Életmód, gasztronómia

Naspolya lekvár: királyi csemege múltja és receptje otthonra

Agrofórum Online

A naspolya megosztó gyümölcs: van, aki szereti és van, aki semmi pénzért nem enné meg. Most is szedhető a kertben, mert a fagyokkal csak még puhább lesz. Lekvárnak meg kifejezetten ízletes!

Egyidőben a királyi konyhák különlegességének számított, és más ritka, vagy éppen drága alapanyaggal társították, mint a szarvasgomba vagy a kaviár. Őshazája a naspolyának a Kaszpi-tenger vidéke, főleg a tengerparti részek. Törökországban, Örményországban és Irán területén tömegesen előforduló gyümölcstermő növény. Európába csak a rómaiak közvetítésével került. Hamar meghonosodott, és egyre népszerűbb lett hazánkban is.

A naspolya éretten finom. De mikortól romlott?

A naspolyát sokan azért nem szeretik, mert éretten igen furcsa állagú és nagyon hasonlít a romlott gyümölcsre. Amíg nem alkoholos szagú, addig még az érett meghatározás igaz rá, míg ha alkoholos szaga lesz, akkor már a romlott (beerjedt) kategória az érvényes.

Ugyanígy a lekvár állagúan puha, még ehető naspolya, nem lehet penészes vagy büdös. Az érett naspolyának kellemes az illata, kissé fűszeres.

A naspolyát étrendi hatása miatt is kedvelik

A naspolya bővelkedik ásványi anyagokban, mint a réz, cink, mangán, magnézium, vas, kálium és kalcium, de vitaminokban is gazdag: B1- és C-vitamintartalma a legmagasabb. Az A-vitamin előanyaga, a karotin is megtalálható benne.

Naspolya lekvár
A naspolya étrendi hatása igen kedvező! (fotó: Pixabay)

Magas pektintartalma miatt érdemes lekvárt főzni belőle, de maga a pektin segíti a vastagbél baktériumos emésztését, és székrekedés ellen is hatásosnak bizonyul.

A naspolyáról azt is tartják a népgyógyászatban, hogy erősíti a csontokat, segíti a természetes védekezőrendszerünket a magas antioxidánstartalmának köszönhetően. Ráadásul sok leírásban megtalálható, hogy magjából készült teája vesekőképződés ellen is ajánlott. Természetesen nem csodaszer, de rengeteg értékes tápanyagának köszönhetően fontos része lehet táplálkozásunknak, főleg a téli időszakban.

Naspolya lekvár

Héját és magvait szitán nyomkodjuk át, így kapunk egy finom pépet. Ebből főzzünk lekvárt, akár cukor hozzáadása nélkül!

Ha átpasszíroztuk a naspolyákat, akkor kb. 15 perc alatt összefőzhetjük. Cukorból, ha tennénk hozzá, akkor 2-3 kg gyümölcshöz tegyünk maximum 40 dkg cukrot, így is édes lesz lekvárnak.

Főzzük lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett sűrű lekvárrá és töltsük üvegekbe, majd dunsztoljuk! 24 órás száraz dunszt elég lesz ahhoz, hogy kész legyen a lekvárunk és a kamrapolcra tehessük az üvegeket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

A gyümölcstermő növények levéllikacsosságáért felelős tényezők

2018. november 24. 06:36

A levéllikacsosság tünetegyüttes komplex eredetű betegségre vezethető vissza. Az őszibaracknál okozza a legsúlyosabb károkat, de emellett gyakran fordul elő kajszin, mandulán, szilván, de más növényfajokon is. A Thyrostoma carpophilum gombafaj mellett, számos más tényező is kiválthat hasonló tüneteket, így a háttérben genetikai eredetű és abiotikus kórokok, vírusok, baktériumok, más gombák és kártevők is állhatnak.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

IVIFHO – 2018 Stuttgartban, az innováció fellegvárában

2018. október 2. 07:22

November első dekádjában (4-6.között) a szőlészet és borászat, a gyümölcsfeldolgozás, a gyümölcslevek és szeszes italok nemzetközi technológiai szakvására nyitja meg a kapuit Stuttgartban, az innováció európai fellegvárában.

70 ezer idénymunkást vár a brit mezőgazdaság

2020. május 20. 09:33

A mezőgazdaságban segédkező kelet-európai idénymunkások ilyenkor szokásos számának hozzávetőleg a harmada érkezett Nagy-Britanniába a koronavírus-járvány miatt - mondta kedden a brit környezetvédelmi és élelmezésügyi miniszter.