Gyümölcs

Jönnek az éjszakai fagyok – így lehet védekezni a gyümölcsösökben

Agrofórum Online

Sajnos a következő időszakban országosan is fagyos, fagyveszélyes éjszakákat mutatnak az előrejelzések, viszont vannak már bimbózó, virágzó gyümölcsfajták az országban. Korai kajszik, korai cseresznye fajták már károsodhatnak a huzamosabb ideig fennálló mínuszok miatt. Ellenben vannak jól bevált technikák a fagyvédelemre, amelyekkel külön-külön vagy együttes alkalmazásukkal csökkenthető a fagykár mértéke.

Talán a legismertebb ilyen fagyvédelmi módszer a füstölés, klasszikusan nem égő, csak parázsló anyag (pl. szalmabála) begyújtása. A módszer alapvető célja a kisugárzás csökkentése: füst előállításával akadályozzák meg a talaj- és növényfelszín erőteljes lehűlését. A módszer hőmegőrző képessége meglehetősen kicsi, mindössze 1-2 ºC-os védelmet nyújt, és csupán kis területen hatékony.

Füstöléses fagyvédelem (Fotó: MTI/Varga György)

Hasonló elven működik, de nagyobb terület megvédésére alkalmas, kevésbé környezetszennyező megoldás a paraffingyertyás védekezés. Ezek a paraffingyertyák egyszerű fűtőberendezések: a tüzelőanyagként szolgáló paraffin fedeles, fém kannában kerül kiszerelésre. A paraffingyertyák esetében is érvényes elv, hogy minél sűrűbben kerülnek telepítésre, annál hatékonyabbak. Az optimális szám 300 és 600 db között mozog hektáronként, a gyakorlati tapasztalattal rendelkező, hazai termelők 500-600 db-ot javasolnak. A fagyvédelmi módszerek közül a paraffingyertyák alkalmazása a legkörülményesebb, ez igényli a legnagyobb szervezettséget és a legtöbb munkaerőt is. Bizonyos előkészületeket már jóval a védekezés előtt el kell végezni, és kiemelten fontos a begyújtás időpontja, folyamata és kivitelezési módja, valamint a leállítás időpontja is. Szélcsendes körülmények között a paraffingyertyák legalább 5 °C-kal képesek megemelni az ültetvény hőmérsékletét.

Paraffingyertyás fagy elleni védekezés (Fotó: kerteszportal.hu / Balaton Fruit Kft.)

Fagyvédelem légkeveréssel: A légkeveréses módszerek során azt használják ki, hogy kisugárzási fagy esetén csak az alsó néhány méteres légréteg hűl le kritikusan, fölötte pedig magasabb hőmérsékletű levegő található. A felsőbb, melegebb légréteget az alsóba juttatja, így emeli az ültetvény hőmérsékletét, a levegő folyamatos keringetésével pedig nem engedi feltorlódni a hideg levegőt. Hatásfoka nagyban függ az adott védekezési időszak meteorológiai sajátosságaitól, emiatt nem nyújt egyenletes védelmet minden körülmények között. Ugyanezen az elven működik a helikopteres levegőkeverés is, ahol a gyümölcsfák koronája fölött 2-3 méteres magasságban a légrétegek keverésére a rotor által keltett turbulenciát használják fel. Egy helikopterrel 40 hektár terület fagyvédelmét lehet elvégezni, igen költségesen.

Fagyvédelmi szélgép (Fotó: Tow and Blow)

Látványos és laikusok számára ijesztő módszer a fagyvédelmi öntözés. Ez gyakorlatilag nem más, mint fizika, melyből tudjuk, hogy 1 g víz fagyása közben 335 J (80 cal) hőmennyiség szabadul fel. A víz kristályosodása során igen jelentős mennyiségű hő szabadul fel, mely (bizonyos mértékig) képes fagyáspont fölött tartani a növény hőmérsékletét. A másik jelentős befolyásoló tényező a hőfelszabaduláson túl, hogy a jég rossz hővezető, így lassítja a légkör hűtő hatásának érvényesülését. A fagyvédelmi öntözéssel csak a kisugárzási fagyok ellen tudunk védekezni. Ezzel a módszerrel kb. 6-8 °C hőmérséklet-különbséget lehet kiegyenlíteni.

Fagyvédelmi öntözés (Fotó: idokep.hu)

Ne feledjük el azonban, hogy a fagyvédelemben is óriási szerepe van a megfelelő tápanyag-utánpótlásnak! A tavaszi fagykárok mérséklése ellen bizony messzire kell visszamenni az időben, egészen nyár végéig, ősz elejéig, amikor az ültetvények tápanyaggal való feltöltése volt esedékes. Kiemelt szerepe van az ekkor kijuttatott káliumnak! A kálium ugyanis nem csak az íz- és zamatanyagok kialakulásáért, vízháztartásért, hanem a fagyállóságért és a betegségekkel szembeni ellenálló képességért is felelős tápelem. Aki tavaly ősszel jól feltöltötte tápanyagokkal a növényeit, kisebb fagykárral számolhat.

A tápanyagok megfelelő alkalmazásával pár fokos fagyot akár ültetvények, akár kiskertek esetén is ki tudunk védeni, és így kisebb kárral számolni. Bór, borostyánkősav és/vagy algatartalmú, aminosavas lombtrágyák fagy előtti kipermetezésével mérsékelhető a fagyok negatív hatása. Ezek megnövelik a rügyek, fakadó vagy már kinyílt virágok szénhidrát koncentrációját. Ez a megnövekedett szénhidrát tartalom pedig védi a virágokat a fagytól, a következő okból kifolyólag: a cukros víz fagyáspontja alacsonyabb. A stresszhatás csökkentésére gondolva, a fagyok elvonulása után még egyéb, például algát, káliumot, kalciumot, vitaminokat, hormonokat és cukrokat tartalmazó készítmények és biostimulátorok kijuttatásával segíthetjük növényeinket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért nem vált be a kaszáló gyümölcsös?

2025. október 24. 07:10

Az 1970-es években kísérleti ültetvények tucatjai próbálták a gépesítést alma- és őszibarack-ültetvényekben, ám napjainkra a rendszer eltűnt a gyakorlatból.

Ez a banán nem fagy meg – ha így csinálja!

2025. október 22. 14:10

A Musa basjoo a legfagytűrőbb banánfajta, de hazai teleltetése így sem megy gondos előkészítés nélkül.

Talajvizsgálat gyümölcsültetvények telepítése előtt

2025. október 17. 11:10

A gyümölcsültetvény sikerének alapja a talajvizsgálat: nélküle nem tudhatjuk, mire képes a földünk, és mit kívánnak a gyümölcsfáink.

A kövecsesség titka: mikor menthető meg a körtefa?

2025. október 11. 14:10

A kövecsesség sok kertész rémálma. De vajon mindig a fa hibája? Összegyűjtöttük, mi okozza, és mikor segíthet csak az újratelepítés.

Emelkedik a fagyasztott málna ára

2019. május 12. 10:33

Lengyelország szenvedte meg legjobban a versenyt az ukrán olcsóbb nyersanyagárakkal.

Mit tehetünk a gyümölcshullás ellen?

2019. április 27. 13:42

R. Magdolna kérdése: Gyümölcsfáimról minden évben sok termés hullik le a tavasz és nyár folyamán is. Mitől lehet ez?

Biotermesztés: Nincs más út!

2018. október 29. 10:03

Az általunk fogyasztott élelmiszerek úgynevezett E-anyagokkal, tartósítószerekkel vannak tele, azaz egészségtelenül táplálkozunk, amelyet megtetézünk az agyon cukrozott üdítőitalok fogyasztásával is. A biotermesztés, illetve a bioélelmiszerek fogyasztása egyenlő az egészséges táplálkozással.

Mi okozhatta a Clapp kedveltje körte termésinek kövecsességét?

2023. február 20. 04:37

Sajnos már a második évben ehetetlenné vált a Clapp kedveltje körténk, pedig az előző években gyönyörű szép, hibátlan termése volt. Olyan mértékben kövecsessé vált, hogy csak kidobálni lehet őket. Gondolom, ha vírus lenne, akkor eddig sem lett volna szép a termése. Nem tudom az okát kideríteni. Mi lehet a probléma hátterében?