Zöldség

A pillírozott vetőmag több vizet igényel

Agrofórum Online

Magkezelési eljárások közül a vetőmag drazsírozását vagy pillírozását már régóta alkalmazzák a zöldség- és dísznövény-kertészetekben. Nagy előnye, hogy a túl apró (pl. sárgarépa, petrezselyem, zeller) vagy szabálytalan alakú magvak (pl. uborka, fejes saláta, stb.) térfogata nagyobb lesz, és vetés szempontjából ideális, azaz gömbölyű alakot kapnak, ami által pontos (precíziós) vetésük megoldható.

Előfordul, hogy magába a drazséba is növényi tápanyagokat, növényvédő szert, csírázást és növekedést serkentő anyagokat kevernek, de elsődleges cél a vetés számára ideális méret és gömb alak megteremtése.

Természetesen az így előkezelt mag lényegesen drágább, ebből adódóan elvárná a kertész, hogy jobban, gyorsabban, azaz biztonságosabban csírázzon és keljen. De ez nem mindig valósul meg a gyakorlatban, ilyenkor gyakran a vetőmag forgalmazóját, kereskedőt szidják, a vetőmag előállítóját hibáztatják a rossz kelés miatt. Szeretném hangsúlyozni, hogy legtöbbször alaptalanul.

Kevesen tudják, hogy a pillírozott mag csírázásához és keléshez lényegesen több vizet, nedvesebb talajt igényel, mint a kopasz mag. Ugyanis ahhoz, hogy a drazsé a magról leváljon, sok vizet vesz fel, több nedvességre van szüksége, és ha ez nem áll rendelkezésre, a mag körül kiszárítja a talajt, azaz elszívja a talajból, a mag elől a vizet. Ennek egyenes következménye a gyengébb és rosszabb csírázás.

Amennyiben vetéskor drazsírozott magot használunk, a jó kelés, a biztos csírázás érdekében nedvesebben kell tartani a talajt, többet kell öntözni, mint a csupasz magvak esetében.

(Dr. Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik paprikát mire használjuk? Segítünk választani!

2025. július 22. 11:10

A paprikafajták rendkívül sokfélék, megjelenésükben, ízükben és csípősségükben is jelentősen eltérhetnek egymástól.

Mi okozza az uborka keserűségét, és mit tehet ellene?

2025. július 20. 08:10

Miért lesz keserű az uborka? Mutatjuk a leggyakoribb okokat, és azt is, hogyan előzheti meg ezt az ízhibát a kertben!

Virágzik, de nem terem a cukkini? Segítünk!

2025. július 18. 16:10

Hiába virágzik a cukkini, termés nem fejlődik? Mutatjuk a lehetséges okokat, és hogyan serkentheti kézzel is a beporzást!

Így ismerheti fel, ha a paprika szenved – mentse meg időben!

2025. július 16. 16:10

A kánikula a paprikatermés ellensége: mutatjuk, hogyan ismerheti fel a hőstresszt, és mit tehet, hogy megmentse növényeit!

Támrendszeres konzervuborka termesztése II. - Kémiai talajtulajdonságok

2020. május 16. 04:36

Gyakran szokott a talaj sótartalmával gond lenni, amire az uborka különösen érzékeny. Bár a zöldségféléket sóérzékeny növények kategóriájába soroljuk, de az uborka ezen belül is a különösen érzékenyek csoportjába tartozik.

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

2018. február 6. 12:17

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

Télen veszélyesen magas, nyáron károsan alacsony, II. – Zöldségfélék páraigénye és a páratartalom szabályozásának lehetősége fóliák alatt

2023. október 21. 15:10

Közeledik a primőrök termesztésének ideje, a téli zöldséghajtatási szezon. Folytatva a korábban, légnedvességgel kapcsolatban megkezdett írásunkat, számba vesszük gyakorlati oldaláról az egyes zöldségnövények páraigényét és a páraszabályozás lehetőségeit, továbbá ismertetjük a rossz páraszabályozásból adódó fejlődési rendellenességeket és betegségeket.

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.