Növényvédelem
Növényvédelem

Növényvédelem, méhvédelem: együtt, egyszerre, felelősséggel a virágzó őszi káposztarepcében

Növényvédelem, méhvédelem: együtt, egyszerre, felelősséggel a virágzó őszi káposztarepcében

Agrofórum Online

A növénytermesztés közegét a természetes környezetünkből hasítjuk ki a saját céljaink megvalósításához; de ez nem jelentheti azt, hogy ezeken a területeken ne érvényesülnének az együttéléshez való jogok és azok szabályai. Mindez tehát azt jelenti, hogy céljaink eléréséhez szigorúan a szükséges és elégséges mértékben illene beavatkozni a természetes ökoszisztémákba.

 

Természetesen ezen kritériumrendszer alaptézise változatlan, de tartalma folyamatosan változik a tudásunk gyarapodásával. Jelen esetben az új információkra épülő tudás-bővülésünk egyik tárgya az, hogy két méhekre nem jelölésköteles termék (Folicur Solo + Mospilan 20 SG)* egyidejű kijuttatása a házi méhekre nézve kockázatossá válhat és ezzel elhullás idézhető elő; arról nem is beszélve, hogy ez egyszerre hozamkiesést is jelent ebben a döntően rovarporozta kultúrában. A felismerést követően a jelzett szituációt többször, több helyen, több ismétlésben kivitelezve az eredmények minden esetben jelezték a káros összegződést. Megítélésünk szerint ezek a tények szakmai alapon visszaigazoltak, de kereskedelmi szempontból teljesen indifferensek; hiszen ezen kombináción kívül számos más megoldás is létezik, amely egyszerre védi a termést és kíméli a méheket.

Ezen újonnan napvilágot látott információt megelőzően a Sumi Agro – bár forgalmaz tebukonazolt is – egy más rendezőelv szerinti védekezést preferált a virágzó állományokban. Természetesen a tebukonazol „esszenciát” tartalmazó Toledo termékünknek is meg vannak az ideális felhasználási periódusai a repce fenológiáját figyelembe véve; de ezek közül egyik sem a virágzás szakasza. Ennek főbb argumentumai:

1. A tebukonazol markáns regulátor (optikailag úgy rövidíti az internódiumokat, mint számos gyomirtó szer) hatású fungicid és a virágzás pedig a legérzékenyebb fenológiai állapota a növényeknek (maga a virág a pollentömlővel pedig a legsérülékenyebb szövetek kompozíciója); ezért ellenjavalt ebben a periódusban olyan termékek használata, amiknek a termesztett növény életfolyamataira is aktív, erős biológiai hatása ismert.

2. Az azolok kivételével nem ismert olyan hatóanyag család, amely képes a számunkra fontos növények esetében növekedésszabályozásra is; ezért a regulálás időszakaiban nélkülözhetetlen és jelenleg helyettesíthetetlen hatóanyagok. Ebből kifolyólag az ezen időszakon kívüli periódusokban alkalmazva a gyors reprodukcióra képes gombák világában mi magunk generáljuk és gyorsítjuk fel a rezisztencia kialakulásának esélyét.

Mindezeket a fő axiómákat szem előtt tartva a Sumi Agro javaslata továbbra is a Colosseum Csomag (10 kg Mospilan 20 SG + 75 l Don-Q + 25 l Fosfonin Flow), amely korszerű és hatékony védelmet biztosít a jelenlévő kártevők és kórokozók ellen egyszerre és egyidejűleg úgy, hogy a termelő minden nem kívánt célszervezet elleni mellékhatást a minimálisra csökkenti és közben az elérhető maximális hozam eléréséhez sem kell semmilyen kompromisszumot vállalnia. (A csomag 50 ha repce kezelésére elegendő mennyiségű termékkombináció; de természetesen az alkotók külön-külön is megvásárolhatóak, az igényeknek megfelelően. Ezek a rovarölő és a gombaölő szerek felszívódóak, széles hatásspektrumúak; míg a Fosfonin Flow „folyékony erő” a termékenyüléshez.)  A Colosseummal a lehetséges maximális hozam és a beporzó rovarok védelme egyidejűleg szavatolt.

Természetesen a virágzásig el kell juttatni a repceállományunkat, és akinek a jelenlegi szigorú tél nem okoz visszafordíthatatlan károkat, azoknak ajánljuk szíves figyelmébe a Sumi Repce Csomagot, amely képes szavatolni a repce korai fenológiájában a kártevő- és kórokozómentességet úgy, hogy közben az ekkor még kívánatos regulátorhatás is érvényesül.

Sok-sok engedélyezett termék illeszthető be az őszi káposztarepce számtalan technológiai folyamatba, de a végeredmény szinte mindig más és más lesz. Az előrelépést mindig a tudásunk számbavétele és azok okszerű kapcsolata eredményezi, nem pedig a felhalmozott kereskedelmi termékek akciói. Ez utóbbi akkor lesz hasznos és jövedelmező, ha találkozik előző mondatunk elejének tartalmával…

A naprakész információk megosztásával és a termékeinkkel együtt kívánunk Önöknek sikeres, biztonságos és elégedett repcetermesztést. Tudásunk karbantartása, fejlődése segítség ahhoz, hogy a természeti környezet egyéb elemei, más ágazati szereplők és a repcetermelő egyszerre, egy helyen legyen biztonságban és lehessen elégedett.

*Szabó Á.: MÉHEK VESZÉLYEZTETÉSE ’MÉHEKRE NEM JELÖLÉSKÖTELES’ NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK KOMBINÁCIÓJA ESETÉN

Szabó Roland
www.sumiagro.hu

Nufarm: fontos, hogy helyén kezeljük a dolgokat!

Az ausztrál Nufarm Európában növeli jelenlétét és piaci súlyát, miután jelentős üzletrészeket vásárolt az Adamától, a Syngentától és az FMC-től az elmúlt év végén. Vajon mikor és mit érezhetnek ebből a gazdálkodók?

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

A búza első gombaölő szeres kezelése

A tél végi, tavasz eleji időszak egyik fontos feladata a soron következő vegetációs időszakban reánk váró feladatokra való minél hatékonyabb felkészülés.

Beérett, lábon álló kukoricák kártevői

A kukorica kiterjedt kártevő közösségéből a talán legkevésbé ismert, jelentőségüket tekintve háttérbe sorolt kártevő csoportot képviselik az ún. időskori, szeneszcens kártevők.

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

2018. február 6. 12:17

Ismét lehet méhészeti gépjárművekre támogatást kérni

A támogatást az üzemben tartáshoz kapcsolódóan megfizetett, és igazolt költségekre, továbbá a 2017. évben megvásárolt OBU fedélzeti rendszer költségei után lehet igényelni.

2018. február 16. 08:37

Beérett, lábon álló kukoricák kártevői

A kukorica kiterjedt kártevő közösségéből a talán legkevésbé ismert, jelentőségüket tekintve háttérbe sorolt kártevő csoportot képviselik az ún. időskori, szeneszcens kártevők.

2018. január 23. 20:32

Az Amazone 457 millió euró forgalmat ért el 2017-ben

A 2017-es üzleti évben tovább gyarapodott az Amazone vállalati csoport. A konszolidált éves forgalom 457 millió euróra nőtt, mely esetében a kereskedelmi forgalmat nem vesszük figyelembe. Ez rekord-érték a vállalat történetében.

2018. január 29. 15:22