A gyümölcsfertőző monília almatermésűek gyümölcsét fertőzi, főleg az érő fázisban, ősszel. A növényvédelmi teendők kapcsán Zsigó György szakértő véleményét kértük.
Az ősz beköszöntével a kései érésű körtén (is) a gyümölcsfertőző monília (Monilinia fructigena) koncentrikus penészköreit fedezhetjük fel. A gomba többnyire a kártevő rovarok tevékenysége nyomán kialakult sebzéseken kezdi meg fejlődését, amely kiterjedhet az egész termésre, így a rovarok elleni védekezés elengedhetetlen a betegség megelőzésében. A témában készült videónkat a cikk végén találja!
A monília érő gyümölcsön jelentkezik
A monília fejlett, érő gyümölcsökön jelentkezik, és gyümölcsrothadást okoz. A betegség gazdanövényei az almatermésűek, csonthéjasok, a héjasok közül pedig a mogyoró is fertőződhet! A díszalma és cseresznyeszilva díszfákon is megtalálható, de elvétve szőlőn és fügén is előfordul.
Szabadföldön a gyümölcsön a seb körül egyre nagyobbodó, barna, rothadó folt látható, mely végül az egész gyümölcsre kiterjedhet. A rothadó folton később körkörösen okkersárga, 2-3 mm átmérőjű exogén sztrómák alakulnak ki.
A gyümölcskocsány elbarnul, a gyümölcsök legtöbbször elhullanak, ritkán a fán maradnak. A gyümölcs később barnás-fekete múmiává, úgynevezett álszkleróciummá töpped. Tárolóban a gyümölcs tipikus tünete a ,,fekete alma”.
A védekezés lehetőségei
A további fertőzésektől megmenthetők az egészséges termések ciprodinil hatóanyag-tartalmú készítményekkel. Van olyan közöttük, amely élelmezés-egészségügyi várakozási ideje csupán három nap, így ezzel még védekezhetünk, és egyben a tárolási betegségek ellen is hatásos. Még az egészségesnek tűnő termés felületén is bevihetünk olyan gombát a tárolóba, mely képes megfertőzni a télire elrakott gyümölcseinket.
Sokszor felmerül, hogy vajon a moníliával fertőzött gyümölcsöt komposztálhatjuk-e.
Videónkból kiderül ez is, mely Zsigó György növényorvos közreműködésével készült.
A betegség leírásához Glits Márton és Folk Győző Kertészeti növényvédelem című szakkönyvét hívtuk segítségül.