növekedés akadályát képező, tovább már növekedni képtelen gyümölcshéj konfliktusa ilyenkor mélyen a gyümölcs húsába hatoló repedések formájában ölt testet, amely egy hatalmas, nyílt seb a gyümölcs felületén.
Hasonlóan mély sebek sokaságát okozza a gyümölcsösökben az idei nyáron egyes országrészekben nagyon gyakorivá vált jégverés is. Ez a csapadékforma a még növekedési fázisban levő gyümölcsökre is veszélyes, nem csak a már érés előtt állókra. A repedések és a jégverés okozta sebzések elsődleges fertőzési kapui a gyümölcsmonília kórokozójának (Monilia fructigena). Ez a kórokozó a fákon, vagy arról leesve a talajon található sérült gyümölcsöket pusztítja el elsősorban. Ugyanakkor ez a kórokozó is nagyon kedveli a nedves, páradús környezetet és a nagyobb esőzések után tömegesen képes terjedni a gyümölcsökön.
A gyümölcsmonília esetében is rendelkezésre állnak a gazdák részére az egyes termesztett fajták tekintetében a fogékonyságra vonatkozó adatok, de ezeket akár el is feledhetjük akkor, ha a kórokozó friss sebeken át történő elterjedéséről van szó. A jégverések után hatalmas méretű, friss sebekkel borított gyümölcsök akkor is a kórokozó prédájává válhatnak, ha történetesen egy monília iránt rezisztens fajtáról van szó. Ne hagyjuk magukra a gyümölcsösöket a számukra is nagy megterhelést jelentő időjárási helyzetek után! Nemcsak a termést, vagy annak egy részét menthetjük meg ezzel, hanem a gyümölcsfák későbbi egészségi állapotát is nagyban javíthatjuk a kórokozók elszabadulásának megállításával.
Hertelendy Péter
Her – Ba Kft.