A naspolya megosztó gyümölcs: van, aki szereti és van, aki semmi pénzért nem enné meg. Most is szedhető a kertben, mert a fagyokkal csak még puhább lesz. Lekvárnak meg kifejezetten ízletes!
Egyidőben a királyi konyhák különlegességének számított, és más ritka, vagy éppen drága alapanyaggal társították, mint a szarvasgomba vagy a kaviár. Őshazája a naspolyának a Kaszpi-tenger vidéke, főleg a tengerparti részek. Törökországban, Örményországban és Irán területén tömegesen előforduló gyümölcstermő növény. Európába csak a rómaiak közvetítésével került. Hamar meghonosodott, és egyre népszerűbb lett hazánkban is.
A naspolya éretten finom. De mikortól romlott?
A naspolyát sokan azért nem szeretik, mert éretten igen furcsa állagú és nagyon hasonlít a romlott gyümölcsre. Amíg nem alkoholos szagú, addig még az érett meghatározás igaz rá, míg ha alkoholos szaga lesz, akkor már a romlott (beerjedt) kategória az érvényes.
Ugyanígy a lekvár állagúan puha, még ehető naspolya, nem lehet penészes vagy büdös. Az érett naspolyának kellemes az illata, kissé fűszeres.
A naspolyát étrendi hatása miatt is kedvelik
A naspolya bővelkedik ásványi anyagokban, mint a réz, cink, mangán, magnézium, vas, kálium és kalcium, de vitaminokban is gazdag: B1- és C-vitamintartalma a legmagasabb. Az A-vitamin előanyaga, a karotin is megtalálható benne.
Magas pektintartalma miatt érdemes lekvárt főzni belőle, de maga a pektin segíti a vastagbél baktériumos emésztését, és székrekedés ellen is hatásosnak bizonyul.
A naspolyáról azt is tartják a népgyógyászatban, hogy erősíti a csontokat, segíti a természetes védekezőrendszerünket a magas antioxidánstartalmának köszönhetően. Ráadásul sok leírásban megtalálható, hogy magjából készült teája vesekőképződés ellen is ajánlott. Természetesen nem csodaszer, de rengeteg értékes tápanyagának köszönhetően fontos része lehet táplálkozásunknak, főleg a téli időszakban.
Lekvárkészítés naspolyából
Héját és magvait szitán nyomkodjuk át, így kapunk egy finom pépet. Ebből főzzünk lekvárt, akár cukor hozzáadása nélkül!
Ha átpasszíroztuk a naspolyákat, akkor kb. 15 perc alatt összefőzhetjük. Cukorból, ha tennénk hozzá, akkor 2-3 kg gyümölcshöz tegyünk maximum 40 dkg cukrot, így is édes lesz lekvárnak.
Főzzük lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett sűrű lekvárrá és töltsük üvegekbe, majd dunsztoljuk! 24 órás száraz dunszt elég lesz ahhoz, hogy kész legyen a lekvárunk és a kamrapolcra tehessük az üvegeket.