Növényvédelem
Növényvédelem

Bayer készítmények a gazdaságos gabonatermesztésért

Bayer készítmények a gazdaságos gabonatermesztésért

Agrofórum Online

A Bayer komplett kalászos védelmi termékpalettájával és tapasztalt munkatársainak szaktanácsaival járul hozzá ahhoz, hogy az áttelelt kalászosok nagy termést és jó minőséget hozzanak. Cégünk bármely károsító helyzethez hatékony, biztos és gazdaságos megoldást tud ajánlani.

A fenntarthatóság jegyében a növényvédelmet integrált szemlélettel kell végeznünk. A vegyszerek mechanikus alkalmazása helyett a technológiai elemek összehangolásával, az összes védekezési mód kihasználásával kell a károsítókat a kárküszöb alatt tartanunk. A hatékony csávázás (pl. Lamardor Red, Yunta Quattro), a helyes vetésidő, a megfelelő vetésmélység és vetőmagnorma meghatározza a kialakuló állomány minőségét, s így kihat a teljes vegetációra. Az egyszikű gyomok elleni védekezésre a Puma Komplett csomagot és az Atlantist ajánljuk. A Puma Extra speciális egyszikűirtó, ami – zab kivételével – minden kalászosban alkalmazható, vegyes egyszikű fertőzés esetén is. Az Atlantis, az új egyszikűirtó készítményünk, Magyarországon 2017-ben kerül bevezetésre: őszi búzában az egyszikű gyomok még szélesebb spektruma ellen alkalmazható. A Huszár Aktív Pack ebben az évben is ajándék Decis Mega-val egészült ki. A Huszár Aktív egy- és kétszikű gyomnövények ellen egyaránt hatékony. A széltippant későbbi fejlettségnél is irtja. Vadzab ellen 3-leveles korig tudunk jól védekezni vele. A Sekator OD széles hatásspektrumú, rugalmas felhasználási idejű kétszikűek elleni gabona gyomirtó. Egyaránt kiváló hatékonyságú az ebszékfű, a parlagfű, a ragadós galaj, a napraforgó árvakelés és a mezei acat ellen. Emellett a legtöbb egyéb kétszikű gyomnövény, sőt az SU- és IMI-toleráns napraforgó ellen is hatásos.

A vetésfehérítők, a levéltetvek és a gabonapoloskák legáltalánosabban elterjedt kalászos gabona kártevők. Ellenük a Decis Mega, a Proteus és a Biscaya rovarölő szereket ajánljuk. A Decis Mega fokozott hatékonyságú, kis dózisú piretroid rovarölő szer. Kedvező áron gyors, taglózó hatást nyújt igen sok kártevő ellen. A Proteus felszívódó és kontakt hatású hatóanyagainak köszönhetően kimagasló védelmet nyújt a legjelentősebb károsítók ellen. A Biscaya igen hosszú hatású, nagy hatékonyságú készítmény. Külön előnye, hogy virágzó kultúra vagy virágzó táblaszélek mellett is alkalmazható, mivel méhveszélyesség szempontjából nem jelölésköteles.

A termésbiztonság és a minőség érdekében gondoskodni kell a levelek és kalász betegségmentes fejlődéséről. A védekezés eredményesebb lesz, ha a vetésváltásban, talajművelésben, fajtamegválasztásban, vetésidőben, tápanyagellátásban, gyomok és rovarok elleni védelemben rejlő lehetőségeket jobban kihasználjuk. A lombvédelmet az intenzív növekedés idején kell elkezdeni. A lombvédelemre a Falcon PRO és Zantara készítményeket ajánljuk. A Falcon PRO három hatóanyagának köszönhetően valamennyi betegség ellen kiváló hatású, beleértve a kalászfuzáriózist is. Rugalmas dózissal eredményesen és gazdaságosan bevethető bármely termesztési szinten, bármely betegség és védekezési időpont esetében. Az idén ötödik évébe lépő, új hatásmódot, új hatóanyagot tartalmazó Zantara az intenzívebb gabona táblák készítménye. Minden levélbetegség ellen az eddigieknél hosszabb megelőző, és jó gyógyító hatással bír. Kiemelkedőek élettani hatásai: nemcsak fokozza az asszimilációt, és hosszan zölden tartja a leveleket, de növelheti a zászlóslevelek méretét, és a növény stressztűrő képességét is fokozza. A fuzáriózis elleni védelem nehéz feladat, megoldani csak integrált szemlélettel lehet. A fuzáriumjárvány-veszélyt fokozó legfontosabb tényezők az alábbiak: kukorica elővetemény, szántás nélküli talaj-előkészítés, párás mikroklíma, rövid szalmájú, szálkás kalászú, lassan elvirágzó és durum fajták, fertőzött vetőmag, nem megfelelő csávázás, a virágzás idejét elnyújtó eljárások (pl. túlzott N-adagolás), sűrű vagy dőlt állomány, más betegségek korai fellépése, rovarkár, perzselés. A Bayer fuzárium-specialistája, a Prosaro esetén a hatóanyagok együttműködésének eredménye a széles spektrum és a kalászfuzáriózis elleni kiemelkedő hatékonyság. Főként a minőségre törekvő búzatermesztésben javasolt a második (esetleg harmadik) kezeléses programba illesztése virágzáskor.

A Bayer gabona növekedés szabályzója, a rugalmas felhasználási idejű Cerone alkalmazása elsősorban intenzív technológiákban, nagy nitrogén dózisok és megdőlésre hajlamos, őszi búza és őszi árpa fajták esetében javasolt.
Az eddigiekben felgyülemlett gyakorlati tapasztalatok és a termelők körében kivívott ismertségünk alapján elmondható, készítményeink garantálják a sikert, bármely gabona kultúra, bármely régió, vagy bármely károsító esetén. További részletekért látogassa meg honlapunkat a www. agro.bayer.co.hu címen.

Csorba Csaba, Bayer Hungária Kft.

A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan

2019. szeptember 16. 11:36

Elérkezett az őszi vetésű gabona vetőmagok csávázásának ideje. A munka megkezdése előtt nem árt felfrissíteni a tudásunkat, feleleveníteni az elmúlt évek tapasztalatát.

Veszélyes kártevők: a keresztesvirágúak földibolhái

2019. szeptember 16. 04:36

A káposztabolhák legjelentősebb kártételét a kora tavasszal előjövő imágók okozzák, ami akár a csíranövények pusztulását is okozhatja. Kártételük az úgynevezett „lyuggató hámozás”.

Inváziós kártevők: Földközi-tengeri gyümölcslégy

2019. szeptember 12. 13:26

A földközi-tengeri gyümölcslégy 1928 óta kisebb-nagyobb szünetekkel került be ismételten Magyarországra elsősorban citrusfélék szállítmányaival. 2010 decemberében először budapesti lakás ablakán tűnt fel egy nőstény példánya.

Megjelent és ingyenesen letölthető a Nufarmer Magazin őszi száma (pdf)

2019. szeptember 10. 16:34

A tarlókezeléstől a csávázáson, majd a vetésen át egészen a téli nyugalmi állapotig lépésről lépésre foglalkozunk az aktuális teendőkkel, kollégáinkon kívül gyakorló szakemberek is megosztják tapasztalataikat, javaslataikat.

A bab gyomirtása

2019. február 2. 13:48

Amerika felfedezéséig csak az őshazájában élő dél-amerikai indiánok fogyasztották. A XVI. századtól kezdve Európában is gyorsan elterjedt. Az elmúlt századokban jelentős élelmiszernövénynek számított. A XIX. századig alapvetően szárazbabként fogyasztották, majd elkezdett a zöldbab is teret hódítani.

Az étkezési paprika növényvédelme - növénykórtani problémák (2/1.)

2019. március 28. 09:17

A hajtatott paprika legfontosabb növénykórtani problémái között szerepel a paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV), amelynek terjesztésében a nyugati virágtripsz játszik szerepet.

A növényvédelemben tényleg a vegyszer a legfontosabb?

2018. szeptember 6. 08:31

A növényvédelem nem a permetezéseknél kezdődik. Ez egy sokkal bonyolultabb folyamat.

Inváziós kártevő: a babzsizsik

2019. március 24. 05:33

A babzsizsik közismert, veszélyes raktári kártevő, elsősorban a bab, másodsorban egyéb hüvelyes növények jelentős károsítója.