0℃ -1℃
november 23. Kelemen, Klementina, Kolumbán
Gyümölcs

Jönnek az éjszakai fagyok – így lehet védekezni a gyümölcsösökben

Agrofórum Online

Sajnos a következő időszakban országosan is fagyos, fagyveszélyes éjszakákat mutatnak az előrejelzések, viszont vannak már bimbózó, virágzó gyümölcsfajták az országban. Korai kajszik, korai cseresznye fajták már károsodhatnak a huzamosabb ideig fennálló mínuszok miatt. Ellenben vannak jól bevált technikák a fagyvédelemre, amelyekkel külön-külön vagy együttes alkalmazásukkal csökkenthető a fagykár mértéke.

Talán a legismertebb ilyen fagyvédelmi módszer a füstölés, klasszikusan nem égő, csak parázsló anyag (pl. szalmabála) begyújtása. A módszer alapvető célja a kisugárzás csökkentése: füst előállításával akadályozzák meg a talaj- és növényfelszín erőteljes lehűlését. A módszer hőmegőrző képessége meglehetősen kicsi, mindössze 1-2 ºC-os védelmet nyújt, és csupán kis területen hatékony.

Füstöléses fagyvédelem (Fotó: MTI/Varga György)

Hasonló elven működik, de nagyobb terület megvédésére alkalmas, kevésbé környezetszennyező megoldás a paraffingyertyás védekezés. Ezek a paraffingyertyák egyszerű fűtőberendezések: a tüzelőanyagként szolgáló paraffin fedeles, fém kannában kerül kiszerelésre. A paraffingyertyák esetében is érvényes elv, hogy minél sűrűbben kerülnek telepítésre, annál hatékonyabbak. Az optimális szám 300 és 600 db között mozog hektáronként, a gyakorlati tapasztalattal rendelkező, hazai termelők 500-600 db-ot javasolnak. A fagyvédelmi módszerek közül a paraffingyertyák alkalmazása a legkörülményesebb, ez igényli a legnagyobb szervezettséget és a legtöbb munkaerőt is. Bizonyos előkészületeket már jóval a védekezés előtt el kell végezni, és kiemelten fontos a begyújtás időpontja, folyamata és kivitelezési módja, valamint a leállítás időpontja is. Szélcsendes körülmények között a paraffingyertyák legalább 5 °C-kal képesek megemelni az ültetvény hőmérsékletét.

Paraffingyertyás fagy elleni védekezés (Fotó: kerteszportal.hu / Balaton Fruit Kft.)

Fagyvédelem légkeveréssel: A légkeveréses módszerek során azt használják ki, hogy kisugárzási fagy esetén csak az alsó néhány méteres légréteg hűl le kritikusan, fölötte pedig magasabb hőmérsékletű levegő található. A felsőbb, melegebb légréteget az alsóba juttatja, így emeli az ültetvény hőmérsékletét, a levegő folyamatos keringetésével pedig nem engedi feltorlódni a hideg levegőt. Hatásfoka nagyban függ az adott védekezési időszak meteorológiai sajátosságaitól, emiatt nem nyújt egyenletes védelmet minden körülmények között. Ugyanezen az elven működik a helikopteres levegőkeverés is, ahol a gyümölcsfák koronája fölött 2-3 méteres magasságban a légrétegek keverésére a rotor által keltett turbulenciát használják fel. Egy helikopterrel 40 hektár terület fagyvédelmét lehet elvégezni, igen költségesen.

Fagyvédelmi szélgép (Fotó: Tow and Blow)

Látványos és laikusok számára ijesztő módszer a fagyvédelmi öntözés. Ez gyakorlatilag nem más, mint fizika, melyből tudjuk, hogy 1 g víz fagyása közben 335 J (80 cal) hőmennyiség szabadul fel. A víz kristályosodása során igen jelentős mennyiségű hő szabadul fel, mely (bizonyos mértékig) képes fagyáspont fölött tartani a növény hőmérsékletét. A másik jelentős befolyásoló tényező a hőfelszabaduláson túl, hogy a jég rossz hővezető, így lassítja a légkör hűtő hatásának érvényesülését. A fagyvédelmi öntözéssel csak a kisugárzási fagyok ellen tudunk védekezni. Ezzel a módszerrel kb. 6-8 °C hőmérséklet-különbséget lehet kiegyenlíteni.

Fagyvédelmi öntözés (Fotó: idokep.hu)

Ne feledjük el azonban, hogy a fagyvédelemben is óriási szerepe van a megfelelő tápanyag-utánpótlásnak! A tavaszi fagykárok mérséklése ellen bizony messzire kell visszamenni az időben, egészen nyár végéig, ősz elejéig, amikor az ültetvények tápanyaggal való feltöltése volt esedékes. Kiemelt szerepe van az ekkor kijuttatott káliumnak! A kálium ugyanis nem csak az íz- és zamatanyagok kialakulásáért, vízháztartásért, hanem a fagyállóságért és a betegségekkel szembeni ellenálló képességért is felelős tápelem. Aki tavaly ősszel jól feltöltötte tápanyagokkal a növényeit, kisebb fagykárral számolhat.

A tápanyagok megfelelő alkalmazásával pár fokos fagyot akár ültetvények, akár kiskertek esetén is ki tudunk védeni, és így kisebb kárral számolni. Bór, borostyánkősav és/vagy algatartalmú, aminosavas lombtrágyák fagy előtti kipermetezésével mérsékelhető a fagyok negatív hatása. Ezek megnövelik a rügyek, fakadó vagy már kinyílt virágok szénhidrát koncentrációját. Ez a megnövekedett szénhidrát tartalom pedig védi a virágokat a fagytól, a következő okból kifolyólag: a cukros víz fagyáspontja alacsonyabb. A stresszhatás csökkentésére gondolva, a fagyok elvonulása után még egyéb, például algát, káliumot, kalciumot, vitaminokat, hormonokat és cukrokat tartalmazó készítmények és biostimulátorok kijuttatásával segíthetjük növényeinket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

A gesztenye legérzékenyebb pontja: Ön figyel rá?

2025. november 18. 08:10

A gesztenye érzékeny kultúra: egyetlen mikroelemhiány is jelentős terméskiesést okozhat, de a modern technológia ma már pontos megoldást kínál.

Hogyan alakul ki a gyümölcsfák fagytűrőképessége?

2025. november 13. 07:10

A gyümölcsfák sikeres áttelelése a fagytűrő képességüktől függ. De vajon mi segíti, és mi veszélyezteti a rügyeik épségét?

Fontos a megfelelő növényvédelem a zöldségeknél és a gyümölcsösöknél is a sok csapadék miatt

2019. május 28. 13:19

A gombás megbetegedések főként a most érő szamócánál, meggynél, cseresznyénél és az almánál okozhatnak gondot, ha a termelők nem tudják elvégezni a megelőző intézkedéseket.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Március

2023. március 19. 05:38

Már kora tavasszal ugrásszerűen megnő a választék a hazánkban idényszerű (szezonális) gyümölcsökből és zöldségekből. Keressük őket a boltokban, vagy termesszük őket otthon! Ebben a hónapban a rukkolával, spárgával és az importból származó kivivel is megismerkedünk.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Október

2023. október 11. 08:40

Bár egyre hűvösebbre és csapadékosabbra fordult az ősz idén, továbbra is örvendhetünk a kert kincseinek az októberben szezonális zöldségek és gyümölcsök sokaságával. Lássuk, mit tudnak a hónap sztárjai, a fekete berkenye és a csicsóka!

Nehezen indul az európai eperszezon

2023. március 21. 15:29

A déli féltekén tapasztalható szélsőséges éghajlati változások komoly nehézségeket okoznak a spanyolországi, olaszországi és görögországi szamócatermesztőknek.