Növényvédelem
Növényvédelem

Nufarm: fontos, hogy helyén kezeljük a dolgokat!

Nufarm: fontos, hogy helyén kezeljük a dolgokat!

Agrofórum Online

Az ausztrál Nufarm Európában növeli jelenlétét és piaci súlyát, miután jelentős üzletrészeket vásárolt az Adamától, a Syngentától és az FMC-től az elmúlt év végén. Vajon mikor és mit érezhetnek ebből a gazdálkodók?

A Nufarm még tavaly októberben az ausztrál tőzsdén jelentette be, hogy „Century Portfolio” néven megvásárolja az Adama, illetve a Syngenta több mint 50 növényvédő szerből (és különböző jogokból) álló csomagját, amelyet a két vállalat az európai piacon kínált. A portfólió többek között magában foglal gyomirtó, gomba- és rovarölő szereket, csávázószereket, különböző stimulátorokat, valamint a termékekhez kapcsolódó 260 forgalomba hozatali engedélyt és azokat is, amelyek jelenleg még engedélyeztetés alatt állnak. A Nufarm a tranzakció során 490 millió dollárt fizet a ChemChinának, illetve még 50 milliót a meglévő készletekért. Röviddel ezután hasonló üzletről számolt be az ausztrál vállalat, melynek során az FMC-től vásárolt üzletrészt. Az akvizíció hazai hatásairól, illetve a Nufarm magyarországi terveiről Salamon Györgyöt, az idén 10 éves Nufarm Hungária Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

Salamon György, ügyvezető, Nufarm Hungária Kft.

Az elmúlt év végén szakmai körökben azt lehetett hallani, hogy továbbra is a Nufarmnál, ám külföldön folytatja pályafutását.

Nem volt alaptalan az információ, ám Dóra és Anna lányaimmal olyan élethelyzetben vagyunk, ami miatt fontosnak érzem Magyarországon maradni a következő néhány hónapban. A Nufarm pedig jelentős akvizíciókat hajt végre, aminek hatása lesz a magyar működésre is, emiatt komoly lehetőségek, feladatok és kihívások elé nézünk. Így azt kértem, hadd vegyek részt ebben a munkában itthon.

Milyen évet zártak?

Kiválóan sikerült az elmúlt év a Nufarm szemszögéből, annak ellenére, hogy sokan azt mondják, 3-5 százalékkal szűkült a piac. A Nufarm 8-10 százalékos bővülést ért el, de hozzá kell tennem azt is, hogy a pénzügyi évünket július 31-én zárjuk.

Milyen termékcsoportoknak köszönhető a jó eredmény?

Hagyományosan erősek vagyunk a kalászosok gyomirtásában, de tavaly volt már gombaölő szerünk is, amely várakozásokon felül teljesített. Mindezt úgy, hogy a gabonatermesztők számára kedvező időjárásnak köszönhetően 2017-ben kevesebb fungicides kezelésre volt szükség. A pénzügyi évünkből fakadóan jelentős sikereket könyvelhettünk el még a 2016. őszi kalászosgyomirtásban is. Úgy látom, a gazdálkodók egyre nagyobb hányadánál növekszik a szerepe az őszi kezeléseknek. Ugyanebben az időszakban a csávázásban is kimagasló eredményeket értünk el. Szintén várakozáson felül teljesített egy új kukorica gyomirtó szerünk is.
Fontos, hogy továbbra is igyekszünk alternatívát nyújtani a nagy gyártókkal szemben, s ennek is szerepe van az eredményeinkben.

Tavaly két igen nagy jelentőségű felvásárlást hajtott végre az ausztrál vállalat. Ennek voltak már hatásai a jó eredményekben?

A már többször említett pénzügyi év sajátosságai miatt még nem, és azért sem, mert a felvásárlások lezárásához az Európai Unió illetékes bizottságának jóváhagyása is szükséges. Két folyamat indult el az elmúlt évben. Egyik során a Nufarm az Adama, illetve a Syngenta „Century Portfolio” névre hallgató, több mint 50 növényvédő szerből álló csomagját vásárolta meg, azt, amelyet a két vállalat az európai piacon kínál. Az eladóknak olyan vevőt kellett találniuk, amely vállalta a megvásárolt szerek további forgalmazását, piacon tartását. Hasonló felvásárlási ügylet köttetett „Surf Portfolio” néven az FMC-vel is. Érdekesség csupán, hogy az akvizíciók egyben világrekordot is jelentenek, ugyanis mindkét óriási méretű vásárlásra egy hónapon belül került sor.

A Nufarm – mondjuk úgy – elég csendes szereplője volt a növényvédőszer-piacnak, talán egy kicsit az óriásvállalatok árnyékában húzódott meg. Mi az oka a hirtelen felvásárlási hullámnak? És ide tartozó kérdés az is, hogy miért olyan csomagokat szerzett meg az ausztrál vállalat, amelyeknek talán Európában van a legnagyobb jelentőségük?

A tavaly 100. születésnapját ünneplő vállalat már 2016-ban felismerte, hogy az akkori működési rendszer nem volt biztosan fenntartható. Több tíz vállalatirányítási rendszert használtak a különböző Nufarm leányvállalatok, -érdekeltségek, így pedig részben átláthatatlan volt az egyébként tőzsdén jegyzett vállalat működése. Végül bevezetettek egy közös rendszert, amelybe a gyáraktól kezdve minden Nufarm-érdekeltséget integráltak, átlátható viszonyokat teremtve ezzel. Így megnyílt a lehetőség a növekedésre az amúgy is teljesen átrendeződő agrokemikália-piacon. Fel kellett vennünk a lépést ahhoz, hogy még inkább meghatározó szereplő lehessünk. Minden fejlesztést, ami nálunk történik, két elv vezérel, amelyek összefüggnek: a legújabb technológiák használata – a minél teljesebb és jobb vevőkiszolgálás érdekében. Válaszolva a második kérdésre, talán sokat elmond a vállalat üzletpolitikájáról, terveiről, hogy az egységes vállalatirányítási rendszer bevezetése után a Nufarm által a világon létrehozott hat régióközpontból három Európában van. Mi a lengyel központhoz tartozunk.

Mikor lesz a hazai gazdálkodók számára „kézzelfogható” a változás?

Az uniós eljárások közül az egyik már lezárult, rövidesen a második végére is pont kerülhet. Ennek eredményeként idén már érezni fogják a kereskedők és a gazdák is a termékpaletta bővülését. Fontos üzenet számukra, hogy nem kell attól tartani, hogy bármelyik szer eltűnik a felvásárlás miatt. Az eladónak kötelessége mindegyiket piacon tartani addig, amíg a jogi folyamat teljesen le nem zárul. A vevőnek pedig majd azután lesz kötelessége piacon tartani azokat a szereket, amelyeket megvásárolt. Az azonban előfordulhat, hogy néhány év múlva egy-egy szer a jelenlegi formájában eltűnik a piacról, ugyanis javában zajlik az uniós hatóanyag-felülvizsgálat, amely minden gyártó minden termékét érinti. Elképzelhető, hogy egyes szerek nem felelnek majd meg a hihetetlen mértékben szigorodó előírásoknak. De hangsúlyozom, hogy csak a felvásárlás miatt nem tűnhet el egyik napról a másikra semmilyen növényvédő szer. Nufarm-logót valamennyi terméken 2019-től lehet majd látni.

Előnyt jelenthet a Nufarm működésében az, hogy olyan szerek kerülnek rövidesen a portfólióba, amelyek ismertek, s amelyekben már bíznak a gazdálkodók?

Igen, valóban olyan termékei lesznek majd a Nufarmnak, amelyek már bizonyítottak. Ráadásul előnyös az is, hogy jól kiegészítik a meglévő szereket. A Nufarm – mondjuk így – gyomirtószerhangsúlyos cég volt. Ezekben a portfóliókban is van gyomirtó szer, hiszen az FMC-s csomag csak abból áll, de a másik csomagban lesz gomba- és rovarölő szer is.

A felvásárlásoktól eltekintve várhatóak-e új szerek 2018-ban?

Tavaly év végén kapta meg az engedélyt egy kukorica-gyomirtószer, és szintén ehhez a kultúrához kínálunk majd egy nikoszulfuron hatóanyagú szert is olyan kombinációban, ami eddig Magyarországon még nem létezett. Az elmúlt évben vezettük be a Timpani gombaölő szert, ettől is sokat várunk ebben az évben, csakúgy, mint a teljesen lecserélt glifozát-palettánktól.

Jelentős átrendeződés tapasztalható az agrárinputpiacon, aminek nyilván elsődleges okai a vállalatfelvásárlások. Adhat ez egyfajta lendületet Magyarországnak is: mekkora potenciált lát még a hazai mezőgazdaságban – akár a Nufarm szemszögéből?

Nem hunyhatunk szemet afelett, hogy Magyarország egy kis ország. A nagy inputvállalatok Lengyelországban és Romániában látják vagy szeretnék látni a legnagyobb potenciált. Ugyanakkor Ukrajna és Oroszország is óriási fejlődésen megy keresztül, s ne felejtsük el, hogy 5-10 százalékos ukrán, orosz termelésnövekedés önmagában több, mint a teljes hazai termelés. Ekkora növekedést pedig könnyű elérni, akár a mezőgéppark korszerűsítésével, vagy elég, ha – képletesen szólva – egy kicsivel több műtrágyát szórnak ki. Fogadjuk el, hogy nem mi határozzuk meg a felvásárlási árakat, egyfajta követő pozíciót kell felvennünk. Az akvizíciók után természetesen mi is sokkal nagyobb forgalommal számolunk, azt várjuk, hogy nagyobb lesz a piaci részesedésünk. De nominálértéken egy ugyanekkora lengyel vagy román piaci részesedés természetesen sokkal nagyobb forgalmat jelent. Mindez nem azt jelenti, hogy túlságosan is szerénynek kell lennünk, vagy bármi szégyellnivalónk lenne, de fontos, hogy helyén kezeljük a dolgokat.

Szélesatka – Polyphagotarsonemus latus

Egy 2014-ben tapasztalt méhpusztulás után az elhullott rovarok testéből acetamiprid és tebukonazol hatóanyag-maradék volt kimutatható. Ennek alapján merült fel a gyanú, hogy e két, méhekre nem veszélyes hatóanyag együttes kijuttatása okozhatta a pusztulást. A cikk szerzője arra volt kiváncsi, hogy a rovarölő acetamiprid és a gombaölő tebukonazol együttes kijuttatása okoz-e mortalitást, és ha igen, akkor annak mértéke mekkora a házi méhen.

A borsó-aknázólégy

Az inváziós kártevők sorozatban ezúttal a borsó-aknázólégy földrajzi elterjedését, biológiáját, tápnövénykörét és az ellene való védekezés lehetőségeit mutatjuk be.

Inváziós kártevők: a burgonya cisztaképző fonálférgei

Az inváziós kártevőkről szóló sorozatunkban a májusi lapszámban a burgonya cisztaképző fonálférgek kártételéről, morfológiájáról, fajmeghatározási módszereiről és patotípusairól olvashatnak.

A mezei pocok elleni kémiai védekezés lehetőségei Magyarországon, Romániában és Szerbiában

Magyaroszágon négy szer engedélyezett a mezei pocok elleni védekezéshez, valamennyi más hatóanyagtartalmú. Ezek az Arvalin LR (h.a. cink-foszfid), Delu (h.a. kálcium karbid), Polytanol (h.a. kálcium foszfid) és a Redentin 75 RB (h.a. klórfacinon).

A Nufarm vásárlásai fokozzák a versenyképességet a kulcsterületeken

A Nufarm jelentősen fokozta az európai vásárlók számára kínált növényvédelmi szolgáltatást, miután megállapodás született több mint 50 növényvédelmi formuláció megvásárlásáról az Adama és Syngenta cégektől.

2018. március 20. 08:06

Tanterem a szabad ég alatt

A fenntartható jövő kulcsa a fiatalok kezében van. Ahhoz, hogy az előttük álló kihívásokkal sikeresen meg tudjanak birkózni, tudást, hasznos ismereteket kell szerezniük, megfelelő készségek és jártasságok birtokába kell kerülniük a tanulmányaik során.

2018. szeptember 18. 11:08

Másfél hónapja hőhullám és aszály uralkodik Skandináviában

A takarmány hiánya már több tehenészetet arra kényszerített, hogy állományuk nagy részét a vágóhídra küldjék.

2018. július 25. 10:15

Syngenta kalászos genetikával a világ élvonalában

A Syngenta elsősorban növényvédelmi termékeiről és napraforgó genetikájáról ismert. Azonban azt kevesen tudják, hogy az elmúlt néhány év során a kalászos genetikában is a világ vezető vállalatává lépett elő.

2018. augusztus 1. 07:39