Növényvédelem
Növényvédelem

Bayer készítmények a gazdaságos gabonatermesztésért

Bayer készítmények a gazdaságos gabonatermesztésért

Agrofórum Online

A Bayer komplett kalászos védelmi termékpalettájával és tapasztalt munkatársainak szaktanácsaival járul hozzá ahhoz, hogy az áttelelt kalászosok nagy termést és jó minőséget hozzanak. Cégünk bármely károsító helyzethez hatékony, biztos és gazdaságos megoldást tud ajánlani.

A fenntarthatóság jegyében a növényvédelmet integrált szemlélettel kell végeznünk. A vegyszerek mechanikus alkalmazása helyett a technológiai elemek összehangolásával, az összes védekezési mód kihasználásával kell a károsítókat a kárküszöb alatt tartanunk. A hatékony csávázás (pl. Lamardor Red, Yunta Quattro), a helyes vetésidő, a megfelelő vetésmélység és vetőmagnorma meghatározza a kialakuló állomány minőségét, s így kihat a teljes vegetációra. Az egyszikű gyomok elleni védekezésre a Puma Komplett csomagot és az Atlantist ajánljuk. A Puma Extra speciális egyszikűirtó, ami – zab kivételével – minden kalászosban alkalmazható, vegyes egyszikű fertőzés esetén is. Az Atlantis, az új egyszikűirtó készítményünk, Magyarországon 2017-ben kerül bevezetésre: őszi búzában az egyszikű gyomok még szélesebb spektruma ellen alkalmazható. A Huszár Aktív Pack ebben az évben is ajándék Decis Mega-val egészült ki. A Huszár Aktív egy- és kétszikű gyomnövények ellen egyaránt hatékony. A széltippant későbbi fejlettségnél is irtja. Vadzab ellen 3-leveles korig tudunk jól védekezni vele. A Sekator OD széles hatásspektrumú, rugalmas felhasználási idejű kétszikűek elleni gabona gyomirtó. Egyaránt kiváló hatékonyságú az ebszékfű, a parlagfű, a ragadós galaj, a napraforgó árvakelés és a mezei acat ellen. Emellett a legtöbb egyéb kétszikű gyomnövény, sőt az SU- és IMI-toleráns napraforgó ellen is hatásos.

A vetésfehérítők, a levéltetvek és a gabonapoloskák legáltalánosabban elterjedt kalászos gabona kártevők. Ellenük a Decis Mega, a Proteus és a Biscaya rovarölő szereket ajánljuk. A Decis Mega fokozott hatékonyságú, kis dózisú piretroid rovarölő szer. Kedvező áron gyors, taglózó hatást nyújt igen sok kártevő ellen. A Proteus felszívódó és kontakt hatású hatóanyagainak köszönhetően kimagasló védelmet nyújt a legjelentősebb károsítók ellen. A Biscaya igen hosszú hatású, nagy hatékonyságú készítmény. Külön előnye, hogy virágzó kultúra vagy virágzó táblaszélek mellett is alkalmazható, mivel méhveszélyesség szempontjából nem jelölésköteles.

A termésbiztonság és a minőség érdekében gondoskodni kell a levelek és kalász betegségmentes fejlődéséről. A védekezés eredményesebb lesz, ha a vetésváltásban, talajművelésben, fajtamegválasztásban, vetésidőben, tápanyagellátásban, gyomok és rovarok elleni védelemben rejlő lehetőségeket jobban kihasználjuk. A lombvédelmet az intenzív növekedés idején kell elkezdeni. A lombvédelemre a Falcon PRO és Zantara készítményeket ajánljuk. A Falcon PRO három hatóanyagának köszönhetően valamennyi betegség ellen kiváló hatású, beleértve a kalászfuzáriózist is. Rugalmas dózissal eredményesen és gazdaságosan bevethető bármely termesztési szinten, bármely betegség és védekezési időpont esetében. Az idén ötödik évébe lépő, új hatásmódot, új hatóanyagot tartalmazó Zantara az intenzívebb gabona táblák készítménye. Minden levélbetegség ellen az eddigieknél hosszabb megelőző, és jó gyógyító hatással bír. Kiemelkedőek élettani hatásai: nemcsak fokozza az asszimilációt, és hosszan zölden tartja a leveleket, de növelheti a zászlóslevelek méretét, és a növény stressztűrő képességét is fokozza. A fuzáriózis elleni védelem nehéz feladat, megoldani csak integrált szemlélettel lehet. A fuzáriumjárvány-veszélyt fokozó legfontosabb tényezők az alábbiak: kukorica elővetemény, szántás nélküli talaj-előkészítés, párás mikroklíma, rövid szalmájú, szálkás kalászú, lassan elvirágzó és durum fajták, fertőzött vetőmag, nem megfelelő csávázás, a virágzás idejét elnyújtó eljárások (pl. túlzott N-adagolás), sűrű vagy dőlt állomány, más betegségek korai fellépése, rovarkár, perzselés. A Bayer fuzárium-specialistája, a Prosaro esetén a hatóanyagok együttműködésének eredménye a széles spektrum és a kalászfuzáriózis elleni kiemelkedő hatékonyság. Főként a minőségre törekvő búzatermesztésben javasolt a második (esetleg harmadik) kezeléses programba illesztése virágzáskor.

A Bayer gabona növekedés szabályzója, a rugalmas felhasználási idejű Cerone alkalmazása elsősorban intenzív technológiákban, nagy nitrogén dózisok és megdőlésre hajlamos, őszi búza és őszi árpa fajták esetében javasolt.
Az eddigiekben felgyülemlett gyakorlati tapasztalatok és a termelők körében kivívott ismertségünk alapján elmondható, készítményeink garantálják a sikert, bármely gabona kultúra, bármely régió, vagy bármely károsító esetén. További részletekért látogassa meg honlapunkat a www. agro.bayer.co.hu címen.

Csorba Csaba, Bayer Hungária Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aktuális teendők a repcében

2024. február 20. 11:40

Az őszi vetésű szántóföldi kultúrák közül az őszi káposztarepce számára idén már elkezdődött a vegetációs szezon. Megindult a repce növények növekedése és lassacskán időszerű lesz a szárba indulás kezdete is.

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között

2024. február 19. 10:10

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

A biológiai védekezés működik!

2024. február 19. 05:40

Sok gazdálkodó ismeri ugyan a T-fák kihelyezésével támogatott, biológiai védekezési módot, ugyanakkor úgy gondolja, hogy ez a védekezési lehetőség a biogazdálkodók privilégiuma és konvencionális termelést folytató gazdálkodóként nincs erre szüksége.

Készüljünk fel a tavaszi kártevők elleni védekezésre!

2024. február 16. 15:10

Az elmúlt években már tendenciává vált, hogy az enyhe téli időjárást február végén átmenet nélkül váltotta a tavaszi idő. A robbanásszerű felmelegedés hatására a kártevők tömeges betelepedése volt megfigyelhető a repce- és a gabonatáblákra, ezért a növényvédelmi beavatkozással sem nem lehetett késlekedni.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: rajzanak a nyugati dióburok-fúrólegyek

2022. július 13. 10:36

A jelenlegi időjárás elsősorban a rovarkártevők számára kedvező, a betegségek terjedésének csak a csapadékot kapó körzetekben, illetve öntözött körülmények között van meg a feltétele.

A Laudis felhasználásának lehetőségei, tapasztalatai a csemegekukorica gyomirtásában

2019. április 28. 04:46

A Laudis azon kevés gyomirtó szerek egyike, amely engedélyeztetése, regisztrációja párhuzamosan folyt a különböző termesztési célú kukoricákban (hibrid-előállító vonalak, takarmánykukorica és csemegekukorica), és felhasználási engedélyét együtt is kapta meg a különböző termesztési célú kukoricákban.

Hogyan védekezzünk a foltosszárnyú muslica ellen?

2018. május 17. 06:50

V. Zsuzsanna kérdése: Rádióban hallottam, hogy nemrég egy új muslicafaj jelent meg az országban, aminek jelentős a kártétele. Milyen gyümölcsöket támad, mit tehetek?

Inváziós kártevők: a burgonya cisztaképző fonálférgei

2019. január 18. 08:35

Az inváziós kártevőkről szóló sorozatunkban a májusi lapszámban a burgonya cisztaképző fonálférgek kártételéről, morfológiájáról, fajmeghatározási módszereiről és patotípusairól olvashatnak.